Βαθιά μέσα στον πυρήνα της Γης σε βάθος 5.100 χιλιομέτρων, βρίσκεται ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, μια συμπαγής σφαίρα από σίδηρο και νικέλιο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που βιώνουμε στην επιφάνεια. Ωστόσο, παρά τη σημασία της σφαίρας αυτή, υπάρχουν σαφή ερωτηματικά για το πως σχηματίστηκε και αναπτύχθηκε.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι υπεύθυνος για το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο λειτουργεί σαν ασπίδα, προστατεύοντάς μας από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό το μαγνητικό πεδίο μπορεί να ήταν σημαντικό για τη δημιουργία των συνθηκών που επέτρεψαν στη ζωή να ευδοκιμήσει πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Samsung One UI 6.1.1 φέρνει λειτουργίες AI σε ακόμα περισσότερους χρήστες

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης ήταν κάποτε υγρός, αλλά με την πάροδο του χρόνου έγινε στερεός. Καθώς η Γη ψύχεται σταδιακά, ο εσωτερικός πυρήνας διαστέλλεται προς τα έξω, ενώ το υγρό που τον περιβάλλει και είναι πλούσιο σε σίδηρο «παγώνει». Συνεχίζει όμως να είναι ιδιαίτερα θερμός, έχοντας τουλάχιστον 4726,85°C.

Αυτή η διαδικασία της ψύξης απελευθερώνει στοιχεία, όπως το οξυγόνο και ο άνθρακας, τα οποία δεν είναι συμβατά με την ύπαρξη σε ένα θερμό στερεό. Δημιουργεί ένα καυτό, πλευστό υγρό στον πυθμένα του εξωτερικού πυρήνα.

Το υγρό ανεβαίνει μέσα στον υγρό εξωτερικό πυρήνα και αναμιγνύεται με αυτόν, γεγονός που δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία δημιουργούν το μαγνητικό μας πεδίο.

Για να κατανοήσουν πώς εξελίχθηκε το μαγνητικό πεδίο της Γης κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, οι γεωφυσικοί χρησιμοποιούν μοντέλα που προσομοιώνουν τη θερμική κατάσταση του πυρήνα και του μανδύα. Υποθέτουν ότι ο στερεός εσωτερικός πυρήνας πρωτοεμφανίστηκε όταν το υγρό ψύχθηκε στο σημείο τήξης του, θεωρώντας ότι τότε άρχισε να παγώνει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη διαδικασία της ψύξης.

Έτσι οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη διαδικασία του Supercooling όπως ονομάζεται. To supercooling ορίζεται ως η διαδικασία όπου το υγρό ψύχεται κάτω από το σημείο πήξης χωρίς να μετατρέπεται σε στερεό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μα το νερό στην ατμόσφαιρα που φθάνει στους -30 βαθμούς πριν σχηματίσει χαλάζι καθώς και με τον σίδηρο στον πυρήνα της Γης.

Υπολογισμοί δείχνουν ότι για να παγώσει ο καθαρός σίδηρος στον πυρήνα της Γης απαιτείται η διαδικασία του supercooling έως και 1.000K. Δεδομένου ότι η αγωγιμότητα του πυρήνα υποδηλώνει ότι ψύχεται με ρυθμό 100-200K ανά δισεκατομμύριο χρόνια, αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Αυτό το επίπεδο supercooling, συνεπάγεται ότι ο πυρήνας θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το σημείο τήξης του για το σύνολο της ιστορίας του (1.000 έως 500 εκατομμυρίων ετών), γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε φυσική πρόσβαση στον πυρήνα, οι άνθρωποι έχουν φθάσει μόλις 12 χιλιόμετρα μέσα στη Γη και ως εκ τούτου βασιζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στη σεισμολογία για να κατανοήσουμε το εσωτερικό του πλανήτη μας.

Σε κάθε περίπτωση, το μυστήριο συνεχίζει να υπάρχει. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την ηλικία του εσωτερικού πυρήνα, μιλούν για μια ηλικία της τάξεως των 500 έως 1.000 εκατομμύρια χρόνια. Όμως αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ζήτημα του supercooling. Ακόμα και μια διαδικασία supercooling της τάξης των 100Κ θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο εσωτερικός πυρήνας είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια νεότερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.