Οι πρώτοι υπολογιστές Windows που βασίζονται σε ARM, κυκλοφόρησαν στις πρώτες χώρες το καλοκαίρι, με τιμή που ξεκινάει από τα €999 και άνω. Τώρα όμως, η Qualcomm θέλει να τους κάνει πιο οικονομικούς, με τον νέο Snapdragon X Plus, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το πρώτο chips Snapdragon X Plus με 8 πυρήνες, θα κάνουν το ντεμπούτο του στα Asus Zenbook S15 και στα Dell Inspiron 14, που θα ξεκινάνε από τα €899.

Τα νέα chips της Qualcomm, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα chips Snapdragon X Plus των 10 και τα 12πύρηνα Snapdragon X Elite, όμως είναι λίγο πιο αδύναμα σε συγκεκριμένα σημεία, όπως τα γραφικά. Συγκεκριμένα, βλέπουμε λιγότερη από την μισή ισχύ στα γραφικά, που απαιτείται για παιχνίδια και βαριές εφαρμογές γραφικών.

Ενώ τα τσιπ Snapdragon X Plus 8 πυρήνων διατηρούν τα ίδια 45 TOPS απόδοσης AI από το NPU τους, διαθέτουν 12 MB λιγότερη cache. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, ο 10πύρηνος Snapdragon X Plus διαθέτει μνήμη cache 42 MB, ενώ η νέα έκδοση 8 πυρήνων διαθέτει μόνο 30 MB cache.

Snapdragon X Plus 8 core

Ο ISP του τσιπ 8 πυρήνων φαίνεται να είναι λιγότερο ικανός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 10πύρηνου. Ενώ ο 10-πύρηνος Snapdragon X Plus υποστηρίζει διπλές κάμερες με ανάλυση έως 36 MP ή μία μόνο κάμερα με ανάλυση έως 64 MP, η νέα έκδοση 8 πυρήνων που κυκλοφόρησε υποστηρίζει μόνο μία κάμερα 36 MP. Βέβαια, σε laptop δεν μας πολυενδιαφέρει η τόσο δυνατή κάμερα.

Σύμφωνα με την Qualcomm, τα chips Snapdragon X Plus των 8 πυρήνων, είναι ικανά κατά 80% σε εργασίες CPU, σε σχέση με τα μοντέλα των 12 πυρήνων, ενώ αποδίδουν το ίδιο με το chip των 10 πυρήνων, σε εφαρμογές γραφείου. Ωστόσο, οι επιδόσεις στα γραφικά, έχει μειωθεί στο μισό.

Snapdragon X Plus

Για αρχάριου αγοραστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτή η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα, το Asus Vivobook S 15, το οποίο αρχικά κόστιζε 1.300 δολάρια με τσιπ 12 πυρήνων, τώρα κοστίζει μόλις 900 δολάρια με την έκδοση 8 πυρήνων. Διατηρεί την ίδια μπαταρία 70Wh και οθόνη OLED 3K 120 Hz, αλλά διαθέτει τον μισό χώρο αποθήκευσης (512 GB αντί για 1 TB).

Όμως, αυτή τη στιγμή το Asus Vivobook S15, με τους 12 πυρήνες, παίζει στα $1.100, ενώ το Dell Inspiron 14 Plus, με 12 πυρήνες, στα $899.

ΑΑΔΕ: Παρακολούθηση λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο

Η Asus, ανακοίνωσε επίσης ένα Qualcomm laptop, για δημιουργούς περιεχομένου, το Asus ProART PZ13, με τιμή στα $1.099. Έρχεται με 3K OLED οθόνη, 70Wh μπαταρία, αποσπώμενο πληκτρολόγιο και υποστήριξη σε πενάκι. Με την IFA να είναι πολύ κοντά, σύντομα θα δούμε πολλές υλοποιήσεις, σε Windows ARM laptops, που φαίνεται πως είναι το μέλλον. Στην παρούσα φάση, οι υπολογιστές με Snapdragon X Elite, χτυπάνε στα ίσα τους υπολογιστές της Apple, με του Apple M3, ενώ έρχονται πολλές φορές και σε χαμηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.