Στις 19 Ιουνίου του 2024, η Vodafone  – Πάναφον Α.Ε δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις, με την Margherita Della Valle την διευθύνουσα σύμβουλο της μητρικής, τη Vodafone να είναι γνωστό ότι αποεπενδύει  από θυγατρικές σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τον όμιλο.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι πρώτον. Η ίδια είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πουλήσει την θυγατρική της εδώ και πως συνεχίζει να επενδύσει σε οπτικές, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και πολύ λίγο από ίδια κεφάλα.

Στις οικονομικές όμως παρουσιάζεται μια δυσμενή εικόνα με ζημίες. Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα financialreport.gr που ανέλυσε τα δεδομένα αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023, η εταιρεία παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, δηλαδή ζημιές 16,1 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει αναφερθεί στις ανακοινώσεις της διοίκησης. Την αμέσως προηγούμενη 12μηνη χρήση (1η Απριλίου 2021 – 31η Μαρτίου 2022) το αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν 4,8 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του ενεργητικού προκύπτει συρρίκνωση του ισολογισμού της εταιρείας στην Ελλάδα και μείωση του επενδυτικού αποτυπώματος. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (σύνολο ενεργητικού) μειώθηκε σε 1,759 δισ. ευρώ από 1,843 δισ. ευρώ.

Το πάγιο ενεργητικό μειώθηκε (1,507 δισ. από 1,589 δισ. ευρώ) και δεν προκύπτουν σημαντικές επενδύσεις, σε αντίθεση με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της διοίκησης.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η εταιρεία επέστρεψε στη μητρική ποσό 73,7 εκατ. ευρώ κάτι που ισοδυναμεί με αποεπένδυση και συρρίκνωση των απασχολούμενων ιδίων κεφαλαίων. Αποτέλεσμα της επιστορφής κεφαλαίου και των ζημιών ήταν τα ίδια κεφάλαια να μειωθούν σε μόλις 367 εκατ. ευρώ από 457 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, η μητρική αποεπενδύει από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ωφελείται τόσο μέσω δανείου που έχει χορρηγήσει στην Vodafone Παναφον, όσο και μέσω αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (η Vodafone Ελλάδος αγοράζει από τη μητρική) ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μέχρι και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της θυγατρικής στην Ελλάδα μειώθηκε την 31 Μαρτίου 2023 σε 1.699 άτομα από 1.721 άτομα ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.