Η αρχαιολογία έχει επικεντρωθεί για αιώνες σε χερσαίες τοποθεσίες, αλλά αυτό αλλάζει καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει την εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά από πάνω από δύο δεκαετίες και περισσότερους από 270 κατοίκους, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) προσφέρει στους ερευνητές την πρώτη ευκαιρία να μελετήσουν έναν χώρο χρησιμοποιώντας αρχαιολογικές μεθόδους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου στο περιοδικό PLOS ONE, μια ομάδα από το Chapman University της Καλιφόρνιας εφάρμοσε μια παραδοσιακή αρχαιολογική στρατηγική για να αναλύσει πώς η «μικροκοινωνία» του ISS έχει προσαρμοστεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Αντί για σκάψιμο, όπως στη Γη, οι αστροναύτες έβγαζαν καθημερινά φωτογραφίες από έξι συγκεκριμένες τοποθεσίες στον σταθμό για περίπου δύο μήνες το 2022.

αρχαιολογία διάστημα ISS

Οι ερευνητές εντόπισαν 5.438 «τεχνουργήματα», όπως ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας, Post-It notes, γάντια, εργαλεία και μαρκαδόρους. Σύγκριναν τις καθημερινές φωτογραφίες με αναφορές δραστηριότητας των αστροναυτών για να δουν πώς η πραγματική χρήση των χώρων ταυτίζεται με τις επίσημες λειτουργίες τους.

αρχαιολογία διάστημα ISS

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, όπως και στη Γη, οι καθορισμένοι χώροι δεν διατηρούν πάντα την αρχική τους λειτουργία. Ένας χώρος συντήρησης εξοπλισμού χρησιμοποιήθηκε κυρίως για αποθήκευση, ενώ μια περιοχή για άσκηση και τουαλέτες μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο ντουλάπι.

Έτσι θα καταστρέψει η NASA τον International Space Station (ISS)

Αυτή η έρευνα, η πρώτη του είδους της, αποκαλύπτει πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε εντελώς νέες συνθήκες, όπως αυτές του διαστήματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοιες μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη και τον Άρη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.