Μια αναγνωριστική διαστημική αποστολή έφερε άνευ προηγουμένου εικόνες, από ένα μεταλλικό αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο πύραυλος των τριών τόνων που απορρίφθηκε από σκάφος, είναι ένα μεγάλο κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών, 11 μέτρων. Είναι από τα διαστημικά σκουπίδια που πετάνε ανεξέλεγκτα γύρω από τη Γη και δημιουργούν προβλήματα σε σκάφη και δορυφόρους και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Μια σύγκρουση με άλλο σκάφος ή δορυφόρο, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση από αντικείμενα που πετάνε ανεξέλεγκτα, απειλώντας δορυφόρους και ενδεχομένως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.  Η ιαπωνική εταιρεία δορυφορικής τεχνολογίας Astroscale σχεδιάζει να αφαιρέσει αυτά τα σκουπίδια πυραύλων, αλλά πρώτα συλλέγει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση και την κίνηση του πυραύλου.

Η Astroscale έφτασε το μεταλλικό αντικείμενο σε τριχιά με ένα διαστημόπλοιο της ADRAS-J, προσεγγίζοντας προσεκτικά τα μεταλλικά συντρίμμια. Έφτασε σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, καταγράφοντάς το με λεπτομέρεια.

“Γεια σου διαστημικά σκουπίδια, σε παρακολουθούμε από κάθε γωνία!” η εταιρεία δημοσίευσε στο διαδίκτυο . “Το ADRAS-J ολοκλήρωσε όχι μία, αλλά ΔΥΟ πτήσεις της ανώτερης σκηνής, επιβεβαιώνοντας ότι το προγραμματισμένο σημείο σύλληψης δεν έχει σημαντικές ζημιές. Αυτό το ορόσημο θέτει τις βάσεις για μελλοντική απομάκρυνση και ένα βιώσιμο διαστημικό περιβάλλον!”

Η πτήση σε τόσο κοντινή τροχιακή εγγύτητα με άλλο αντικείμενο είναι τρομακτική. Πολλά από τα αντικείμενα στην χαμηλότερη τροχιά της Γης, ταξιδεύουν με ταχύτητες 7-8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η εταιρία είχε δοκιμάσει μια πτήση γύρω από το αντικείμενο τον Ιούνιο, όμως μια ανωμαλία την ώθησε να ματαιώσει την επιχείρηση.

«Το ADRAS-J έκανε ελιγμούς μακριά από το πάνω στάδιο όπως σχεδιάστηκε, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του ενσωματωμένου συστήματος αποφυγής σύγκρουσης στην ασφαλή προσέγγιση ενός μη συνεργαζόμενου αντικειμένου», ανέφερε η Astroscale σε δήλωση.

Αλλά όπως δείχνουν οι παρακάτω εικόνες, οι επόμενες πτήσεις στις 15 και 16 Ιουλίου ήταν επιτυχημένες.

μεταλλικό αντικείμενο σε τροχιά
Θέα από τα μεγάλα συντρίμμια πυραύλου που περιφέρονται γύρω από τη Γη. Πίστωση: Astroscale

Η μεγαλύτερη αποστολή απομάκρυνσης διαστημικών απορριμμάτων είναι μέρος του έργου «Commercial Removal of Debris Demonstration» της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA, που είναι το αντίστοιχο της NASA ), το οποίο αναζητά έναν αποδεδειγμένο τρόπο για την αφαίρεση προβληματικών διαστημικών σκουπιδιών από την τροχιά της Γης.

«Επιλέξαμε αυτόν τον στόχο επειδή είναι ένα μεγάλο κομμάτι διαστημικών απορριμμάτων και υπάρχουν πολλά παρόμοια (κυλινδρικά) κομμάτια στη λίστα [διαστημικών συντριμμιών]», δήλωσε ο Yamamoto Toru, ο οποίος ηγείται της εμπορικής αποστολής απομάκρυνσης της Ιαπωνίας . «Εάν τα καταφέρουμε, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνικές στην αφαίρεση διαστημικών συντριμμιών παρόμοιου σχήματος».

Με την αναγνώριση να έχει ολοκληρωθεί, η Astroscale ετοιμάζει ένα διαστημόπλοιο με ένα ρομποτικό βραχίονα, που θα φέρει τα συντρίμμια σε χαμηλότερη τροχιά, ώστε να καούν στην ατμόσφαιρα της Γης. Στο μέλλον, η ελπίδα μεταξύ των χωρών που διανύουν το διάστημα και των εμπορικών διαστημικών συμφερόντων είναι να διατηρήσουν τη χαμηλή τροχιά της Γης (LEO) σε μεγάλο βαθμό μακριά από απειλητικά διαστημικά συντρίμμια – ειδικά τα αδρανή σκάφη που δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς από μόνα τους.

Ολικό αφανισμό υπαινίσσεται σήμα θαμμένο στη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

«Το LEO είναι μια τροχιακή αυλή σκουπιδιών στο διάστημα», εξηγεί η NASA. “Υπάρχουν εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών που πετούν στο LEO. Τα περισσότερα τροχιακά συντρίμμια περιλαμβάνουν αντικείμενα που δημιουργούνται από τον άνθρωπο, όπως κομμάτια διαστημικού σκάφους, μικροσκοπικές κηλίδες χρώματος από ένα διαστημόπλοιο, μέρη πυραύλων, δορυφόρους που δεν λειτουργούν πλέον ή εκρήξεις αντικείμενων σε τροχιά που πετούν γύρω στο διάστημα με υψηλές ταχύτητες».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.