Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να μουμιοποιούν τους κροκόδειλους κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών ως ένδειξη αφοσίωσης στη θεά Soben. Μια νέα έρευνα αυτών των κροκοδείλων αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον θάνατο των ζώων και τις μεθόδους με τις οποίες οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έπιασαν αυτούς τους θηρευτές.

Jeff Bezos: Σε πόσο θα φάει την περιουσία του αν ξοδεύει 1.000.000 δολάρια την ημέρα

Για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τα μυστήρια του παρελθόντος, οι επιστήμονες ακολουθούν πλήθος διαφορετικών τεχνικών. Για παράδειγμα οι επιστήμονες του κλίματος τρυπούν 2.5 χιλιόμετρα σε βάθος τους πάγους για να μπορέσουν να μελετήσουν παλαιότερες κλιματολογικές συνθήκες της Γης. Οι παλαιοντολόγοι αναλύουν στρώματα ιζημάτων για να απεικονίσουν το χρονοδιάγραμμα των περασμένων εποχών.

Και ενώ οι αιγυπτιολόγοι χρησιμοποιούν παρομοίως πολλές σύγχρονες αρχαιολογικές τεχνικές, μερικές φορές είναι καλύτερο να ανοίξουν απλώς ένα μουμιοποιημένο στομάχι κροκόδειλου.

Ακριβώς αυτό έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Manchester με έναν κροκόδειλο 3.000 ετών με μήκος 7.2 ποδιών, γνωστός με την κωδική ονομασία 2005.335.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι επιστήμονες άνοιξαν τον κροκόδειλο εντόπισαν στο εσωτερικό του γαστρόλιθους, οι οποίες είναι μικρές πέτρες που καταπίνουν οι κροκόδειλοι τακτικά για να βοηθηθούν στην πέψη. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτές τις πέτρες υπήρχαν και άθικτα ψάρια που ήταν δεμένα με δόλωμα σε ένα χάλκινο αγκίστρι. Επειδή το χρονικό διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος του κροκόδειλου και του θανάτου του ήταν τόσο μικρό οι γαστρολίθοι δεν είχαν φτάσει ακόμη στο στομάχι και πιθανότατα πιάστηκε σκόπιμα από τους αρχαίους Αιγύπτιους για να αποτελέσει μέρος μιας τελετής θυσίας στον Sobek.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε  στο Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.