Άκρως ενδιαφέρον παρουσιάζει η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από την ΕΕΤΤ και περιγράφει την κατάσταση των δικτύων κινητής και σταθερής στη χώρα μας. Σε αυτήν αναφέρεται ότι υπήρξε αύξηση της ταχύτητας των σταθερών δικτύων, ενώ ενημερώνει παράλληλα ότι θα καθίσταται υποχρεωτική η προσυμβατική ενημέρωση των χρηστών για τις ταχύτητες που θα λαμβάνουν από τα προγράμματα.
Cosmote: Τρεις μήνες απεριόριστα data χωρίς φωνή με 55 ευρώ μια φορά!
Στην περίληψη της έκθεσης ανοιχτού διαδικτύου αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα για τις πρακτικές διαχείρισης κίνησης:
Στις πρακτικές διαχείρισης κίνησης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι περιορισμοί ταχύτητας μετά την κατανάλωση ορισμένου όγκου δεδομένων, κυρίως σε προγράμματα κινητής, αλλά και σε προγράμματα δορυφορικού διαδικτύου, προγράμματα σταθερής ασύρματης πρόσβασης μέσω 4G/5G routers, προγράμματα IoT, και προγράμματα καρτοκινητής. Το 2023 καταγράφηκαν 39 τέτοια προγράμματα, έναντι 18 το 2022. Από την ΕΕΤΤ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα που εμπεριέχουν όρια ορθής χρήσης (π.χ. προγράμματα με απεριόριστα δεδομένα), καθιστώντας από 26/4/2024 υποχρεωτική την ενημέρωση των συνδρομητών για την υπέρβαση του 80% και 100% των ορίων.
[…]
Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της συμφόρησης σε κινητά και δορυφορικά δίκτυα. Ειδικότερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε πρακτική όπου στο πλαίσιο πολιτικής ορθής χρήσης περιορίζεται η ταχύτητα των χρηστών προγραμμάτων απεριόριστων δεδομένων που συνδέονται σε υπό συμφόρηση κυψέλη και οι οποίοι έχουν ήδη καταναλώσει πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Επίσης, σε ορισμένα δορυφορικά προγράμματα σε συνθήκες συμφόρησης εφαρμόζονται περιορισμοί ταχύτητας ή πρόσβασης σε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης, για χρήστες που έχουν καταναλώσει μεγάλο όγκο δεδομένων. Περιορισμοί σε συνθήκες συμφόρησης αναφέρθηκαν επίσης και για χρήστες FWA (π.χ. συνδρομητές που συνδέονται μέσω 4G/5G routers) έναντι των υπολοίπων συνδρομητών κινητής.
Η αναλυτική έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μόνο στην Ελλάδα τέτοιος μεσαίωνας. Και ακριβό αλλά θα μας βάζουν και όριο. Μπράβο τους.
Ενθαρρυντικό που διαπιστώνετε από την ΕΕΤΤ.
Το επόμενο βήμα πιο θα είναι;