Όλα καλά. Οι εταιρείες πήραν το μήνυμα, ή εμείς δεχθήκαμε για μία ακόμα φορά αυτό που μας πουλάνε. Οι καταναλωτές δεν αλλάζουν συχνά smartphone και οι εταιρείες αύξησαν την υποστήριξη λογισμικού, ενώ προσπαθούν να κάνουν τα τηλέφωνα πιο εύκολα επισκευάσιμα. Ωστόσο, το σημαντικότερο ερώτημα είναι ένα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες κινητό;

Εγώ άλλαξα συσκευή πριν περίπου ενάμιση χρόνο, πήρα το S21 Ultra της συντρόφου μου, η οποία αναβάθμισε στο S23 Ultra. Πριν από αυτό, είχα το S21 Plus που αγοράστηκε την ημέρα ένα της διάθεσης του, μαζί με το προαναφερθέν S21 Ultra, το οποίο ακόμα καλά κρατεί και θα το έχω για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη. Αν βαρεθώ, έχω στο ντουλάπι μου αρκετά δυνατά smartphone.

Βάσεις της σχεδόν 20ετους εμπειρίας ενός τεχνολογικού συντάκτη, και με τη συνδρομή ενός συναδέλφου, μπορώ να σου πω δυο λόγια για το πότε τελικά αξίζει πραγματικά να αναβαθμίζεις το smartphone σου. Καταρχάς, δεν χρειάζεσαι νέο κινητό κάθε χρόνο. Σίγουρα δεν θα άλλαζα τόσο συχνά συσκευή αν δεν έκανα το επάγγελμα που κάνω – γιατί το S21 Ultra είναι το βασικό μου, αλλά τρέχω πολλά smartphone ταυτόχρονα.

Αν έχω μάθει κάτι από την αδιάκοπη χρήση νέων κινητών, είναι ότι όσο περισσότερο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές ότι αλλάζουν, τόσο περισσότερο τείνουν να παραμένουν τα ίδια. Κυριολεκτικά οι αλλαγές και οι αναβαθμίσεις είναι τόσο μικρές πλέον που δεν αξίζει ούτε κάθε δύο χρόνια να αλλάζεις smartphone.

Η Apple, η Google, η Samsung, ως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές, μπορούν να αναφέρουν όλες τις νέες δυνατότητες σε μια παρουσίαση διάρκειας μίας ώρας, αλλά μόλις πάρουμε τη συσκευή στα χέρια μας, αισθανόμαστε ότι είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη γενιά. Το iPhone 15, ας πούμε, μοιάζει πολύ με τα iPhone 13 και 14, και οι τελευταίες γενιές των Galaxy S ναυαρχίδων έχουν την πανομοιότυπη αίσθηση και εμφάνιση.

Ωστόσο, κάποιες φορές εμφανίζεται μια σημαντική αλλαγή που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις. Μερικές φορές, αξίζει. Η Apple εισήγαγε το Dynamic Island στη σειρά iPhone 14 Pro και η Google παρουσίασε το Tensor chip και τη νέα κάμερα στη σειρά Pixel 6, που ήταν αναβαθμίσεις βήματα μακριά από τα καθιερωμένα, ενώ είδαμε πραγματικές αλλαγές στο design.

Αντίστοιχα, έχουν περάσει πολλές γενιές από τότε που είδαμε πραγματική αλλαγή στα Galaxy S, ή σε ναυαρχίδες άλλων εταιρειών. Δεν αξίζει να μακρηγορούμε. Τα πράγματα έχουν επιβραδυνθεί σε όλη τη βιομηχανία. Σε επίπεδο design οι μεγάλοι κατασκευαστές δεν προσφέρουν τίποτα, παρά “μικρές” ανεπαίσθητες αλλαγές που “βελτιώνουν” την εργονομία, ίδια module για 2, 3, ή και 4 γενιές, έναν επεξεργαστή με ελάχιστη διαφορά, και τα λοιπά. Κανείς δεν έχει προσθέσει τόσα ώστε να αξίζει να ξοδέψεις 1.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Μικρά smartphone! Θα μπορούσε η AI να βοηθήσει στην αναβίωση τους;

Οι παλιότερες συσκευές εξακολουθούν να είναι αρκετά ικανές στην επεξεργασία εικόνας, στην αναπαραγωγή παιχνιδιών, στην αυτονομία, και τα λοιπά. Και ναι, ξέρω ότι λέγοντάς σου να μην αγοράσεις νέο κινητό έρχεται σε αντίθεση με το επάγγελμά μου. Ξέρω ότι θα έπρεπε να σε πιέζω να αναβαθμίσεις το κινητό σου χρησιμοποιώντας έναν προωθητικό σύνδεσμο, να σου πουλάω αξεσουάρ, αλλά κακά τα ψέματα, πάντα θα υπάρχει καταναλωτικό κοινό και οι πωλήσεις θα είναι καλές, ακόμα και αν αναβαθμίζεις κάθε 2 ή 3 χρόνια. Απλά, οι νέες συσκευές θα αφορούν αγοραστές που έχουν καιρό στην κατοχή του ένα smartphone.

Eπίσης ξέρω ότι τα κινητά και τα αξεσουάρ τους, ή τα συνοδευτικά wearable, είναι εξαιρετικά ακριβά πλέον – ειδικά τα δεύτερα αποτελούν είδος πολυτελείας παρά αναγκαίο αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Επιπλέον, η ζωή είναι ακριβή στο σύνολο της και δύσκολα μπορείς να δώσεις τόσα λεφτά σε ετήσια βάση. Οπότε, όσο το smartphone σου τα βγάζει πέρα με τις τρέχουσες απαιτήσεις λογισμικού, online εφαρμογών, και την καθημερινότητα σου. Όσο το τηλέφωνο σου έχει μια λειτουργική οθόνη, χωρίς σπασίματα, και λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας, κράτα το. Φρόντισε να αναβαθμίζεις μόνο όταν δεις κάτι που θεωρείς σημαντική αναβάθμιση, ή όταν το smartphone σου τα έχει παίξει πραγματικά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδώ ακόμα λειτουργεί ένα iPhone 5, ένα Huawei P20, ένα Samsung S7, ένα Xiaomi Redmi Note 7 και όλα είναι ακόμα όπως την πρώτη ημέρα. Γενικά υπάρχουν 1000αδες κινητά που ακόμα αν κι έχουν σταματήσει οι αναβαθμίσεις συνεχίζουν και λειτουργούν όπως πρέπει οπότε γιατί κάποιος να αλλάξει κινητό;

  2. Ακριβώς αυτό κάνω………
    Πρώην κάτοχος Galaxy S8 Plus μοντέλο του 2017, και άλλαξα το 2023 σε Galaxy S23 Ultra.
    Το επόμενο λοιπόν κινητό που θα αποφασίσω πάρω να ήμαστε καλά, θα είναι τουλάχιστον το 2029 με 2030 εφόσον το S23 Ultra πολύ άνετα θα με πάει μέχρι εκεί……………

  3. Το OnePlus 3t (2017) αλλάχτηκε φέτος με OnePlus 10t. Πάντα προηγούμενο μοντελο για λόγους αποφυγής των bugs και τιμής φυσικά. Σε 5-6 χρόνια θα ξανασκεφτώ για αλλαγή, εκτός απροόπτου εννοείται..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.