Ετοιμάσου για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: ένα καινούργιο “νέο αστέρι” ή nova θα εμφανιστεί σύντομα στον νυχτερινό ουρανό! Η Τ Coronae Borealis (T CrB), που βρίσκεται στον αστερισμό Στέφανος Βόρειος, αναμένεται να εκραγεί μέσα στους επόμενους μήνες, προσφέροντας μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σπάνιο φαινόμενο.

Η T CrB, που απέχει 3.000 έτη φωτός από εμάς, είναι συνήθως πολύ αμυδρή για να την δούμε. Όμως, κάθε περίπου 80 χρόνια, εκρήγνυται και γίνεται 1.500 φορές πιο φωτεινή από το συνηθισμένο. Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ του λευκού νάνου και του συνοδευτικού του, ενός κόκκινου γίγαντα.

Ο λευκός νάνος “απορροφά” αέρια από τον κόκκινο γίγαντα, δημιουργώντας έναν δίσκο συσσώρευσης. Όταν η πίεση και η θερμοκρασία γίνουν εξαιρετικά υψηλές, προκαλείται μια θερμοπυρηνική αντίδραση στην επιφάνεια του λευκού νάνου, με αποτέλεσμα την εκθαμβωτική έκρηξη.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 1866 και το 1946, και οι αστρονόμοι είναι τώρα σε επιφυλακή για την επόμενη έκρηξη, η οποία προβλέπεται να συμβεί σύντομα. Ήδη, από το 2015, η T CrB εισήλθε σε κατάσταση υψηλής φωτεινότητας, και τον Μάρτιο του 2023 παρατηρήθηκε μια σύντομη μείωση της φωτεινότητάς, που προμηνύει την επερχόμενη έκρηξη.

Ο αστερισμός Στέφανος Βόρειος είναι καλύτερα ορατός περίπου στις 8:30 με 9:00 μ.μ., ειδικά από περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το nova αναμένεται να έχει λαμπρότητα περίπου 2.5 μεγέθους, γεγονός που το καθιστά εύκολα ορατό ακόμη και από πόλεις, αν ξέρεις πού να κοιτάξεις.

Μην χάσεις αυτή την ευκαιρία! Βγες έξω και παρατήρησε τον ουρανό τώρα για να καταγράψεις την T CrB πριν και μετά την έκρηξη, καθώς είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να είναι ορατό από πολλά σημεία της Γης.

Θα δούμε σύντομα κοσμικό γεγονός που καταγράφηκε πρώτη φορά σε μεσαιωνικό χειρόγραφο!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.