Η Κίνα ετοιμάζεται να κάνει μια πολύ τολμηρή αποστολή, καθώς θα εκτρέψει έναν αστεροειδή χτυπώντας τον με σκάφος σε υψηλή ταχύτητα. Σε ένα πλάνο παρόμοιο με το DART, η Κίνα θα είναι έτοιμη για το εγχείρημα το 2027.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Deep Space Exploration αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη αποστολή πλανητικής άμυνας της Κίνας, η οποία θα εξυπηρετεί επίσης έναν διπλό σκοπό καθώς θα διερευνήσει παράλληλα  τον αρχαίο διαστημικό βράχο για ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή του.

Η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την αποστολή εκτροπής αστεροειδούς, στα τέλη του 2022. Τότε, είχε σαν στόχο τον αστεροειδή 2019 VL5, με την χρήση δύο διαστημικών σκαφών που θα εκτοξευθούν το 2025. Σύμφωνα όμως με τα νέα έγγραφα, η Κίνα άλλαξε τον στόχο της και πλέον θέλει να χτυπήσει τον αστεροειδή 2015 XF261, με την εκτόξευση να μην συμβαίνει πριν το 2027. Βέβαια, καθώς η κίνα τελειοποιεί τους υπολογισμούς για το παράθυρο εκτόξευσης, ο τελικός στόχος μπορεί να αλλάξει.

Ο αστεροειδής 2015 XF261 έχει πλάτος 30 μέτρων και πρόσφατα πέρασε κοντά από τη Γη, σε απόσταση 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, την Τρίτη 9 Ιουλίου. Ο αστεροειδής περνάει κοντά από τη Γη συνήθως δύο φορές το χρόνο, με το επόμενο πέρασμα να είναι στις 21 Φεβρουαρίου 2025.

Αστεροειδής αποστολή
Αποστολή DART

Από τους 31.000 αστεροειδής που έχουν ανακαλυφθεί κοντά στη Γη, η NASA θεωρεί πως οι 2.300 είναι δυνητικά επικίνδυνοι. Αυτοί είναι οι αστεροειδείς που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Ο 2015 XF261 είναι σε αυτή την απόσταση, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη. Η δοκιμή στοχεύει κυρίως στο να παρουσιάσει μια νέα μέθοδο εκτροπής αστεροειδή, σε περίπτωση που κατευθύνεται προς τη Γη, στο μέλλον.

Η αποστολή της Κίνας περιλαμβάνει δύο σκάφη που θα μπουν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, για μια περίοδο 3-6 ώρες, σύμφωνα με την Πλανητική Εταιρεία . Το πιο βίαιο από τα δύο, το κρουστικό διαστημόπλοιο, θα προσκρούσει στον αστεροειδή σε μια δοκιμή πρόσκρουσης κινητικής ενέργειας υψηλής ταχύτητας. Το διαστημόπλοιο παρατήρησης θα παρακολουθεί την πρόσκρουση, καθώς και τα επακόλουθά της για μια περίοδο έξι έως 12 μηνών.

Η αποστολή φαντάζει οικεία, καθώς η NASA πραγματοποίησε μια παρόμοια αποστολή πριν από λίγο καιρό. Η αποστολή DART της NASA, χτύπησε ένα μικρό αστεροειδή τον Σεπτέμβριο του 2022 για να αλλάξει την τροχιά του. Η αποστολή χτύπησε τον Δίμορφο, έναν μικρό αστεροειδή-φεγγάρι, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Δίδυμο. Πριν από την πρόσκρουση του DART, ο Δίμορφος χρειάστηκε 11 ώρες και 55 λεπτά για να περιφερθεί γύρω από τον Δίδυμο, ο οποίος μειώθηκε σε 11 ώρες και 23 λεπτά μετά την πρόσκρουση. Μια  αποστολή παρακολούθησης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για να μελετήσει τα επακόλουθα της αποστολής DART. Σε αντίθεση με την αποστολή της NASA, δεν είναι σαφές τι είδους απόκλιση θα προκαλέσει η κινεζική αποστολή στον αστεροειδή στόχο της και αν θα επηρεάσει την απόστασή της από τη Γη.

Κι όμως, η ζωή στη Γη δημιουργήθηκε πριν 4.200.000.000 χρόνια

Η Κίνα θέλει να μπει στον χορό της πλανητική άμυνας, με αυτή την αποστολή. Με την εκτόξευση δύο σκαφών, η Κίνα έχει σαν στόχο να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από εισερχόμενες απειλές. Παράλληλα, θέλει να μάθει περισσότερα για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, διερευνώντας τους αρχαίους αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Η μελέτη της αποστολής δημοσιεύθηκε στο Journal of Deep Space Exploration.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.