Αν αναρωτιέσαι πόσοι αστεροειδείς υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα, η απάντηση είναι εντυπωσιακή: πάνω από 1.4 εκατομμύρια! Οι περισσότεροι βρίσκονται στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι – τα λεγόμενα κοντινά στη Γη αντικείμενα (NEOs)- που διασχίζουν την τροχιά της Γης.

Πόσο συχνά πλησιάζουν αστεροειδείς τη Γη; Η απάντηση εξαρτάται από το μέγεθος του αστεροειδή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Binzel από το MIT, η Γη συναντά καθημερινά πάνω από 10 τόνους διαστημικής σκόνης. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια καίγονται στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν τα γνωστά μετεωροειδή.

Οι αστεροειδείς μεγέθους μπίλιας έως μπάλας μπόουλινγκ εμφανίζονται καθημερινά, ενώ μεγαλύτεροι, όπως αυτοί μεγέθους φορτηγού, πέφτουν στη Γη δύο με τρεις φορές ανά αιώνα.

Το 2013, ένας τέτοιος αστεροειδής έσκασε πάνω από το Chelyabinsk στη Ρωσία, προκαλώντας ζημιές. Ωστόσο, ένας μεγαλύτερος αστεροειδής, όπως αυτός που εξάλειψε τους δεινόσαυρους, είναι πολύ σπάνιος.

Ο μεγαλύτερος γνωστός κίνδυνος είναι ο αστεροειδής Apophis, με διάμετρο πάνω από 300 μέτρα, ο οποίος θα περάσει πολύ κοντά στη Γη το 2029, το 2036, και το 2068. Ευτυχώς, η πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη είναι χαμηλή.

Η NASA έχει ήδη δοκιμάσει τεχνολογίες για την απόκρουση αστεροειδών, όπως η αποστολή DART το 2022. Ενώ, νέα παρατηρητήρια όπως το Vera Rubin στη Χιλή και το δορυφορικό τηλεσκόπιο NEO Surveyor, που θα εκτοξευτεί το 2027, θα βοηθήσουν στον εντοπισμό πάνω από το 90% των επικίνδυνων αστεροειδών.

Apophis: Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής έχει κάνει τη NASA να ανησυχεί

Η ανίχνευση και η παρακολούθηση των αστεροειδών είναι κρίσιμη για την ασφάλειά μας. Με τη σωστή προετοιμασία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές συγκρούσεις από αστεροειδείς που περνούν από τη Γη, στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.