Η αξιοποίηση της ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη – την ένωση πυρήνων των ατόμων – μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη μετάβαση σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από εκπομπές άνθρακα.

Με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια να είναι ολοένα και πιο σημαντικά ζητήματα, η υπόσχεση μιας φαινομενικά “καθαρής”, “άφθονης” και “ασφαλούς” πηγής ενέργειας, όπως η σύντηξη, γίνεται πιο ελκυστική. Ο κλάδος της σύντηξης αναπτύσσεται ραγδαία και η ιδέα ότι η σύντηξη είναι “πάντα 30 χρόνια μακριά” αρχίζει να χάνει την αξιοπιστία της καθώς η τεχνολογία προχωρά πέρα από το πειραματικό στάδιο.

Ωστόσο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί υπερβολικός ενθουσιασμός γύρω από μια φαινομενικά ιδανική λύση για τις κοινωνικές προκλήσεις και η υλοποίηση της ενέργειας από πυρηνική σύντηξη μπορεί να συγκρουστεί με τα ζητήματα που προτείνει να λύσει.

Η ελκυστικότητα μιας πηγής ενέργειας μηδενικών εκπομπών, χαμηλών αποβλήτων, αξιόπιστης και σχετικά ασφαλούς, όπως η σύντηξη, είναι αυταπόδεικτη. Αντιμετωπίζει την αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση και την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά απαιτούν μια μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα.

Η ενέργεια από πυρηνική σύντηξη θεωρείται ευρέως ότι μπορεί να καλύψει τα κενά των υφιστάμενων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παρακάμψει την αστάθεια των ανανεώσιμων πηγών, καθώς η παροχή από ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι απρόβλεπτη, εξαρτώμενη από τον καιρό. Η σύντηξη επίσης αποφεύγει τα μακροχρόνια ραδιενεργά απόβλητα, τα θέματα ασφάλειας και τις ανησυχίες του κοινού γύρω από τη συμβατική πυρηνική ενέργεια.

Χωρίς ενεργειακό κέρδος, σημειώθηκε νέο ρεκόρ ενέργειας σύντηξης σε πρωτοποριακό πείραμα

Η πυρηνική σύντηξη μπορεί επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ορισμένοι από τους βασικούς της πόρους είναι άφθονοι. Για παράδειγμα, το δευτέριο που χρησιμοποιείται σε ορισμένες διαδικασίες σύντηξης μπορεί να προέρχεται εύκολα από το θαλασσινό νερό. Αυτό θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και θα προστατεύσει τα κράτη από τους παγκόσμιους οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Ωστόσο, αυτά τα οφέλη μπορεί να κρύβουν βαθύτερα ηθικά ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και κάποιες ενδεχομένως επιζήμιες επιπτώσεις. Ίσως μια από τις πιο σαφείς περιπτώσεις τέτοιας σύγκρουσης είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σύνδεση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που οδηγεί εύκολα στην προσέγγιση του “τεχνο-διορθωτικού” – δηλαδή, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφεύγουμε τις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην τεχνολογία για να διορθώσει τα πάντα. Αυτή είναι γνωστή ως η “επιχειρηματολογία της αναστολής μετριασμού”.

Η πρόσβαση στην ενέργεια υποστηρίζει την ανθρώπινη ευημερία και ανάπτυξη και το ενεργειακό σύστημα στο σύνολό του έχει βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις. Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν ανοιχτά οι κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών σε αυτό το πεδίο θα ήταν ανεύθυνη στην καλύτερη περίπτωση και επιζήμια στη χειρότερη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγνώμη παιδιά αλλά δεν κατασκευάζεται στη Γαλλία ένα τέτοιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σύντηξη;;;;πολλές χώρες συμβάλλουν οικονομικά και νομίζω συμμετέχει και η Ελλάδα. Να το ψάξουμε λίγο καλύτερα;

  2. Μόλις φτάσουμε κοντά σε κάτι που θα ευεργετήσει όλη την ανθρωπότητα, αμέσως θα διαβάσουμε γενικεύσεις περι κινδύνων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.