Όπου κι αν κοιτάξει το τηλεσκόπιο James Webb (JWST) στο διάστημα, παρατηρεί εντυπωσιακές αλληλεπιδράσεις ύλης και ενέργειας. Το Webb αποκαλύπτει λεπτομέρειες που κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν μπορεί, καθώς μπορεί να δει μέσα από πυκνά αέρια και σκόνη που καλύπτουν πολλά αντικείμενα. Σε μια νέα εικόνα, το JWST εντοπίζει έναν νεαρό πρωτοαστέρα μόλις 100.000 ετών. Αυτός ο αστέρας, γνωστός ως L1527, βρίσκεται ακόμη στο μοριακό νέφος που τον γέννησε. Ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε το JWST (με τη βοήθεια της ESA και της CSA) ήταν για να βλέπει μέσα από σκόνη και αέρια και να αποκαλύπτει τα πρώτα στάδια σχηματισμού των αστέρων. Η εικόνα αυτή τραβήχτηκε με το MIRI, το Mid-Infrared Instrument.

Ο πρωτοαστέρας βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας και συνεχίζει να μεγαλώνει, συσσωρεύοντας μάζα από τον πρωτοπλανητικό δίσκο που τον περιβάλλει. Αυτός ο δίσκος εμφανίζεται ως μια μικρή σκοτεινή οριζόντια γραμμή στο κέντρο της εικόνας. Ο πρωτοαστέρας δεν είναι ακόμα αστέρας κύριας ακολουθίας, οπότε δεν πραγματοποιεί σύντηξη όπως ο Ήλιος. Ίσως υπάρχει μια μικρή ποσότητα σύντηξης δευτερίου στον πυρήνα του, αλλά παράγει ενέργεια με διαφορετικό τρόπο.

Καθώς η βαρυτική δύναμη του αστέρα τραβά υλικό κοντά του, το υλικό συμπιέζεται και θερμαίνεται. Περισσότερη ενέργεια προέρχεται από τα κύματα κρούσης που δημιουργούνται από το υλικό που συγκρούεται με το υπάρχον αέριο. Αυτή η ενέργεια φωτίζει τον αστέρα και το περιβάλλον του μέσα στο γιγαντιαίο μοριακό νέφος που τον γέννησε.

πρωτοαστέρα

Οι νεαροί πρωτοαστέρες παράγουν ισχυρά μαγνητικά πεδία. Συνδυασμένα με την περιστροφή του αστέρα, αυτά τα πεδία απομακρύνουν υλικό από τον αστέρα με θεαματικές εκρήξεις που δημιουργούν ορατά τόξα κρούσης στην ύλη γύρω από τον αστέρα. Η περιοχή γύρω από τον αστέρα περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), οργανικές ενώσεις που ίσως συνέβαλαν στην εμφάνιση της ζωής. Αυτές λάμπουν με μπλε χρώμα στην εικόνα, περιλαμβανομένων των νηματοειδών δομών.

Η κόκκινη περιοχή στο κέντρο είναι ένα παχύ στρώμα αερίου και σκόνης που περιβάλλει τον νεαρό αστέρα, φωτισμένο από την ενέργειά του. Η λευκή περιοχή ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε είναι ένα μείγμα υλικών, συμπεριλαμβανομένων των PAHs και ιονισμένων αερίων όπως το νέον. Αυτή η εικόνα δεν είναι η πρώτη παρατήρηση του L1527 από το JWST. Το 2022, το τηλεσκόπιο παρατήρησε τον πρωτοαστέρα με την Near-Infrared Camera (NIRCam). Αυτή η όμορφη παράσταση ύλης και ενέργειας που αλληλεπιδρούν είναι παροδική.

James Webb Telescope στη μεγαλύτερη ανακάλυψη ενδείξεων εξωγήινης ζωής!

Καθώς ο πρωτοαστέρας συνεχίζει να μεγαλώνει, οι ισχυρές εκροές του θα καθαρίσουν την περιοχή από το αέριο και τη σκόνη, αν και θα διατηρήσει τον πρωτοπλανητικό δίσκο του. Τελικά, ο αστέρας θα γίνει αστέρας κύριας ακολουθίας, ορατός χωρίς το πέπλο του αερίου και της σκόνης. Μέχρι τότε, το πλανητικό του σύστημα θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. To JWST συμβάλλει στην κατανόηση του σχηματισμού αστέρων, αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα. Με τις δυνατότητές του να βλέπει λεπτομέρειες στους νεαρούς αστέρες και τα σύννεφα αερίου και σκόνης που τους περιβάλλουν, το JWST προχωρά βήμα-βήμα στην αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.