Λίγοι μόνο φθαρμένοι μπρούτζινοι τροχοί και υπερβολικά διαβρωμένα γρανάζια παραμένουν από τον αρχαίο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφήνοντας αρχαιολόγους να εικάζουν για τη λειτουργία και το σκοπό του.

Μετά από δεκαετίες μελέτης, είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό ότι αυτή η χιλιετή συσκευή ήταν κάτι σαν αναλογικός υπολογιστής, ικανός να παρακολουθεί τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Ωστόσο, με μόνο σπασμένα θραύσματα στη διάθεσή τους, οι ερευνητές μπορούν απλά να μαντέψουν τις πιο περίπλοκες μεθόδους λειτουργίας του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα από τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων για να εξάγουν ελλείποντα στοιχεία από έναν κρίσιμο δίσκο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Συγκεκριμένα, προσδιόρισαν ότι το μέρος της συσκευής γνωστό ως δακτύλιος ημερολογίου θα είχε 354 τρύπες (αντιστοιχώντας στο σεληνιακό ημερολόγιο). Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό από άλλες θεωρίες που προτείνουν ότι υπήρχαν 365 ή 360 τρύπες.

Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε από δύτες που εξερευνούσαν ένα ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας το 1901. Αν και ήταν σπασμένος σε θραύσματα, χρόνια μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη των θέσεων των πλανητών και των εκλείψεων. Θεωρείται ότι χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., με ορισμένους να προτείνουν ότι μπορεί να είναι ακόμη και λίγο παλαιότερος.

Μια προηγούμενη ανάλυση με ακτίνες Χ σε ένα μερικώς διατηρημένο εξάρτημα, τον μπροστινό δίσκο ή “δακτύλιο ημερολογίου”, επέτρεψε σε άλλους ερευνητές να μετρήσουν τις θέσεις των πυκνά τοποθετημένων τρυπών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ευθυγράμμιση του δίσκου. Η γνώση περισσότερων για τη διάταξη αυτών των τρυπών θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της λειτουργίας του εξαρτήματος.

O χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από κβαντική διεμπλοκή, σύμφωνα με νέα θεωρία

Για να συμπεράνουν τα ελλείποντα στοιχεία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους στατιστικής bayesian για να βρουν την πιο πιθανή εικασία για τον αριθμό των τρυπών που είχαν τρυπηθεί στον δακτύλιο ημερολογίου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Αναλύθηκε η τοποθέτηση και το μέγεθος των υπαρχόντων δακτυλίων για να προσδιοριστούν οι πιθανότητες όσων δεν ήταν πλέον εμφανείς.

Οι ερευνητές, που είναι αστροφυσικοί, χρησιμοποίησαν τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, τα υπάρχοντα δεδομένα αναλύονται λεπτομερώς για να κατανοηθεί τι λείπει. Η ακρίβεια της τοποθέτησης των τρυπών απαιτούσε εξαιρετικά ακριβείς τεχνικές μέτρησης και ένα απίστευτα σταθερό χέρι για να τις δημιουργήσει.

Η έρευνα βρήκε μια ακτινική απόκλιση μόλις 0.028 χιλιοστών ανά τρύπα, δείχνοντας μια απίστευτη ακρίβεια δεδομένων των εργαλείων της εποχής. Αυτό μας λέει λίγο περισσότερα για ένα από τα πιο συναρπαστικά ιστορικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί ποτέ, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.