Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα την απώλεια ακοής και έχουν δημιουργήσει ποντίκια με ενισχυμένες ακουστικές ικανότητες. Ο νευροβιολόγος Lingchao Ji από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και οι συνεργάτες του κατάφεραν κάτι τέτοιο, αυξάνοντας την έκφραση ενός γονιδίου νευρικής ανάπτυξης, του νευροτροφίνης-3 (Ntf3), στα πειραματάζωα, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο βιονική ακοή σε ποντίκια.

Το ερευνητικό εργαστήριο του Μίσιγκαν είχε προηγουμένως δείξει ότι η αύξηση της έκφρασης του Ntf3 μπορεί να βελτιώσει την ακοή σε ποντίκια μεσήλικα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακοής σε ποντίκια με κατεστραμμένα εσωτερικά αυτιά. Αυτό επιτυγχάνεται αυξάνοντας τον αριθμό των συνάψεων – των συνδέσεων δηλαδή – μεταξύ των τριχοειδών κυττάρων στην κοχλία του αυτιού και του εγκεφάλου.

Οι συνάψεις αυτές είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των ηχητικών σημάτων στον εγκέφαλο για ερμηνεία. Η αύξηση της έκφρασης του Ntf3 αύξησε τον αριθμό αυτών των συνάψεων, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται καλύτερα τις ηχητικές πληροφορίες.

Ο νευροβιολόγος Gabriel Corfas από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξηγεί: “Γνωρίζαμε ότι η παροχή Ntf3 στο εσωτερικό αυτί σε νεαρά ποντίκια αύξησε τον αριθμό των συνάψεων μεταξύ των εσωτερικών τριχοειδών κυττάρων και των ακουστικών νευρώνων, αλλά δεν ξέραμε τι θα έκανε η αύξηση των συνάψεων στην ακοή.” Στην ουσία δεν γνώριζαν ότι τα ποντίκια απέκτησαν βιονική ακοή.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι ποντικοί με αυξημένες συνάψεις είχαν καλύτερη ικανότητα να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών ήχων, ενώ η αρχική ανίχνευση του ήχου παρέμεινε τυπική. Η αυξημένη πυκνότητα των συνάψεων βελτίωσε την ικανότητα διάκρισης των ήχων, μειώνοντας το όριο ανίχνευσης κενών – δηλαδή τη διάρκεια σιωπής που απαιτείται για να αντιληφθούν δύο ήχους ως ξεχωριστούς.

Το πολύωρο gaming οδηγεί σε απώλεια ακοής και ίσως ολική κώφωση

Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι η απώλεια συνάψεων στα εσωτερικά τριχοειδή κύτταρα προκαλεί καθυστερήσεις στην επεξεργασία ηχητικών σημάτων στον εγκέφαλο, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα. Αυτές οι καθυστερήσεις δυσχεραίνουν την κατανόηση της ομιλίας, ειδικά όταν υπάρχουν άλλοι ήχοι παρόμοιου όγκου.

Αυξάνοντας την έκφραση του Ntf3 στα ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να βελτιώσουν την πυκνότητα των συνάψεων και, κατά συνέπεια, την ικανότητα των ποντικιών να επεξεργάζονται και να διακρίνουν τους ήχους καλύτερα. Ο Corfas καταλήγει: “Τα ζώα με επιπλέον συνάψεις στο εσωτερικό αυτί έχουν κανονικά όρια – αυτό που ένας ακουολόγος θα όριζε ως φυσιολογική ακοή – αλλά μπορούν να επεξεργαστούν τις ακουστικές πληροφορίες με υπερφυσικούς τρόπους.” Κάτι το οποίο στον κόσμο των υπερηρώων θα ονόμαζε κανείς ως βιονική ακοή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της έκφρασης του Ntf3 έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ακοή και στους ανθρώπους. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ορισμένες νευροεκφυλιστικές διαταραχές που ξεκινούν με την απώλεια συνάψεων στον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.