Ίσως υπάρχει ένατος πλανήτης κάπου στο ηλιακό μας σύστημα που περιμένει να τον ανακαλύψουμε και όχι δεν είναι ο Πλούτωνας. Το ηλιακό μας σύστημα έχει οχτώ πλανήτες, ωστόσο οι αστρονόμοι έχουν αναπτύξει τη θεωρία ότι υπάρχει ένας ένατος που κρύβεται κάπου και δεν έχουμε καταφέρει να τον δούμε ακόμη.

Ο λόγος είναι απλός, το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο μακριά από τον ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινός και ως εκ τούτου τα τρέχοντα τηλεσκόπια που έχουμε δεν θα είναι εφικτό να τον ανιχνεύσουν.

Ωστόσο ένα νέο που ετοιμάζεται να αρχίσει να κοιτάζει τους ουρανούς από το 2025, θα μπορέσει να λύσει οριστικά το εν λόγω πρόβλημα. Ειδικοί αναφέρουν στο Live Science ότι το νέο τηλεσκόπιο Vera C. Rubin Observatory στη Χιλή θα βρει τον ένατο πλανήτη.

Ο Mike Brown αστρονόμος στο California Institute of Technology ανέφερε συγκεκριμένα, πως είναι δύσκολο να καταφέρουμε να εξηγήσουμε το ηλιακό σύστημα χωρίς έναν πλανήτη 9, αν και δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι υπάρχει.

Εκτός από τον Πλούτωνα, ο οποίος υποβιβάστηκε από πλανήτης σε νάνο πλανήτη το 2006, δεν έχουν βρεθεί άλλοι πλανήτες πέρα από τον Ποσειδώνα ή τη ζώνη Kuiper ένας τεράστιος δακτύλιος αστεροειδών, κομητών και νάνων πλανητών που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο.

Το 2004, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Sedna, ένας πιθανός νάνος πλανήτης πέρα από τη ζώνη, είχε μια παράξενη τροχιά γύρω από τον ήλιο που υποδήλωνε ότι μια άλλη μεγάλη μάζα τον έλκει βαρυτικά. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο αντικείμενο στη ζώνη Kuiper είχε τροχιά παρόμοια με αυτή του Sedna και έκτοτε έχουν βρεθεί πλήθος άλλων παρόμοιων αντικειμένων.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως έτρεξαν διάφορες προσομοιώσεις για να εξηγήσουν τις τροχιές, αλλά τίποτα δεν λειτουργούσε πέρα από τη θεωρία του πλανήτη 9.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

8 ΣΧΟΛΙΑ

    • Είναι το 3ο αρθρο που διαβαζω απο αυτο το site με παρομοιο τίτλο που εννοείται εντέλει καταλήγει σε εικασίες. Δυστυχώς δεν έχουν τι να γράψουν μου φαίνεται και μια φορά τον μήνα επαναδημοσιευουν το ίδιο αρθρο αλλάζοντας καποιες λεξεις.

  1. Αφού δεν μπορούν να δούν τον 9ο του συστήματός μας τότε πως βλέπουν πιο μακριά σε άλλους γαλαξίες;

    • Είναι θέμα Λαμπρότητα του αντικειμένου.
      Για παράδειγμα στη θάλασσα δεν πρωτοφαίνονται όλοι οι φάροι από την ίδια απόσταση ακομη κι αν βρισκονται στο ιδιο υψος απο την επιφανεια της θάλασσας. Άλλος φαίνεται από τα 20 μίλια και άλλος από τα 10 μίλια.

    • Συμφωνώ απόλυτα. Βλέπουν εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και δεν ξέρουν ακόμη αν η σελήνη και ο Άρης έχουν νερο

  2. Συμφωνώ με τον Κο Νίκο. Δεν είναι σωστό για λόγους ψαρέματος αναγνωστών να χρησιμοποιούνται παραπλανητικοί τίτλοι.
    Επίσης, ο αρθρογράφος ή ο μεταφραστής πρέπει να ψάχνει λίγο περισσότερο στη βιβλιογραφία για να κάνει διασταυρώσεις πριν γράψει κάτι που θα εκθέσει στο κοινό.
    Εκτός από εκλαϊκευμενο ένα κείμενο πρέπει να είναι και επιστημονικά ορθό.
    Για παράδειγμα, στη Sedna δόθηκε το όνομα της θεάς της θάλασσας κατά τη μυθολογία των Εσκιμώων Inuit. Επίσης, η διάμετρος της είναι ~1000km που σημαίνει ότι η υδροστατικό πίεση, της έχει δώσει σίγουρα σφαιροειδές σχήμα και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί νανοπλανήτης. Επομένως το ορθόν είναι “ή Sedna, ο νανοπλανήτης …” και όχι “ο Sedna, ο πιθανός νάνος πλανήτης …”, όπως δηλαδή λέμε ” ή Αφροδίτη, ο πλανήτης …” και όχι “ο Αφροδίτη, ο πλανήτης…”.
    Ακόμη, η τροχιά της Sedna δεν έχει τίποτε το παράξενο. Είναι ελλειπτική και δεν έχει περάσει τόσος χρόνος από τότε που ανακαλύφθηκε ώστε να φανούν διαταχες επάνω της από άλλο σώμα. Αυτό που είναι περίεργο και μελετάται, είναι ο προσανατολισμός της τροχιάς της σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό και άλλων αντικειμένων της περιοχής, όπως του 2006 SQ372, 2007 TG422 κ.ά. που οι γραμμές των αψιδων τους δείχνουν χονδρικά προς παρόμοιες κατευθύνσεις της περιοχή του χώρου, και δεν παρουσιάζουν κάποια ομοιόμορφη κατανομή.

  3. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας: εννέα ήταν οι πλανήτες όταν πήγαινα εγώ στο δημοτικό, πριν από 50 χρόνια και βάλε….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.