Βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες στρώμα υλικού που είναι γνωστό ως στρώμα D” ή D” layer. Αυτό το στρώμα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες για την ανομοιόμορφη κατανομή του, με λεπτά μπαλώματα σε ορισμένες περιοχές και παχιά στρώματα σε άλλες. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό το στρώμα μπορεί να έχει σχηματιστεί από έναν αρχαίο ωκεανό μάγματος που κάλυψε την πρώιμη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι χημικές αντιδράσεις από ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες στον πυθμένα αυτού του αρχαίου ωκεανού μάγματος μπορεί να προκάλεσαν την ογκώδη δομή που βλέπουμε στο στρώμα D” σήμερα. Προσομοιώσεις που διεξήχθησαν από μια διεθνή ομάδα ερευνητών δείχνουν ότι το νερό, το οποίο υπήρχε στον αρχαίο ωκεανό μάγματος της Γης θα μπορούσε να έχει αναμιχθεί με ορυκτά για να δημιουργήσει υπεροξείδιο σιδήρου-μαγνήσιου ή (Fe,Mg)O2.
Αυτό το υπεροξείδιο έχει συγγένεια με τον σίδηρο, οδηγώντας στη συσσώρευση στρωμάτων πλούσιων σε σίδηρο όπως το D” layer που βρίσκεται πάνω από το όριο μεταξύ του λιωμένου εξωτερικού πυρήνα της Γης και του μανδύα. Η παρουσία αυτών των πλούσιων σε σίδηρο στρωμάτων θα μπορούσε να εξηγήσει τις ultra-low velocity ζώνες βαθιά μέσα στη Γη – πυκνές περιοχές που επιβραδύνουν σημαντικά τα σεισμικά κύματα.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα πλούσια σε σίδηρο στρώματα θα είχαν μονωτικό αποτέλεσμα, διατηρώντας διαφορετικές περιοχές στη βάση του κάτω μανδύα της Γης χωριστές μεταξύ τους. Τα ευρήματά τους προτείνουν ότι το πλούσιο σε σίδηρο υπεροξείδιο που σχηματίστηκε από το αρχαίο νερό μέσα στον ωκεανό του μάγματος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των ετερογενών δομών του D” layer.
O πυρήνας της Γης διαρρέει ένα στοιχείο μυστήριο και ανιχνεύεται σε δείγμα λάβας
Αυτός ο αρχαίος ωκεανός μάγματος πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από μια τεράστια σύγκρουση με έναν άλλο πλανήτη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μερικά απομεινάρια από αυτή τη σύγκρουση σχημάτισαν τη Σελήνη, ενώ πτητικά στοιχεία που έμειναν στη Γη βοήθησαν να πυροδοτήσει τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Καθώς η επιστημονική κατανόηση συνεχίζει να εξελίσσεται, αποκτούμε νέες γνώσεις για την ιστορία της Γης και τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνειά της.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.