Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε όλοι πως δεν θα ζήσουμε για πάντα, καθώς ο χρόνος που μας έχει δοθεί σε αυτό το κομμάτι βράχου που πλέει στο σύμπαν, είναι περιορισμένος. Αρκετοί θα ήθελαν να ζήσουν για πάντα, άλλοι θέλουν να ζήσουν όσο ορίζεται από τους κανόνες της βιολογίες, αλλά να έχουν γεμάτη ζωή. Μπορούμε να πετύχουμε την αθανασία;

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, μέχρι το 2030 ενδέχεται να έχετε την επιλογή για το πόσο θα μπορείτε να ζήσετε. Επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στην δεκαετία του 2030 θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι που ονομάζεται «ταχύτητα διαφυγής μακροζωίας», ώστε να είμαστε σε θέση να ζήσουμε για πάντα.

Προς το παρόν είναι μια ιδέα, που όμως βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, η επιστήμη θα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γερνάει το σώμα μας, καθυστερώντας πάρα πολύ τη διαδικασία. Ήδη γνωρίζουμε πως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα 100 έτη, με το σώμα ενός ανθρώπου που είναι στα 30 ή τα 40, όμως το DNA μας έχει περιορισμούς, που θέτουν την μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει το σώμα μας περίπου στα 130 έτη. Μετά απλά κλείνει τα πάντα.

DNA αθανασία

Η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα σε αυτό τον τομέα, βρίσκοντας τρόπους να αναζωογονούμε τα κύτταρά μας, εμποδίζοντας την διαδικασία της γήρανσης, μέχρι κάποιο βαθμό. Οι άνθρωποι έχουν την χρονολογική ηλικία που είναι η ηλικία από την μέρα που γεννηθήκαμε και την βιολογική ηλικία, που είναι η ηλικία του σώματός μας με βάση την γήρανση. Η βιολογική ηλικία στην ουσία μας δηλώνει την κατάσταση του σώματός μας. Για παράδειγμα κάποιος στα 40 που αθλείται, προσέχει την διατροφή του και το δέρμα του και που είναι σε άριστη φυσική κατάσταση, αντίστοιχη με αυτή που είχε όταν ήταν στα 30 του, ενώ το δέρμα του, τα μάτια του και τα κόκκαλά του δεν παρουσιάζουν γήρανση, τότε η βιολογική του ηλικία είναι σαφώς χαμηλότερη.  Αν από την άλλη, έχει σταματήσει να γυμνάζεται, πίνει και καπνίζει και το σώμα του είναι καταπονημένο, τότε η βιολογική του ηλικία είναι μεγαλύτερη.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες, είναι να σταματήσουν την φθορά του σώματός μας, στον χρόνο. Στα 20 και τα 30 μας, το σώμα μας επουλώνεται πολύ πιο γρήγορα, καθώς έχουμε μεγάλη ανανέωση των κυττάρων μας. Όσο μεγαλώνουμε, ο ρυθμός με τον οποίο παράγουμε νέα κύτταρα μειώνεται. Αυξάνοντας την παραγωγή νέων κυττάρων, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την διαδικασία της γήρανσης σε πειραματόζωα, όμως έχουμε δρόμο ακόμα για να δούμε κάτι τέτοιο σε ανθρώπους.

Δεν έχουν ιδέα τι κρύβεται στα έγκατα τρύπας στην επιφάνεια του Άρη (Βίντεο)

Εσείς θα θέλατε να φτάσετε τα 100 με το σώμα ενός ανθρώπου στα 30; Θέλετε να ζήσετε για πάντα, έχοντας αθανασία από φυσικά αίτια; Εγώ σίγουρα ναι, αρκεί και τα αγαπημένα μου πρόσωπα να μπορούσαν να κάνουν το ίδιο. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ζω όταν όλοι όσοι αγαπώ έχουν φύγει. Πάντως, άσχετα με το αν θα πετύχουμε την αθανασία, πάντα είναι καλό να ζούμε και να εκτιμούμε τον χρόνο που έχουμε πάνω σε αυτό το βράχο που ονομάζουμε σπίτι μας.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΩΡΑΙΟΣ ΦΙΛΕ! ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΌΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΟ).

  2. Και εγώ το ίδιο φανταστείτε να ζήσετε εσείς για παράδειγμα μέχρι 300 χρόνια αλλά τα παιδιά σας και η υπόλοιπη συγγενής να έχουν πεθάνει…

  3. Αλήθεια τώρα; Βλέπετε κάτι σ’αυτόν τον απαίσιο κόσμο που σας κάνει να θέλετε να ζήσετε για πάντα;;; Εγώ προσωπικά, δεν βλέπω την ώρα να “πηγαινω”…

  4. Ας βρεθει κατι για να μην ποναει το σωμα, να περπαταμε μεχρι να ερθει η ωρα μας; και δεν χρειάζεται να παμε 200 και 300 ετων. Εδω δεν μπορουν να ζησουν με την συνταξη που εχουν μεχρι τα 80;;90;;;πως θα ζησουμε μεχρι τα 200;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.