Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το James Webb Space Telescope και εντόπισε αποδείξεις σύγκρουσης δυο γαλαξιών και των τεραστίων μαύρων τρυπών τους, όταν το σύμπαν ήταν μόλις 740 εκατομμυρίων ετών.  Κάτι τέτοιο αντιπροσωπεύει τη πιο μακρινή ανίχνευση συγχώνευσης μαύρης τρύπας και τη πρώτη φορά που το φαινόμενο έχει ανιχνευθεί τόσο νωρίς στο σύμπαν.

Οι αστρονόμοι έχουν βρει υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου στους περισσότερους γαλαξίες στο σύμπαν και θεωρούν ότι αυτές επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη των γαλαξιών στους οποίους βρίσκονται.

Στείλε χρήματα δωρεάν σε οποιονδήποτε παντού απλά με τον αριθμό του κινητού

Το σύστημα γαλαξιών ZS7 όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αποκαλύπτοντας τα πιο απομακρυσμένα συγκρουόμενα κβάζαρ που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.

Το JWST αποκαλύπτει τακτικά υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο νεαρό σύμπαν, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα επειδή η διαδικασία συγχώνευσης που διευκολύνει την ανάπτυξή τους θα έπρεπε να διαρκεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση ενός γρίφου, του γεγονότος δηλαδή πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες αναπτύχθηκαν σε τεράστιες μάζες τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος.

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η διαδικασία συγχώνευσης είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι μαύρες τρύπες μεγαλώνουν γρήγορα, ακόμη και στην κοσμική αυγή, αναφέρει η Hannah Übler του Πανεπιστημίου του Cambridge. Μαζί με άλλα ευρήματα του JWT, οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο μακρινό σύμπαν, διετέλεσαν στην εξέλιξη των γαλαξιών από την αρχή.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, γνωστές για τη δυνατότητα που έχουν να καταβροχθίζουν την ύλη βρίσκονται στην καρδιά αυτού που οι αστρονόμοι αποκαλούν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN). Από τις κεντρικές τους θέσεις, αυτές οι φωτεινές μαύρες τρύπες τροφοδοτούν φωτεινές εκπομπές, γνωστές ως κβάζαρ, που συχνά μπορούν να επισκιάσουν το φως κάθε άστρου στον υπόλοιπο γαλαξία γύρω τους.

Για να διερευνήσουν τη συγχώνευση κβάζαρ στο πρώιμο σύμπαν, οι ερευνητές έκαναν zoom σε ένα γαλαξιακό σύστημα σε απόσταση περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός που ονομάζεται ZS7 με τη βοήθεια του Near-InfraRed Spectrograph (NIRSpec) του JWT.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μία από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είχε μάζα ισοδύναμη με περίπου 50 εκατομμύρια ήλιους. Παράλληλα υποψιάζονται ότι η δεύτερη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα έχει παρόμοια μάζα, αν και δεν μπόρεσαν να το επιβεβαιώσουν λόγω του πυκνού αερίου που τις περιβάλλει.

Μια συνολική εικόνα της γαλαξιακής περιοχής ZS7

Όταν οι δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες τελικά συγχωνεύτηκαν, θα είχαν προκαλέσει στον ίδιο τον ιστό του διαστήματος μικροσκοπικούς κυματισμούς που ονομάζονται βαρυτικά κύματα, τα οποία πιστεύεται ότι θα ανιχνευθούν από την επόμενη γενιά ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων, όπως του Laser Interferometer Space Antenna (LISA) που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από τη NASA και θα λανσαριστεί το 2035.

Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.