Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Κρόνου και η επιφάνειά του καλύπτεται από τεράστιους αμμόλοφους, που κανείς δεν γνωρίζει πως δημιουργήθηκα. Οι επικρατέστερες θεωρίες αναφέρουν πως το οργανικό υλικό σχηματίστηκε από στην πυκνή του ατμόσφαιρα και στην συνέχεια έπεσε σαν βροχή. Τώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New Scientist, οι επιστήμονες καταλήγουν σε μια νέα εξήγηση. Η εικασία τους αναφέρει πως οι τεράστιοι αμμόλοφοι είναι απομεινάρια άλλων φεγγαριών που μπήκαν στην τροχιά του Τιτάνα και συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να κονιορτοποιηθούν και να πέσουν στον δορυφόρο.
Ο ερευνητής που ηγείται της μελέτης, Bill Bottke, και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν πως τα σωματίδια που βρέθηκαν στους αμμόλοφους ήταν πολύ μεγάλα για να είναι αποτέλεσμα δημιουργίας οργανικών υλικών στην ατμόσφαιρα. Τα σωματίδια που παρατηρούνται στα άλλα φεγγάρια του Κρόνου, έχουν το ίδιο μέγεθος με τα σωματίδια που βλέπουμε στους αμμόλοφους του Τιτάνα.
Για αυτό τον λόγο η ομάδα υποστηρίζει πως μικρότεροι δορυφόροι μπορεί να χτυπούσαν ο ένας τον άλλον και με την πάροδο του χρόνου τα κομμάτια τους έπεφταν στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, σχηματίζοντας βροχή από άμμο. Παρόμοια κατάσταση έχουμε με τους μικρούς αστεροειδής που πέφτουν στην Γη και καίγονται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας σκόνη σε μορφή άμμου.
Για να επιβεβαιώσουν την θεωρία τους, ο Bottke και οι συνεργάτες του, προτείνουν να εξεταστούν υφιστάμενα σωματίδια από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα, που θα διαφέρουν αρκετά από τα οργανικά σωματίδια που έχουν σχηματίσει του αμμόλοφους.
Όταν η Ινδία βρήκε που πάρκαρε το Apollo 11 ο Neil Armstrong στο φεγγάρι [Φωτογραφία]
«Ίσως να είναι ακόμη δυνατό να το ελέγξουμε με τα δεδομένα που έχουμε από την αποστολή Cassini-Huygens», δήλωσε στο New Scientist ο επιστήμονας της NASA Michael Malaska, αναφερόμενος στο σκάφος Huygens της αποστολής, το οποίο έπεσε με αλεξίπτωτο στην επιφάνεια του Τιτάνα το 2005.
Όμως η NASA σχεδιάζει την αποστολή του Dragonfly για την εξερεύνηση της επιφάνειας του Τιτάνα, το 2026. Τo DragonFly θα μπορούσε κάλιστα να ρίξει φως στο μυστήριο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.