Μια νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε μία από τις χειρότερες μορφές καρκίνου, που δεν είναι άλλη από τους εγκεφαλικούς όγκους. Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα καθώς εξαφάνισε συμπαγείς όγκους σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα (GBM) σε μόλις 5 ημέρες.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Mass General πραγματοποίησαν δυο κλινικές δοκιμές κατά τις οποίες χορήγησαν θεραπεία CAR-T σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, τον πιο κοινό τύπο κακοήθους όγκου του εγκεφάλου στους ενήλικες. Ο επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου, διαγιγνώσκεται μόνο στο στάδιο 4 και το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 10%.

Οι ερευνητές πήραν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και τα μετέτρεψαν σε ζωντανά φάρμακά ικανά να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στο γλοιοβλάστωμα. Η θεραπεία CAR-T είναι η πιο εξατομικευμένη μορφή θεραπείας καρκίνου, καθώς λειτουργεί με τα κύτταρα του ασθενούς για την καταπολέμηση της νόσου. Αρχικά εξάγουν κύτταρα ενός ασθενούς και με μηχανική επεξεργασία τα κάνουν να εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια τα βάζουν ξανά στον οργανισμό του ασθενούς και πλέον το σώμα στοχεύει άμεσα τον όγκο.

Η τελευταία δοκιμή ονομάστηκε INCIPIENT και αποσκοπούσε στην ασφάλεια των Τ-κυττάρων CARv3-TEAM-E σε ασθενής με υποτροπιάζον γλοιοβάστωμα. Μπορεί οι θεραπείες CAR-T να έχουν λάβει έγκριση για θεραπείες καρκίνων του αίματος, όμως η εφαρμογή τους σε συμπαγείς όγκους έχει περιοριστεί λόγω των ποικίλων κυτταρικών πληθυσμών εντός αυτών των όγκων, οι οποίοι επιτρέπουν σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και μετά από θεραπεία με CAR-T.

Όμως, η ερευνητική ομάδα ακολούθησε νέα προσέγγιση που συνδυάζει την CAR-Τ θεραπεία με διειδικά αντισώματα ή μόρια αντισωμάτων που δεσμεύουν Τ-κύτταρα (TEAMs). Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση «διπλού στόχου» είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την ανάπτυξη αποτελεσματικών, μακροχρόνιων θεραπειών για συμπαγείς όγκους όπως το γλοιοβλάστωμα.

Στην μελέτη που διήρκησε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2023 συμμετείχαν μόνο 3 ασθενείς. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα Τ κύτταρα των ασθενών και τα μετέτρεψαν σε νέα κύτταρα CAR-TEAM, ενώ στην συνέχεια τα έγχυσαν ξανά σε κάθε ασθενή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν αμέσως πυρετό και αλλαγή στην ψυχική τους κατάσταση, όμως δεν ανέφεραν άλλες παρενέργειες. Λίγες μέρες μετά οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά, ενώ ένας ασθενής πέτυχε πλήρη διάλυση του όγκου, μόλις 5 ημέρες μετά!

«Η πλατφόρμα CAR-T έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, αλλά οι συμπαγείς όγκοι όπως το γλοιοβλάστωμα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή δεν είναι όλα τα καρκινικά κύτταρα ακριβώς ίδια, ενώ τα κύτταρα εντός του όγκου ποικίλλουν. Η προσέγγισή μας συνδυάζει δύο μορφές θεραπείας, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε το γλοιοβλάστωμα με έναν ευρύτερο, δυνητικά πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Μπράιαν Τσόι, νευροχειρουργός και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας Όγκων Εγκεφάλου.

Αν και τα δεδομένα είναι απίστευτα θετικά, ειδικά για όσους περνάμε ή έχουμε άτομα στον κύκλο μας που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο, απαιτούνται παραπάνω έρευνες για να τελειοποιηθεί η θεραπεία.

«Διαπιστώσαμε μια δραματική και ταχεία ανταπόκριση σε αυτούς τους τρεις ασθενείς. Η δουλειά μας μέχρι σήμερα δείχνει ότι σημειώνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», καταλήγει η συν-συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκέρστνερ, νευρο-ογκολόγος στο Τμήμα Νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.