Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι πάρα πολύ κοντά στον δικό μας και δημιουργήθηκαν κατευθύνεται προς το μέρος μας. Φυσικά η σύγκρουση δε θα συμβεί για αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πως υπάρχουν ήδη αστέρια με τεράστια ταχύτητα που διαφεύγουν από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ πιθανό οι δύο Γαλαξίες να ανταλλάσσουν αστέρια, αρκετά νωρίτερα από ότι περιμέναμε.

Τείνουμε να πιστεύουμε πως τα αστέρια είναι σταθερά αντικείμενα στον ουρανό, λόγω της αργής μετατόπισής τους προς τα δυτικά όπως κοιτάμε τον ουρανό από την Γη. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς τα αστέρια κινούνται κανονικά, αλλά λόγω των τεράστιων αποστάσεων στο διαστρικό διάστημα, αυτή η κίνηση σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αισθητή. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το άστρο Bernard, στον αστερισμό του Οφιούχου,. Πρόκειται για ένα κόκκινο νάνο που κινείται κάθε χρόνο κατά 10.30 δευτερόλεπτα τόξου.

Ένας άλλος τύπος αστεριών που έχουμε παρατηρήσει είναι τα αστέρια υπερταχύτητας HVS (High Velocity Stars) και αυτά είναι τα ταχύτερα αντικείμενα στον Γαλαξία. Αυτά τα αστέρια ορίζονται σαν αυτά που έχουν ταχύτητα 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συγκριτικά με την Γη, που ταξιδεύει στον Γαλαξία με ταχύτητα 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο! Το πρώτο αστέρι αυτού του τύπου ανακαλύφθηκε το 2005, αλλά από τότε έχουμε βρει πληθώρα τέτοιων αστεριών, με ορισμένα από αυτά να έχουν την ταχύτητα για να ξεφύγουν από τον Γαλαξία.

Η κίνηση των αστεριών είναι αποτέλεσμα της κίνησής τους γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Το δικό μας αστέρι, ο Ήλιος, χρειάζεται 220 εκατομμύρια χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Η προέλευση των αστέρων υψηλής ταχύτητας, πιστεύεται πως έχει να κάνει με τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ δυαδικών αστεριών και μαύρων τρυπών. Η ιδέα πρώτη φορά προτάθηκε από τον Jack Gilbert. Κατά αυτή την διαδικασία, η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, συλλαμβάνει το ένα από τα δίδυμα άστρα στην βαρύτητά της, με αποτέλεσμα το άλλο να εκτοξεύεται με υψηλή ταχύτητα. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι όταν ένα από τα δύο άστρα σε ένα σύστημα δίδυμων άστρων, εκρήγνυται σαν supernova, με αποτέλεσμα να εκτινάξει τον δίδυμό του με τεράστια ταχύτητα.

Για να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Γαλαξία μας και του Γαλαξία της Ανδρομέδας, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Lukas Gülzow από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Γερμανία, χρειάστηκε να περάσει από τρομερά μεγάλες αναλύσεις.  Πρώτα έπρεπε να κατανοήσουν τη σχετική κίνηση των δύο γαλαξιών, στη συνέχεια έπρεπε να μοντελοποιήσουν το βαρυτικό δυναμικό ολόκληρου του συστήματος – αυτή είναι η συνολική επιτάχυνση που επιδρά σε ένα αντικείμενο σε οποιαδήποτε θέση σε έναν από τους γαλαξίες ανά πάσα στιγμή. Τέλος, η ομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει προσομοιώσεις αστρικής κίνησης για να μοντελοποιήσει τις τροχιές των αστέρων υψηλής ταχύτητας.

Η μελέτη υπολόγισε τις τροχιές 18 εκατομμυρίων αστέρων υψηλής ταχύτητας για δύο διαφορετικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τους, πως οι στην μία περίπτωση οι δύο γαλαξίες έχουν την ίδια μάζα και στην άλλη περίπτωση πως ο ένας Γαλαξίας έχει μεγαλύτερη μάζα από τον άλλο. Οι αρχικές θέσεις των αστέρων υψηλής ταχύτητας δημιουργήθηκαν τυχαία γύρω από το κέντρο της Ανδρομέδας. Οι κατευθύνσεις ταχύτητας ήταν και αυτές τυχαίες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 0.013% και το 0.011% των αστέρων υψηλής ταχύτητας (ανάλογα με τα δύο σενάρια μάζας) βρίσκονται τώρα σε ακτίνα 50kpc γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας.

Γαλαξίας της Ανδρομέδας
Εντύπωση καλλιτέχνη από τον δορυφόρο Gaia της ESA που παρατηρεί τον Γαλαξία (Πιστωτική: ESA/ATG medialab; Γαλαξίας: ESA/Gaia/DPAC)

Η μελέτη των ταχυτήτων των HVS κατά τις δύο προσομοιώσεις μάζας, διαπίστωσε πως αρκετά από αυτά τα άστρα διατηρούν την αρχική τους ταχύτητα. Όμως, λόγω του χρόνου που απαιτείται για αυτό το ταξίδι, ένα σημαντικό ποσοστό άστρων υψηλής ταχύτητας μπορεί να επιβραδύνει, με αποτέλεσμα να πιαστεί από την βαρύτητα του δικού μας Γαλαξία.

Ανρώποειδές AI ρομπότ αποκαλύφθηκε και χούφτωσε γυναίκα reporter [Βίντεο]

Η ομάδα χαρτογράφησε την προσομοιωμένη θέση των αστεριών στον ουρανό και έτρεξε τα δεδομένα σε θέσεις αστεριών υψηλής ταχύτητας από τα δεδομένα της Gaia (Release 3) και βρήκε την προσομοιωμένη κατανομή θέσης σύμφωνη με τα δεδομένα της Gaia. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό ότι τα HVS από την Ανδρομέδα θα μπορούσαν πράγματι να μεταναστεύσουν στον Γαλαξία μας. Ενώ δεν αναμένονται σε χιλιάδες, αναμένεται να κατανεμηθούν εξίσου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Ίσως είναι δυνατό να τα  ανιχνεύσουμε με βάση την αστρική ταχύτητα και τις τροχιές τους, αλλά τώρα απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να γίνει αυτό το επόμενο βήμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.