Στον μεγάλο πόλεμο μεταξύ Android και iOS, η Apple έχει τα πρωτεία στην παρακολούθηση των συσκευών, αφού επιτρέπει στα iPhones να λειτουργούν σαν AirTag, κάτι που επιτρέπει στον χρήστη να τα βρει, ακόμα και όταν η συσκευή είναι κλειστή. Αυτό γίνεται μέσω του Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης που διαθέτει, ώστε να συνδέεται με άλλες συσκευές γύρω του, ώστε να αποστείλουν την τοποθεσία του στην υπηρεσία της Apple. Αυτή η δυνατότητα ήρθε με το iOS 15 και λειτουργεί στα iPhone 11 και τα νεότερα μοντέλα. To Android δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να βρει την συσκευή του, όμως προϋποθέτει μέχρι σήμερα, η συσκευή να είναι ανοιχτή. Τώρα η Google  προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, με το Android 15 να φέρνει την δυνατότητα εύρεσης της συσκευής, ακόμα και όταν αυτή είναι κλειστή ή εκτός διαδικτύου.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Android Police, το Android 15 θα έρθει με το νέο Powered Off Finder API, που θα επιτρέψει στις συμβατές συσκευές να εκπέμπουν σήμα, ακόμα και όταν είναι κλειστές. Φυσικά το νέο χαρακτηριστικό θα έρθει με τα Pixel 9.

Ο Mishaal Rahman έχει μοιραστεί και στο παρελθόν μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες που θα έχει το νέο API. Το Powered Off Finder API, θα επιτρέπει στις συσκευές να στέλνουν Bluetooth Beacons ακόμα και μετά τον τερματισμό του λειτουργικού ή ακόμα και όταν δεν έχουμε άλλη μπαταρία. Αυτό καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό της συσκευής, μέσω άλλων συσκευών που θα βρίσκονται κοντά, πιάνοντας αυτά τα Bluetooth Beacons. Στην συνέχεια θα μεταβιβάζουν τα δεδομένα στην Google, η οποία θα επιτρέπει στον χρήστη να βρει την συσκευή του. Βέβαια, ακόμα και όταν η συσκευή είναι κλειστή από μπαταρία, θα χρειαστεί ένα εφεδρικό ποσοστό που διατηρεί η συσκευή, ώστε να μπορέσει να στείλει το Bluetooth τα σήματα. Αυτό το ποσοστό δεν θα είναι αρκετό για να ανοίξει πάλι η συσκευή, όμως θα είναι αρκετό για να στείλει τα σήματα το Bluetooth, που θα πρέπει να είναι απαραίτητα χαμηλής κατανάλωσης.

Η νέα λειτουργία σύμφωνα με τον Mishaal έχει ήδη υποστήριξη στο Android 14 QPR1, που είναι στην ουσία το Android 15 σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Οι υπηρεσία Google Play προετοιμάζονται για την νέα λειτουργία ήδη τους τελευταίους μήνες.

Οι Υπηρεσίες Google Play θα χρησιμοποιήσουν αυτό το Powered Off Finder API για να στείλει προϋπολογισμένα κλειδιά “Finder Network” στο τσιπ Bluetooth της συσκευής, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει σε άλλες κοντινές συσκευές στο αναβαθμισμένο δίκτυο Find My Device του Android.

Η νέα λειτουργία θα είναι προσθήκη στο Find My Device της Google, που ανακοινώθηκε στο Google I/O 2023. Πρόβλημα φαίνεται να δημιουργεί η Apple, που δεν ενσωματώνει την λειτουργία παρακολούθησης σε iOS συσκευές. Αυτή η λειτουργία ενημερώνει την χρήστη αν υπάρχει κάποια συσκευή που δεν είναι δική του, μαζί του ώστε να τον παρακολουθεί. Στο Android υπάρχει αυτή η λειτουργία και την έχουμε δοκιμάσει, καθώς μας ενημερώνει πως έχουμε ένα AirTag μαζί μας και πιθανότατα μας παρακολουθεί, όταν εντοπίζει το AirTag που έχουμε στα οχήματά μας και στα υπάρχοντά μας.

Νέο πεδίο μάχης ΗΠΑ-Κινας το TikTok. Η Κίνα προειδοποιεί!

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτή η λειτουργεία θα μπορεί να επιτρέψει και σε τρίτους να δουν την τοποθεσία μας, αν και συνήθως για κάτι τέτοιο απαιτείται εισαγγελική παρέμβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.