Όταν ένας γαλαξίας εξαντλείται από το αέριο και τη σκόνη, η διαδικασία γέννησης άστρων σταματά. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί δισεκατομμύρια χρόνια. Όμως, υπάρχει ένας γαλαξίας εκεί έξω που ήταν ήδη νεκρός όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις 700 εκατομμυρίων ετών. Το τι ακριβώς συνέβη σε αυτόν τον Γαλαξία, θέλει να μάθει μια διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Τα πρώτα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια του Σύμπαντος ήταν μια πολύ ενεργή φάση, με πολλά νέφη αερίου να καταρρέουν για να σχηματίσουν νέα αστέρια, δήλωσε ο Tobias Looser από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

O γαλαξίας JADES-GS-z7-01-QU που ανακαλύφθηκε χάρη στο JWST, δεν παρουσίασε πολλές ενδείξεις συνεχιζόμενου σχηματισμού άστρων.  Βρίσκεται σε αυτό που οι αστρονόμοι ονομάζουν σβησμένη κατάσταση και μοιάζει σαν ο σχηματισμός των άστρων να ξεκίνησε και να σταμάτησε γρήγορα.

Γιατί σταμάτησε όμως να δημιουργεί αστέρια; Και ήταν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των άστρων οι ίδιοι τότε με τους σημερινούς;

Η διακοπή της δημιουργίας αστέρων είναι κάτι που οι αστρονόμοι δεν περιμένουν να συμβεί γρήγορα. Μόνο αργότερα στο Σύμπαν αρχίζουμε να βλέπουμε γαλαξίες να σταματούν να σχηματίζουν αστέρια, είτε αυτό οφείλεται σε μια μαύρη τρύπα είτε σε κάτι άλλο, δήλωσε ο Δρ Francesco D’Eugenio.

Τα δεδομένα του JWST για τον JADES-GS-z7-01-QU δείχνουν ότι αυτός ο γαλαξίας γνώρισε μια πολύ έντονη περίοδο σχηματισμού άστρων λίγο μετά την έναρξη της δημιουργίας του. Κάπου μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών, ήταν φλεγόμενος από τον σχηματισμό άστρων. Στη συνέχεια, ξαφνικά, σταμάτησε.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν και οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι γιατί σταμάτησε. Προφανώς, ξέμεινε από αέριο. Ίσως μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην καρδιά του να καταβρόχθισε μεγάλο μέρος της διαθέσιμης αστρικής ύλης. Οι ταχύτατα κινούμενοι άνεμοι και πίδακες της μαύρης τρύπας θα μπορούσαν επίσης να έχουν σπρώξει ένα μεγάλο μέρος του υλικού γέννησης άστρων εντελώς έξω από τον γαλαξία. Είναι επίσης πιθανό ότι ο πολύ γρήγορος ρυθμός σχηματισμού άστρων που γνώρισε ο JADES-GS-z7-01-QU απλώς να εξάντλησε την προσφορά υλικού.  Τα πάντα φαίνεται να συμβαίνουν ταχύτερα και πιο δραματικά στο πρώιμο σύμπαν, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και γαλαξίες που μετακινούνται από τη φάση σχηματισμού άστρων σε φάση αδράνειας.

Από τα τρέχοντα δεδομένα του JWST δεν είναι σαφές τι συνέβη σε αυτόν τον μικρό γαλαξία στην αυγή του χρόνου. Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να εξετάζουν τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.