Η SpaceX του Elon Musk ανακοίνωσε πως θα καταστρέψει στην ατμόσφαιρα 100 δορυφόρους Startlink στους επόμενους 6 μήνες, αφού βρήκε σχεδιαστικό ελάττωμα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Για αυτό τον λόγο η εταιρία θα αποκλείσει αυτούς τους δορυφόρους από το δίκτυό της και θα τους κάψει στην ατμόσφαιρα της Γης.
Όμως οι επιστήμονες περιβάλλοντος ανησυχούν πως η τόσο μεγάλη καύση δορυφόρων θα προκαλέσει περαιτέρω κλιματική αλλαγή στην Γη. Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, βρέθηκαν μέταλλά από την καύση των δορυφόρων, που καταστρέφουν στο όζον, δημιουργώντας προβλήματα στην ασπίδα της Γης.
Η χαμηλή γήινη τροχιά στην οποία κυκλοφορούν οι δορυφόροι έχει γίνει αρκετά πιο συμφορημένη. Μόνο η Starlink έχει 5.000 δορυφόρους σε τροχιά αυτή τη στιγμή. Για αυτό τον λόγο η απομάκρυνση των προβληματικών δορυφόρων αποτελεί προτεραιότητα για τον διαστημικό κλάδο. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Είτε οι δορυφόροι μπαίνουν σε πιο απομακρυσμένη τροχιά, στο λεγόμενο νεκροταφείο των διαστημικών σκαφών και δορυφόρων, είτε η τροχιά κλείνει πιο κοντά στην Γη, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην Γη και να καίγονται στην ατμόσφαιρα.
Η δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνει την καύση των τελευταίων καυσίμων, ώστε να ο δορυφόρος να μπει σε ελεγχόμενη πτώση στην Γη. Μόλις οι δορυφόροι μπουν στην ατμόσφαιρα, λόγω της τριβής καίγονται και τα υπολείμματα πέφτουν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή η τοποθεσία ονομάζεται Point Nemo, γνωστό και ως νεκροταφείο διαστημικών σκαφών.
Η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προωθούν αυτή τη μορφή καταστροφής δορυφόρων, ως μέρος μιας σχεδιαστική φιλοσοφίας που ονομάζεται «σχεδιασμός για θάνατο». Με αυτό το σχεδιασμό οι δορυφόροι είναι αρκετά στιβαροί για να αντέξουν τις κακουχίες του διαστήματος, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ευπαθείς ώστε να καταστραφούν εύκολα στην ατμόσφαιρα, χωρίς να αφήσουν επικίνδυνα κατάλοιπα στην επιφάνεια της Γης.
Οι κατασκευαστές δορυφόρων θα πρέπει να αποδείξουν πως τα σκάφη τους έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό κινδύνου για ανθρώπινες ζωές. Όμως κανένας δεν σκέφτηκε πως η καύση των δορυφόρων μπορεί να αποτελέσει περιβαλλοντική απειλή για την ατμόσφαιρα, ειδικά όταν ο όγκος τους είναι πολύ μικρότερος από τους 440 τόνους μετεωριτών που καίγονται κάθε μέρα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σε συνδυασμό με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και την βιομηχανική δραστηριότητα, φάνταζαν μεγαλύτερες απειλές.
Μήπως οι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής αντιδρούν υπερβολικά; Μάλλον όχι, καθώς τα ευρήματά τους βασίζονται σε έρευνες 40 ετών, για τις αιτίες της τρύπας του όζοντος πάνω από τον νότιο και βόρειο πόλο. Αυτές οι τρύπες παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στην δεκαετία του 1980.
Σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως η απώλεια όζοντος προκαλείται από τα ανθρωπογενή βιομηχανικά αέρια, που όταν συνδυάζονται με τα νέφη μεγάλου υψόμετρου στους πόνους, δημιουργείται πρόβλημα. Οι επιφάνειες αυτών των αιθέριων νεφών λειτουργούν σαν καταλύτες, μετατρέποντας τις καλοήθεις χημικές ουσίες σε πιο ενεργές μορφές, που μπορούν να καταστρέψουν πολύ γρήγορα το όζον.
Ο Dan Cziczo είναι ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Purdue στις ΗΠΑ και συν-συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης που βρήκε ουσίες που καταστρέφουν το όζον στη στρατόσφαιρα. Μας εξηγεί ότι το ερώτημα είναι αν τα νέα σωματίδια από το διαστημόπλοιο θα βοηθήσουν στο σχηματισμό αυτών των νεφών και θα οδηγήσουν σε απώλεια όζοντος σε μια εποχή που η ατμόσφαιρα της Γης μόλις αρχίζει να ανακάμπτει.
Η ανησυχία για τους επιστήμονες είναι πως μόνο λίγα σωματίδια θα μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα πολικά νέφη, όχι μόνο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά και στην κατώτερη, όπου σχηματίζονται τα σύννεφα Cirrus.
Τα σύννεφα Cirrus είναι τα λεπτά, μυρωδικά σύννεφα πάγου που μπορεί να εντοπίσετε ψηλά στον ουρανό, πάνω από έξι χιλιόμετρα. Τείνουν να αφήνουν τη θερμότητα από τον ήλιο να περάσει, αλλά στη συνέχεια να την παγιδεύουν κατά την έξοδο, οπότε θεωρητικά περισσότερα σύννεφα κίρους θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από αυτό που ήδη βλέπουμε από τα αέρια του θερμοκηπίου. Αλλά αυτό είναι αβέβαιο και εξακολουθεί να μελετάται .
Τα καταφέραμε, μολύναμε τη Σελήνη, κατά λάθος…
Για να απαντήσουμε στην ενδεχόμενη απειλή θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη έρευνα από επιστήμονες ατμόσφαιρας, κατασκευαστές διαστημικών σκαφών και αστροφυσικούς. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να είναι εστιασμένη και πολύ αυστηρή πριν λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση. Μερικοί αστροφυσικοί ισχυρίζονται ότι τα σωματίδια αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου) από διαστημόπλοια θα προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα που πιθανότατα θα πυροδοτήσουν την καταστροφή του όζοντος .
Οι επιστήμονες δηλώνουν την ανησυχία τους, όμως μέχρι να έχουμε αδιάσειστα στοιχεία, δεν θα γίνουν αλλαγές. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ αργά όταν τα δεδομένα έρθουν στα χέρια μας.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.