Τα F-16 αποκτούν έναν νέο εξελιγμένο “αυτόματο πιλότο”, βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη. Η πρώτη δοκιμαστική αερομαχία μεταξύ των F-16 Vista είναι γεγονός και έλαβε χώρα με τροποποιημένα αεροσκάφη, ώστε να πιλοτάρονται με τεχνητή νοημοσύνη. Η δοκιμή έγινε με επιτυχία στην Αεροπορική Βάση “Έντουαρντς” της Καλιφόρνια.
Το Αμερικάνικο Πεντάγωνο δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτό φαίνεται από ότι στο ένα μαχητικό βρισκόταν ο υπουργός Πολεμική Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, μαζί με έναν πιλότο που ήταν έτοιμος να αναλάβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κάτι σαν ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, που επεκτείνεται και στην τεχνητή νοημοσύνη σε οπλικά συστήματα. Βέβαια αυτό θα βάλει όπλα στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η τεχνητή νοημοσύνη, μη έχοντας συναίσθημα, πατάει πολύ εύκολα το κουμπί για να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπων. Όταν μάλιστα οπλίζεται με υπερσύγχρονα μαχητικά, μας αφήνει πολύ προβληματισμένους για το μέλλον, όταν αυτή λειτουργεί εντελώς αυτόνομα.
Αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως δεν θα ενέκριναν ποτέ κάτι τέτοιο, το Πεντάγωνο έχει άλλη άποψη και προετοιμάζεται για την εποχή που οι μηχανές θα κρίνουν έναν πόλεμο.
«Είτε θέλετε να το πείτε κούρσα είτε όχι, περί αυτού πρόκειται» δήλωσε στο Associated Press ο ναύαρχος Κρίστοφερ Γκρέιντι, αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα «αναγνωρίζουν ότι [η ΑΙ] θα είναι στοιχείο κρίσιμης σημασίας για το μελλοντικό πεδίο της μάχης».
Το νέο σύστημα ονομάζεται Vista και είναι ένα αυτόνομο, πειραματικό F-16, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, μέσω της οποίας μπορεί να μάθει από τις επιτυχίες και τα λάθη, προσαρμόζοντας ανάλογα την συμπεριφορά τους. Παράλληλα, έχουν ασφαλιστικές δικλείδες που τις αποτρέπουν από το να εκτελούν μανούβρες που θα θέσουν το σκάφος σε κίνδυνο.
Το σύστημα δεν μπορεί να μάθει κατά την διάρκεια της πτήσης, καθώς αυτό γίνεται αφού επιστρέψει στην βάση και τροφοδοτηθεί με τα δεδομένα πτήσης, ώστε να γίνει προσομοίωση.
Το Vista δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε άλλα προγράμματα αναπτύσσεται σύστημα πλοήγησης χωρίς GPS, στην περίπτωση που οι δορυφόροι πλοήγησης έχουν πέσει θύμα επιθέσεων.
Το Vista τρέχει σε ένα laptop συνδεδεμένο με τον χειρισμό του αεροσκάφους. Πρόσφατα δοκιμάστηκε και σε ένα C-17, που προσανατολίστηκε με βάσει τις μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης.
H τεχνητή νοημοσύνη έμαθε ποια σήματα να αγνοεί και σε ποια να δίνει σημασία και τα αποτελέσματα ήταν «πολύ, πολύ εντυπωσιακά» δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκάαρι Φλόιντ, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στο οποίο ο στρατός συνεργάζεται με το MIT.
Εντοπίστηκε ένα άγνωστο διαστημικό φαινόμενο στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας
Προϊόν του ίδιου προγράμματος είναι και ένα σύστημα που αναλύει τις ηχογραφημένες συνομιλίες των πιλότων και μαθαίνει να ξεχωρίζει τα σημαντικά μηνύματα ώστε να τα γνωστοποιεί στην κεντρική διοίκηση.
Στόχος του Αμερικάνικου Πεντάγωνου είναι μέχρι το 2028 να επιχειρούν 1.000 F-16 Vista, όσο και αν οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να εγκριθεί κάτι τέτοιο.
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για την εξέλιξη της τεχνολογίας και πραγματικά ελπίζουμε να μην προχωρήσει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.