Μια ολόκληρη μαύρη τρύπα στο εργαστήριο θα μπορούσε να μας διδάξει πλήθος πραγμάτων μεταξύ των οποίων και για την ασύλληπτη ακτινοβολία που εκπέμπεται από εκείνες του διαστήματος. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να προσομοιώσουν τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας στο εργαστήριο και διαπίστωσαν το ισοδύναμο αυτού που αποκαλούμε ακτινοβολία Hawking – σωματίδια που γεννιούνται από διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από τη ρήξη του χωροχρόνου της μαύρης τρύπας.

Αυτό, λένε, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της έντασης μεταξύ δύο ασυμβίβαστων προς το παρόν πλαισίων για την περιγραφή του Σύμπαντος: της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά της βαρύτητας ως ένα συνεχές πεδίο γνωστό ως χωροχρόνος- και της κβαντομηχανικής, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά των διακριτών σωματιδίων χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά των πιθανοτήτων.

Και σε αυτό ακριβώς μπαίνουν στο προσκήνιο οι μαύρες τρύπες, ενδεχομένως τα πιο παράξενα αντικείμενα του σύμπαντος.

Έχουμε νικητή! Αυτή είναι η χαζή θεωρία συνομοσίας! Έχουμε δύο ήλιους και μας το κρύβουν;

Αυτά τα ογκώδη ουράνια σώματα είναι τόσο απίστευτα πυκνά που, σε μια ορισμένη απόσταση από το κέντρο μάζας της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο Σύμπαν δεν επαρκεί για να διαφύγει. Ούτε καν η ταχύτητα του φωτός.

Αυτή η απόσταση, που ποικίλλει ανάλογα με τη μάζα της μαύρης τρύπας, ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Μόλις ένα αντικείμενο διασχίσει τα όριά του, όλα τελειώνουν. Το 1974, ο Stephen Hawking πρότεινε ότι οι διακοπές στις κβαντικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από τον ορίζοντα γεγονότων οδηγούν σε ένα είδος ακτινοβολίας που μοιάζει πολύ με τη θερμική ακτινοβολία.Αν αυτή η ακτινοβολία Hawking υπάρχει, είναι πολύ αδύναμη για να την ανιχνεύσουμε ακόμη.  Ωστόσο μπορούμε όμως να διερευνήσουμε τις ιδιότητές της δημιουργώντας ανάλογες μαύρες τρύπες σε εργαστηριακές συνθήκες.

Το Νοέμβριο του 2022 μια ομάδα με επικεφαλής τη Lotte Mortens του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ δοκίμασε κάτι νέο. Μια μαύρη τρύπα με έναν ψεύτικο ορίζοντα γεγονότων που παρήγαγε αύξηση της θερμοκρασίας κάτι το οποίο συνάδει με τις θεωρητικές προσεγγίσεις ενός αντίστοιχου συστήματος μαύρης τρύπας.

Η προσομοιωμένη ακτινοβολία Hawking ήταν θερμική μόνο υπό προσομοιώσεις που ξεκίνησαν μιμούμενες ένα είδος χωροχρόνου που θεωρείται «επίπεδος». Το πείραμα ουσιαστικά παρέχει έναν τρόπο να μελετηθεί η εμφάνιση της ακτινοβολίας Hawking σε ένα περιβάλλον που δεν επηρεάζεται από την άγρια δυναμική του σχηματισμού μιας μαύρης τρύπας, λένε οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποτε θα κανουνε το απονενοημενο και θα δημιουργηθεί σε νάνοκλάσματα δευτερόλεπτου καμια κανονική μαύρη τρύπα, ουτε που θα το πάρουμε χαμπάρι το πότε θα καταλήξουμε μαθηματικό σημείο σε χρονο dt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.