Ένα μη επανδρωμένο ιδιωτικό σκάφος έφτασε στην τροχιά της Σελήνης, μιας μέρα πριν προσπαθήσει να προσσεληνωθεί στον σεληνιακό νότιο πόλο. Το σκάφος ονομάζεται Οδυσσέας και είναι ένα ρομποτικό σκάφος της Intuitive Machines. Εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 15 Φεβρουαρίου και τώρα μας έστειλε μια φωτογραφία με την θέα από πολύ κοντά Σελήνη.
Το σκάφος επέλεξε μια ταχύτερη διαδρομή από την συνηθισμένη, φτάνοντας σε μόλις 6 μέρες στην Σελήνη. Εχθές, 21 Φεβρουαρίου, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες καύσης του κινητήρα, για να μπει σε κυκλική τροχιά, 91,7 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης.
Η NASA και η Intuitive Machines θα αναμεταδώσουν την προσσελήνωση στις σελίδες τους. Η προσσελήνωση έχει προγραμματιστεί για αύριο 12:49 π.μ. ώρα Ελλάδας.
«Ο Οδυσσέας συνεχίζει να είναι καλά στην υγεία του», ανέφερε η εταιρεία στο X , (Twitter), αναφερόμενη στο όνομά της Σεληνακάτου.
Odysseus passes over the near side of the Moon following lunar orbit insertion on 21FEB2024. The lander continues to be in excellent health in lunar orbit.
(21FEB2024 1608 CST) pic.twitter.com/UX4kgkv5EW— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 21, 2024
Αν η Intuitive Machines καταφέρει να προσσεληνώσει τον Οδυσσέα, χωρίς να συντριβεί, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ που θα ολοκληρώσει το ταξίδι των 384.399,8 χιλιομέτρων με επιτυχία, μετά την τελευταία αποστολή Apollo του 2972. Αν και η NASA δεν έχει τον έλεγχο του σκάφους, ούτε την κατοχή του Οδυσσέα, έχει πληρώσει 118 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να στείλει στην σελήνη 6 επιστημονικά όργανα, για την μελέτη της Σελήνης.
Το σημείο προσεδάφισης είναι ο κρατήρας Malapert, 200 μίλια μακριά από τον Νότιο Πόλο του φεγγαριού. Σε αυτή την περιοχή επιχειρούν αρκετές αποστολές, καθώς έχει ανιχνευτεί πάγος. Το παγωμένο νερό, αν και είναι κάτω από την επιφάνεια, θα αποτελέσει πηγή πόσιμου νερού, ενώ με την διάσπαση του νερού θα πάρουμε υδρογόνο και οξυγόνο. Τα τελευταία είναι άριστα καύσιμα για πυραύλους.
Απίστευτα πλάνα: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι του κόσμου! [Βίντεο]
Σε όλη την ιστορία της Σελήνης, μόνο οι μισές αποστολές τελείωσαν με επιτυχία. Για το 2023, μόνο το 1/3 των αποστολών στο φεγγάρι, κατάφεραν να προσσεληνωθούν χωρίς να συντριβούν.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.