Οι ανάγκες μας σε αποθηκευτικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Ένας από τους λόγους είναι φυσικά και η AI. Ευτυχώς, μια νέα έρευνα στον χώρο, έρχεται να δώσει την λύση, αποθήκευσης τεράστιας ποσότητας δεδομένων σε έναν φυσικό οπτικό δίσκο.

Ο νέος τρόπος αποθήκευσης, βασίζεται στην ίδια προσέγγιση αποθήκευσης οπτικών δεδομένων με βάση το φως, που χρησιμοποιούμε ήδη σε DVD και Blu-ray. Όμως με την νέα τεχνολογία θα μπορεί η αποθήκευση να γίνει σε τρεις διαστάσεις. Αυτόματα προστίθενται εκατοντάδες στρώματα αντί για ένα, κάτι που θα φέρει τεράστιο άλμα στην χωρητικότητα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, μιλάμε για 1 petabit, σε έναν μόνο δίσκο. Αυτό είναι χίλια τρισεκατομμύρια bit, που είναι ισοδύναμο με ένα εκατομμύριο ταινίες τυπικής ευκρίνειας, σε κάτι που έχει μέγεθος ενός DVD. Τα κάνεις Double Layer και φτάνεις εύκολα στο exabit!

«Αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή την επίτευξη αποθήκευσης exabit στοιβάζοντας δίσκους νανοκλίμακας σε συστοιχίες, κάτι που είναι απαραίτητο σε μεγάλα κέντρα δεδομένων με περιορισμένο χώρο», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Το εστιασμένο φως και η βαφή συνδυάζονται για να γράψουν τα δεδομένα. (Zhao et al., Nature, 2024)

Η νέα προσέγγιση συνοδεύεται από ένα νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης, με το όνομα AIE-DDPR (aggregation-induced emission dye-doped photoresist). Στην ουσία θα είναι ένα λεπτό φιλμ, που θα επιτρέπει την εγγραφή δεδομένων σε εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις.

Αυτή η πρωτοποριακή διαδικασία επιτυγχάνεται εν μέρη από τα μοτίβα του φωτός, όταν πέφτει στην επιφάνεια και εν μέρη από την χρωστική του φιλμ και τον  συνδυασμού μορίων στο φιλμ που αιχμαλωτίζουν και αντιδρούν στο φως.

Η ομάδα ελπίζει πως πολύ σύντομα θα μπορέσει να βοηθήσει τα ξεπεραστούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον τρόπο που αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ψηφιακών πληροφοριών, αυτή τη στιγμή. Η δίψα μας για πληροφορία και αποθήκευση δεδομένων, βλάπτει δραματικά τον πλανήτη, λένε οι ερευνητές.

«Τα data centers που βασίζονται σε τεχνολογίες αποθήκευσης όπως flash drives και σκληρούς δίσκους,  έχουν υψηλά φορτία ενέργειας, υψηλό κόστος λειτουργίας και μικρή διάρκεια ζωής», γράφουν οι ερευνητές.

Όμως η ομάδα θα πρέπει να ξεπεράσει κάποιες προκλήσεις. Η τεχνολογία θα πρέπει να γίνει γρηγορότερη και πιο αποδοτική ενεργειακά, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Οι ερευνητές όμως έχουν ήδη κάποιες ιδέες για να το πετύχουν.

Αν τα καταφέρουν, τότε τα οφέλη είναι τεράστια. Τα Data Centers θα χρειάζονται λιγότερο χώρο, πολύ λιγότερη ενέργεια και θα έχουν φθηνότερη συντήρηση. Παράλληλα θα εκτοξευτεί η δυνατότητα σε αποθήκευση δεδομένων.

Ο νέος επεξεργαστής της Huawei θα έχει τις επιδόσεις του Snapdragon 8+ Gen 1!

«Η τρέχουσα χωρητικότητα ODS πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις των Data Centers, ωστόσο η αύξηση της πυκνότητας περιοχής των οπτικών μέσων παραμένει πρόκληση», γράφουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.