Οι επιστήμονες που εξετάζουν την λεπτή σκόνη που καλύπτει την Σελήνη, έπεσαν σε κάτι αρκετά περίεργο. Βρήκαν μερικού ογκόλιθους, καλυμμένους από μία μυστηριώδη λεπτή σκόνη που εμφανίζει μαγνητικές ιδιότητες.
Η ομάδα πίσω από την έρευνα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει ένα εκατομμύριο φωτογραφίες της επιφάνειας της Σελήνης, που είχαν τραβηχτεί από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA. Η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε 130.000 εικόνες βράχων, με μυστηριώδη και συνάμα συναρπαστικά χαρακτηριστικά. Τις μισές από αυτές καταφέραν να εξετάσουν οι ερευνητές, δημιουργώντας ένα νέο paper, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research: Planets.
Η Σελήνη είναι ο βραχώδης δορυφόρος της Γης και δεν έχει ανέμους ούτε παρουσιάζει διάβρωση. Η σκόνη στην Σελήνη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της. Η σκόνη στην Σελήνη είναι τόσο λεπτή, σαν την σκόνη στην Γη που μας προκαλεί το φτέρνισμα. Αυτή η σκόνη όμως είναι ηλεκτρικά φορτισμένη και φαίνεται αρκετά αιχμηρή. Ψάχνοντας στις εικόνες των ογκόλιθων στη Σελήνη, οι ερευνητές ήλπιζαν να βρουν έναν υπερθετικό βράχο που αποκάλυπτε νέες ιδιότητες.
«Αναγνωρίσαμε έναν ογκόλιθο με χαρακτηριστικές σκοτεινές περιοχές σε μία μόνο εικόνα», δήλωσε ο Ottaviano Rüsch, ερευνητής στο Westfälische Wilhelm Universität Münster και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε ένα πανεπιστημιακή έκδοση. «Αυτός ο βράχος ήταν πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους, καθώς αντανακλά λιγότερο φως από τον ήλιο από άλλους βράχους. Υποψιαζόμαστε ότι αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη δομή της σκόνης, όπως η πυκνότητα και το μέγεθος των κόκκων της σκόνης.”
Η ομάδα υποστηρίζει πως οι ογκόλιθοι εκτινάχθηκαν όταν δημιουργήθηκε ο κρατήρας Reiner K. έρα από τις φωτομετρικές ιδιότητές τους -δηλαδή το πώς έμοιαζαν οι σκονισμένοι ογκόλιθοι σε σύγκριση με άλλους βράχους της Σελήνης- «αυτοί οι καλυμμένοι με σκόνη πέτρες δεν δείχνουν περαιτέρω διαφορά σε σχέση με άλλους ογκόλιθους», έγραψε η ομάδα στη μελέτη.
«Κανονικά, η σεληνιακή σκόνη είναι πολύ πορώδης και αντανακλά πολύ φως πίσω προς την κατεύθυνση του φωτισμού», δήλωσε ο Marcel Hess, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο TU Dortmund και συν-συγγραφέας της μελέτης, στην έκδοση. «Ωστόσο, όταν η σκόνη συμπιέζεται, η συνολική φωτεινότητα συνήθως αυξάνεται. Αυτό δεν συμβαίνει με τους παρατηρούμενους βράχους που καλύπτονται από σκόνη».
Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν πεθάνουμε; Η επιστήμη απαντά και δε θα σας αρέσει!
Τι συμβαίνει όμως με αυτή την διαφορετική σκόνη που βρήκαν οι επιστήμονες; Ο ομάδα δεν είναι σίγουρη ακόμα. Η αποστολή Lunar Vertex όμως ίσως να έχει απαντήσεις. Το ηλιακά τροφοδοτούμενο όχημα θα εξερευνήσει πάνω από 2 χιλιόμετρα από την περιοχή Reiner Gamma. Εκεί θα συλλέξει δείγματα από αυτή τη σκόνη που παρουσιάζει μαγνητικές ιδιότητες. Εάν το Lander επικεντρωθεί στη φωτομετρική συμπεριφορά της σκόνης, έγραψε η ομάδα, μπορεί να διευκρινίσει γιατί η σκόνη φαίνεται διαφορετική από την άλλη σεληνιακή σκόνη, αποκαλύπτοντας με τη σειρά της λεπτομέρειες του σχηματισμού της Σελήνης ή του ιστορικού πρόσκρουσης που δημιούργησε αυτό τον κρατήρα.
Η εξερεύνηση της Σελήνης έχει γίνει ο μεγάλος στόχος πολλών διαστημικών υπηρεσιών και ακόμα περισσοτέρων επιστημόνων. Με την υπάρχουσα τεχνολογία και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι εργασίες για την εξήγηση του κόσμου στον οποίο ζούμε κάνει τεράστια άλματα. Αυτή είναι και η σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά την γνώμη μας!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.