Στα βάθη του ωκεανού, δυτικά της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής, βρίσκεται ένα μαγευτικό υποβρύχιο τοπίο γνωστό ως η Χαμένη Πόλη. Αυτό το μοναδικό υδροθερμικό πεδίο, το οποίο ανακαλύφθηκε από επιστήμονες το 2000, βρίσκεται πάνω από 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του έχουν γοητεύσει τους ερευνητές έκτοτε.
Η Χαμένη Πόλη χαρακτηρίζεται από μια συλλογή πανύψηλων δομών με κρεμώδη ανθρακικά τοιχώματα και στήλες, που φωτίζονται σε φανταστικές μπλε αποχρώσεις από τηλεχειριζόμενα οχήματα. Από μικρές στοίβες που μοιάζουν με φρύγανα μέχρι έναν μεγαλοπρεπή μονόλιθο που έχει εντυπωσιακό ύψος 60 μέτρα, η Χαμένη Πόλη είναι ένα μοναδικό φαινόμενο.
Αυτό το υδροθερμικό πεδίο, που ονομάστηκε Υδροθερμικό Πεδίο Lost City, είναι απαράμιλλο σε μακροζωία μεταξύ των περιβαλλόντων εκτόνωσης στον ωκεανό. Για τουλάχιστον 120.000 χρόνια, και πιθανώς πολύ περισσότερο, ο ανερχόμενος μανδύας σε αυτή την περιοχή αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό, απελευθερώνοντας υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια στον ωκεανό.
Αυτό που κάνει τη Χαμένη Πόλη να ξεχωρίζει είναι η απουσία εξάρτησης από το ηλιακό φως ή το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα για τους υδρογονάνθρακες της. Αντ’ αυτού, αυτά τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής σχηματίζονται μέσω χημικών αντιδράσεων στο βαθύ πυθμένα της θάλασσας. Οι ρωγμές και οι σχισμές των αεραγωγών φιλοξενούν μικροβιακές κοινότητες που ευδοκιμούν με υδρογονάνθρακες, ακόμη και ελλείψει οξυγόνου.
Παρά τις ακραίες συνθήκες, με τις καμινάδες να εκπέμπουν αέρια με θερμοκρασία 40°C, η Χαμένη Πόλη σφύζει από ζωή. Σαλιγκάρια, καβούρια, γαρίδες, αχινοί και χέλια κατοικούν σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση και η προστασία αυτού του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να περιέχει στοιχεία για την προέλευση της ζωής, όχι μόνο στη Γη αλλά ενδεχομένως και σε άλλα ουράνια σώματα, όπως τα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία.
Σε αντίθεση με άλλα υδροθερμικά πεδία, το οικοσύστημα της Χαμένης Πόλης δεν βασίζεται στη θερμότητα του μάγματος. Αυτή η διάκριση το καθιστά ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, καθώς αμφισβητεί τις παραδοσιακές θεωρίες σχετικά με τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ευδοκίμηση της ζωής.
Ωστόσο, η εξαιρετική φύση της Χαμένης Πόλης απειλείται. Το 2018, η Πολωνία εξασφάλισε δικαιώματα εξόρυξης στα βαθιά θαλάσσια ύδατα που περιβάλλουν τη Χαμένη Πόλη, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή περιβαλλοντική ζημία. Αν και το ίδιο το θερμικό πεδίο δεν περιέχει πολύτιμους πόρους, εξωτερικά στοιχεία που σχετίζονται με την εξόρυξη θα μπορούσαν να βλάψουν τον μοναδικό βιότοπο.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η Χαμένη Πόλη πρέπει να χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για να διαφυλαχθεί αυτό το φυσικό θαύμα από μη αναστρέψιμη βλάβη. Καθώς αποκαλύπτουμε τα μυστήρια της Χαμένης Πόλης, είναι σημαντικό να εξισορροπήσουμε την επιστημονική εξερεύνηση με την υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση, διασφαλίζοντας ότι αυτό το υποβρύχιο θαύμα θα παραμείνει μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης της ζωής για τις επόμενες γενιές.
Νέα κατάσταση ύλης, τη bose-liquid, ανακάλυψαν επιστήμονες, στον κβαντικό κόσμο
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.