Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος πλανήτης για την συντήρηση ζωής, καθώς οι θερμοκρασία και το φυσικό του τοπίο, δεν είναι τα κατάλληλα. Επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν για να γίνει βιώσιμος από τον άνθρωπο.

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οξυγόνου, καθώς είναι το πιο απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση. Εκτός αυτού όμως, χρησιμεύει και σαν καύσιμο για τους πυραύλους και τα οχήματα από τον πλανήτη.

Τα τελευταία ρομπότ που στείλαμε στον Κόκκινο Πλανήτη μας έχουν δώσει πολλές πληροφορίες, μέσα από πειράματα και έρευνες που πραγματοποίησαν. Μερικά από αυτά ήταν για να βρουν τρόπους παραγωγής οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς είναι μια λύση πιο βιώσιμη από την απλή μεταφορά οξυγόνου από την Γη.

Μια ομάδα από την Κίνα δημοσίευσε στο Nature τα αποτελέσματα έρευνας, που οδήγησε στην ανακάλυψη μεθόδου παραγωγής οξυγόνου με υλικά που βρίσκουμε τον Άρη.

Το μεγάλο ατού της ομάδας όμως, ήταν ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που ο σκοπός του είναι να πραγματοποιεί χημικές έρευνες. Με χρήση δειγμάτων από μετεωρίτες που έφτασαν στην Γη από τον Άρη, κατάφερε να σχεδιάσει μαζί με τους επιστήμονες, την διαδικασία παραγωγής οξυγόνου. Τα δείγματα είναι κομμάτια του Άρη, που έφτασαν στην Γη μετά από την αποκόλλησή τους, λόγω μεγάλων μετεωριτών που χτύπησαν τον Κόκκινο Πλανήτη. Τα πετρώματα αυτά μετά το μεγάλο τους ταξίδι, έφτασαν στην Γη και εντοπίστηκαν από ερευνητικές αποστολές ή ιδιώτες που διοργάνωναν αποστολές στην Ανταρκτική για την συλλογή μετεωριτών.

The AI robot used rock samples to make a catalyst — a substance that speeds up chemical reactions — to produce oxygen from water © NASA/Cover Images/Reuters

Η επιτυχία την μεθόδου βασίζεται στο γεγονός πως ο Άρης διαθέτει σημαντικές ποσότητες νερού σε μορφή πάγου, στο υπέδαφός του. Το νερό ως γνωστόν αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο, με την διαδικασία διάσπασή του να είναι πλήρως γνωστή. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται ουσίες που δρουν σαν καταλύτες, δημιουργώντας τις απαραίτητες αντιδράσεις για την διάσπαση σε οξυγόνο και αέριο υδρογόνο.

Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έκανε πειράματα με περισσότερα από 3.7 εκατομμύρια μόρια, από 6 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν στα πετρώματα από τους μετεωρίτες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν σίδηρος, νικέλιο, αλουμίνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Το ρομποτ έκανε πειράματα επί 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Κατάφερε να συνθέσει και να εξετάσει 245 από αυτά τα διαφορετικά μόρια. Στην περίπτωση που το κάναμε χωρίς το ρομπότ, θα χρειαζόντουσαν περίπου 2000 χρόνια για να βρεθούν οι καλύτερη καταλύτες για την διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν τη διαστημική εξερεύνηση. Όταν τελικά είδαμε ότι οι καταλύτες που κατασκευάζει το ρομπότ μπορούσαν πραγματικά να παράγουν οξυγόνο διασπώντας τα μόρια του νερού, ένιωσα ότι το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα. Άρχισα ακόμη και να φαντάζομαι ότι εγώ ο ίδιος θα ζω στον Άρη στο μέλλον» αναφέρει ο Τζουν Τζιάνγκ επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.