Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian αποκάλυψε στο κοινό ένα θραύσμα του αστεροειδούς Bennu. Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA, το οποίο εναπόθεσε το δείγμα στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν προσεδαφίστηκε αλλά απέστειλε μια κάψουλα που περιείχε περίπου 250 γραμμάρια υλικού του αστεροειδούς. Το διαστημικό σκάφος, μετά την παράδοση, ξεκίνησε μια νέα αποστολή με την ονομασία OSIRIS-APEX, η οποία έχει προγραμματιστεί να εξερευνήσει τον αστεροειδή Apophis όταν αυτός πλησιάσει σε απόσταση 20.000 μιλίων από τη Γη, το 2029.

Το δείγμα που εκτέθηκε είναι μια μικροσκοπική πέτρα με διάμετρο 7,6 χιλιοστά και βάρος μόλις 0,14 γραμμάρια. Η πέτρα αυτή ήταν μεταξύ των πετρωμάτων και της σκόνης που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος κατά τη διάρκεια της διετούς εξερεύνησης του Bennu, το 2020.

Bennu δείγμα

Το OSIRIS-REx, συντομογραφία των λέξεων Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer, αποτελεί την πρώτη αμερικανική αποστολή για τη συλλογή δειγμάτων από αστεροειδή. Το διαστημικό σκάφος κάλυψε το εντυπωσιακό μήκος των 1,4 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη μέχρι τον Bennu και πίσω.

Ο Bennu, ηλικίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, παρέχει στους επιστήμονες ανεκτίμητες πληροφορίες για τα πρώτα στάδια του ηλιακού συστήματος, προσφέροντας μια ματιά στα χρόνια της διαμόρφωσής του. Σε σχήμα σβούρας, ο Bennu έχει πλάτος περίπου ένα τρίτο του ενός μιλίου στο πλατύτερο σημείο του, λίγο μεγαλύτερο από το ύψος του Empire State Building. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μεταξύ της Γης και του Άρη.

“Αυτή η αποστολή OSIRIS-REx αποτελεί ένα εξαιρετικό επιστημονικό κατόρθωμα, που υπόσχεται να φωτίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας”, σημείωσε ο Kirk Johnson, ο Sant Director του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, και πρόσθεσε: “Με τη συνεργασία της NASA, είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε ένα από αυτά τα ιστορικά δείγματα στο κοινό για πρώτη φορά”.

Bennu δείγμα

Το δείγμα, το οποίο ονομάστηκε OREX-800027-0 από τους επιστήμονες της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Johnson του Χιούστον, αποθηκεύεται σε περιβάλλον αζώτου για την αποφυγή μόλυνσης. Οι αξονικές τομογραφίες του εκθέματος αποκάλυψαν ότι αποτελείται από πολυάριθμα μικρότερα πετρώματα που έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους και έχουν αλλοιωθεί από την παρουσία νερού. Αυτή η μετατροπή είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό αργίλων, οξειδίων του σιδήρου, σουλφιδίων του σιδήρου, ανθρακικών αλάτων, ακόμα και άνθρακα, ως κύρια ορυκτά.

Αυτά τα δείγματα από την αποστολή περιέχουν ζωτικής σημασίας χημικά στοιχεία για τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες της NASA έχουν ήδη ανακαλύψει στοιχεία για βασικά στοιχεία όπως ο άνθρακας στα πετρώματα εκτός του κύριου δοχείου δειγμάτων. Αυτά τα πρώιμα δείγματα περιέχουν επίσης ορυκτά πλούσια σε νερό. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι παρόμοιοι αστεροειδείς που περιέχουν νερό βομβάρδισαν τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, συνεισφέροντας το νερό που τελικά σχημάτισε τους αρχικούς ωκεανούς του πλανήτη.

Μη αναστρέψιμες οι συνέπειες των πράξεων του ανθρώπου στη Γη, έρχεται το χάος;

“Τα δείγματα Bennu, αφού επέστρεψαν στη Γη χωρίς να εκτεθούν στην πλούσια σε νερό ατμόσφαιρά μας ή στη ζωή που κατοικεί στον πλανήτη μας, έχουν τη δυνατότητα να μας διαφωτίσουν σχετικά με το νερό και τα οργανικά συστατικά που υπήρχαν πριν η ζωή διαμορφώσει τον ξεχωριστό πλανήτη μας”, δήλωσε ο επιμελητής μετεωριτών του μουσείου Tim McCoy, μέλος της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συμμετέχουν στην αποστολή OSIRIS-REx, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων συγκέντρωσε σημαντικό πλήθος κόσμου, με τον διοικητή της NASA Bill Nelson και άλλους αξιωματούχους της διαστημικής υπηρεσίας και του Smithsonian να παρευρίσκονται. Πρόσθετα δείγματα του Bennu θα παρουσιαστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία στο Μουσείο πολύτιμων λίθων και ορυκτών Alfie Norville στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν και στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον, δίπλα στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.