Μια ομάδα επιστημόνων των TR Computational Neuroscience Laboratories της Ιαπωνίας χρησιμοποίησε ένα τροποποιημένο magnetic resonance imaging (MRI) μηχάνημα απεικόνισης όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, καθώς και ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), για να ρίξει μια βαθύτερη ματιά στα όνειρα των ανθρώπων.

Η μελέτη παρακολούθησε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τοποθετώντας τους σε έναν μαγνητικό τομογράφο σε διάφορα χρονικά τμήματα των 3 ωρών επί 10 ημέρες. Οι συμμετέχοντες είχαν ένα μηχάνημα EEG συνδεδεμένο στο κρανίο τους για τη λήψη μικροσκοπικών ηλεκτρικών σημάτων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο όπως και για την καταγραφή των αλλαγών στις ροές του αίματος με τη λήψη εικόνων σε διάφορα στάδια του ύπνου του συμμετέχοντα.

Η ομάδα των επιστημόνων επικεντρώθηκε στην περίοδο του ύπνου, λίγα λεπτά μετά τον λήθαργο, όπου μπορεί να εμφανιστούν γρήγορες, σποραδικές παραισθήσεις. Οι συμμετέχοντες ξυπνούσαν αφού είχαν εισέλθει στο πρώτο στάδιο του ύπνου και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι είχαν δει στα όνειρά τους, μια διαδικασία που επαναλήφθηκε περίπου 200 φορές.

Οι επιστήμονες μέτρησαν ποια ήταν τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που έβλεπαν οι συμμετέχοντες στα όνειρά τους για παράδειγμα, ένα πρόσωπο ή ένα κτίριο  και αργότερα έδειξαν στους συμμετέχοντες εικόνες από το διαδίκτυο αυτών των αντικειμένων, ενώ βρίσκονταν ακόμη στο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, αλλά αυτή τη φορά, όταν ήταν ξύπνιοι.

Για να εντοπίσει ένα μοτίβο, η ομάδα συνέκρινε στη συνέχεια τις σαρώσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων από το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας όταν ήταν ξύπνιοι και έβλεπαν τις εικόνες των αντικειμένων, σε σύγκριση με όταν κοιμόντουσαν και ονειρεύονταν τα αντικείμενα. Με όλα τα δεδομένα αυτά πέτυχαν να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Τα αποτελέσματα της AI οδήγησαν τους επιστήμονες στο να είναι σε θέση να σχηματίσουν βασικές εικόνες των ονείρων των συμμετεχόντων, τις οποίες ομαδοποίησαν σε ένα βίντεο Και όταν αυτοί ρώτησαν τι όνειρο είδαν, διαπίστωσαν ότι οι αναμνήσεις τους ταίριαζαν αρκετά καλά με τις εικόνες που σχημάτιζε η τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.