Η τεχνολογία έχει προοδεύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχουμε κάνει εκπληκτικές νέες ανακαλύψεις όσον αφορά το σύμπαν. Ποιο θα πρέπει να είναι λοιπόν το επόμενο στάδιο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας υπερτηλεσκόπιο στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η τοποθέτηση τηλεσκοπίων στη Σελήνη δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ήδη η NASA έχει χρηματοδοτήσει παρόμοιες προτάσεις, ενώ κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo, οι αστροναύτες τοποθέτησαν ανακλαστήρες στη Σελήνη, ώστε οι αστρονόμοι να μπορούν να μετρήσουν την απόσταση από αυτή με ακρίβεια χιλιοστών. Σε ένα νέο τους όμως έγγραφο στο arxiv ένα ηλεκτρονικό μέσο δημοσίευσης επιστημονικών ερευνών, οι επιστήμονες συνοψίζουν διάφορες γνωστές ιδέες, εισάγουν όμως και μια νέα έννοια που ονομάζουν υπερτηλεσκόπιο.
Concept ενός τηλεσκοπίου σε έναν κρατήρα της Σελήνης
Ενώ τα ραδιοτηλεσκόπια στην άλλη πλευρά της Σελήνης, όπως το LCRT, είναι ίσως η πιο δημοφιλής πρόταση, άλλες περιλαμβάνουν το Life Finder Telescope At Lunar Poles (LFTALP), το οποίο θα ήταν μια συστοιχία τηλεσκοπίων 6,5 μέτρων που θα επικεντρωνόταν στη μελέτη των ατμοσφαιρών των εξωπλανητών κατά τη διέλευσή τους από το άστρο τους.
Tο πρόβλημα ωστόσο με όλες αυτές τις προτάσεις είναι ότι απαιτούν ένα εξειδικευμένο τεχνικό επίπεδο που θα αποτελούσε πρόκληση ακόμη και στη Γη. Η ιδέα της κατασκευής παρατηρητηρίων και παρόμοιων συστημάτων στη Σελήνη είναι ένας κυρίαρχος στόχος του ανθρώπου, αλλά δυστυχώς επί του παρόντος υπερβαίνει κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες.
Έτσι, οι συγγραφείς προτείνουν μια κάπως απλούστερη ιδέα. Ένα βασικό δηλαδή οπτικό τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί επαρκώς το σεληνιακό έδαφος. Η ισχύς ενός οπτικού τηλεσκοπίου εξαρτάται από το μέγεθος του πρωτεύοντος κατόπτρου και την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου. Στη Γη, το εστιακό μήκος μπορεί να αυξηθεί με την ύπαρξη πολλαπλών κατόπτρων.
Ένα υπερτηλεσκόπιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια συστοιχία κατόπτρων ως κύριο κάτοπτρο τοποθετημένα κατά μήκος του εδάφους ενός κρατήρα. Δεδομένου ότι τα κάτοπτρα δεν θα χρειαζόταν να είναι μεγάλα, θα ήταν πολύ πιο εύκολη η κατασκευή τους, και το γενικό σχήμα του κρατήρα θα σήμαινε ότι θα χρειάζονταν λιγότερα έργα για την τοποθέτησή τους. Έχει προταθεί επίσης να τοποθετηθούν κάτοπτρα στη μία πλευρά του κρατήρα και τα όργανα στην άλλη.
Όλες αυτές οι ιδέες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει σε περίπτωση σκόνης στα κάτοπτρα που θα απαιτεί τον συχνό καθαρισμό τους. Ωστόσο, είμαστε όλο και πιο κοντά σε ένα παρατηρητήριο στη Σελήνη. Είναι απλώς, θέμα χρόνου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.