Επιστήμονες στην Ολλανδία δημιούργησαν μια πραγματική μαύρη τρύπα σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τη θεωρία του Stephen Hawking. Το αποτέλεσμα; Το μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο να αρχίζει να λάμπει.

Stephen Hawking black hole

Η ομάδα των φυσικών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ δημιούργησε τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας όπως αποκαλείται, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν τη συμπεριφορά αυτής σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ο ορίζοντας γεγονότων, σύμφωνα με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, είναι το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς η βαρύτητα ισοδυναμεί με καμπύλωση του χωροχρόνου. Δηλαδή, είναι το σημείο χωρίς επιστροφή, δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη, ακόμα και αυτή του φωτός. (πηγή wikipedia)

Η μαύρη τρύπα εξέπεμψε μια σπάνια μορφή ακτινοβολίας που για πρώτη φορά είχε αναφερθεί ως θεωρία από τον Stephen Hawking. Η ομάδα ανέλυσε τις ιδιότητες της ακτινοβολίας Hawking, δημιουργώντας κάτι ανάλογο στο εργαστήριο και εξεπλάγη όταν άρχισε να εκπέμπει μια παράξενη λάμψη.

Η ακτινοβολία Hawking εμφανίζεται όταν δημιουργούνται σωματίδια από διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις, οι οποίες προκαλούνται από το σχίσιμο του χωροχρόνου από τη μαύρη τρύπα.

Η ακτινοβολία εκδηλώνεται με μια ορατή λάμψη, η οποία είναι περίεργη, καθώς ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι μια περιοχή στην οποία δεν μπορεί να διαφύγει φως ή ύλη. Η μαύρη τρύπα είναι μια από τις πιο παράξενες και μυστηριώδεις ανωμαλίες του διαστήματος.

Είναι ένα αντικείμενο τόσο πυκνό που, σε μια ορισμένη περιοχή του κέντρου της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο γνωστό Σύμπαν δεν μπορεί να καταφέρει να αποφύγει την απορρόφηση, ούτε καν να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.