Με την αναβάθμιση του SDK του Tizen, είναι μία καλή ευκαιρία να δείξουμε “πώς θα είναι” το νέο λειτουργικό που ετοιμάζει η Samsung.
Τονίζουμε (για μία ακόμα φορά) ότι μπορεί το Android μέχρι τώρα να μας έχει κερδίσει, αλλά σίγουρα μία Open Source πρόταση από την Samsung ΔΕΝ περνάει “αδιάφορη”.
Φυσικά πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι δεν πρόκειται για “το τελικό προϊόν”, αλλά και ότι ο κάθε κατασκευαστής θα μπορεί να το αλλάζει/παραμετροποιεί κατά βούληση. Με αυτά τα 2 points στην άκρη του μυαλού μας, πάμε να πάρουμε μία πρώτη γεύση του Tizen.
Η οθόνη κλειδώματος του Tizen OS. Ξεκειδώνουμε κάνοντας Swipe στο κάτω μέρος της οθόνης.
Στην κεντρική οθόνη του λειτουργικού βλέπουμε το “συρτάρι εφαρμογών”, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι “βασικές” εφαρμογές όπως ο “Dialer”, η εφαρμογή των “Ρυθμίσεων”, ή το App για την διαχείριση των αρχείων μας.
Επίσης έχουμε “Notification Bar” στο οποίο έχουμε και “γρήγορες ρυθμίσεις” όπως έχουμε συνηθίσει και από το Android.
Η εφαρμογή Settings περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που μπορεί να χρειαστούμε στην συσκευή μας. Έχει ενδιαφέρον ότι μέσα από την εφαρμογή Settings μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις και στον Dialer, στην εφαρμογή για τα Μηνύματα κτλ, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να τρέξουμε τις εφαρμογές αυτές, όπως σε άλλες πλατφόρμες.
Ο Dialer που μας επιτρέπει την πραγματοποίηση κλήσεων, ή την προσθήκη νέων επαφών.
Ο File manager υπάρχει για την διαχείριση των αρχείων μας. Η εφαρμογή “Gallery” για την γρήγορη παρουσίαση των εικόνων/φωτογραφιών. Παρατηρούμε ότι επιτρέπει και γρήγορη μεταφορά στην “κάμερα”. Επίσης βλέπουμε την δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε Share μία φωτογραφία, (προς το παρόν μόνο μέσω Mail) αλλά στο μέλλον θα μπρορούμε να την μοιραστούμε και σε Facebook/Twitter κτλ.
Τέλος η εφαρμογή της κάμερας! Βλέπουμε υπάρχουν ρυθμίσεις για έκθεση, ISO, ισορροπία λευκού, ανάλυση, θέση αποθήκευσης, χρονοδιακόπτη, και φλας, καθώς και εναλλαγή σε βίντεο.
Κάποιες σκέψεις για το Tizen
Το UI του Tizen είναι απλό και καθαρό, χωρίς να κουράζει. Οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούμε από την συσκευή (ρύθμιση/εφαρμογή) το βρίσκουμε “εύκολα” εκεί που το περιμένουμε να είναι. Προφανώς και υπάρχουν πολλά πράγματα που “λείπουν” αλλά φυσικά δεν έχουμε στα χέρια μας το τελικό προϊόν για να το κρίνουμε ως τέτοιο.
Τέλος η Open Source του φιλοσοφία του και η στενή σχέση που έχει με το Linux το κάνει να μας κεντρίσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Αναμένουμε τις πρώτες συσκευές με “Tizen” για να έχουμε ακόμα πιο πλήρη εικόνα. Μέχρι τώρα πάντως “μας αρέσει”.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.