3d-tvs-1-300

Γεια χαρά Techmaniacs!

 

Σε αυτό τον οδηγό θα μιλήσουμε για το πως λειτουργεί η τεχνολογία 3d, πως ενσωματώνεται σε ένα αρχείο videο, και με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να αναπαράγουμε 3d υπότιτλους για να είναι συμβατό με όλες τις 3d τηλεοράσεις και media players!

Οι τιμές των 3d τηλεοράσεων τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει πολύ οπότε όλο και μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό θα είναι σε θέση να αγοράσει μια! Πλέον μπορείτε να βρείτε 3d τηλεοράσεις από τις 32″ σε αρκετά προσιτές τιμές.

3dtv

Πρώτα όμως ας πούμε μερικά πράγματα για το 3D για να καταλάβουμε πως λειτουργεί:

Το 3D πραγματοποιείται με την ένωση δυο εικόνων σε μία, η κάθε εικόνα “τοποθετείται” με τέτοιο τρόπο ώστε το αριστερό μας μάτι να βλέπει την μια εικόνα και το δεξί μάτι την άλλη, με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αίσθηση βάθους.

Υπάρχουν δυο είδη 3d. Το παθητικό και το ενεργό. Αυτό δεν θα επηρεάσει τις παραμετροποιήσεις που θα αναφέρουμε στο δεύτερο μέρος αλλά πιο πολύ για ενημερωτικούς λόγους πριν προβείτε στη αγορά μιας τηλεόρασης 3d.

Ενεργό 3D Active

Το ενεργό (active) 3d το χρησιμοποιούν οι περισσότερες τηλεοράσεις, και φυσικά απαιτούν την χρήση ειδικών 3d γυαλιών (active shutter glasses).

samsung-small-ssg3700cr-glasses
Τα active shutter glasses λειτουργούν με δυο φωτοφράκτες, ένα σε κάθε φακό, και ανοιγοκλείνουν σε πολύ υψηλή ταχύτητα εναλλάξ, αυτό επιτρέπει την απομόνωση του ενός ματιού από το άλλο καθώς το αριστερό μάτι μένει κλειστό ενώ το δεξί είναι ανοιχτό και αντίστροφα. Αυτό γίνεται 60 φορές (ΗΖ) το δευτερόλεπτο όποτε δεν γίνεται αντιληπτό.

Η τηλεόραση συγχρονίζεται με τα γυαλιά οπότε σε κάθε περίπτωση προβάλλεται διαφορετική εικόνα για το αριστερό μάτι και διαφορετική για το δεξί. Ο εγκέφαλος μας ανεπαίσθητα ενώνει τις δυο εικόνες, οπότε μας δίνεται η ψευδαίσθηση του βάθους.

Τα πλεονεκτήματα του active 3D είναι:

  • Πλήρης ανάλυση 1920Χ1080 pixels στο κάθε μάτι, οπότε δεν χάνετε καμία λεπτομέρεια από την ταινία.
  • Μεγαλύτερο βάθος 3D και οι εικόνες “ξεπηδούν” περισσότερο.
  • Μεγάλη γκάμα τηλεοράσεων που χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία.

Τα μειονεκτήματα του active 3D είναι:

  • Ακριβότερες τηλεοράσεις.
  • Απαιτούνται 3d γυαλιά με μπαταρία και το κόστος τους είναι υψηλό.
  • Λόγω της active τεχνολογίας των γυαλιών με τον φωτοφράκτη, μετά από κάποιες ώρες μπορεί να κουράσει τα μάτια, και γενικά δεν ενδείκνυται για παιδιά.
  • Περιστασιακά είδωλα στην εικόνα καθώς καμιά φορά ενώνεται κάποιο τμήμα της αριστερής εικόνας με το δεξί, βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα αντιληπτό.

Παθητικό 3D Passive

Το δεύτερο είδος 3D ονομάζεται παθητικό (passive) και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η active τεχνολογία, αλλά αντί για φωτοφράκτες, χρησιμοποιούνται φακοί πολαριζέ στα γυαλιά (όπως τα γυαλιά ηλίου), αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Με αυτό το τρόπο τα δυο φίλτρα που είναι πάνω στα γυαλιά επιτρέπουν την είσοδο διαφορετικής συχνότητας φωτός, η τηλεόραση εκπέμπει την εικόνα σε δυο διαφορετικές συχνότητες που γίνεται αντιληπτή στο εκάστοτε μάτι. Ο εγκέφαλος μας ενώνει τις δυο εικόνες και έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση του βάθους.

images

Τα πλεονεκτήματα της Passive τεχνολογίας είναι:

  • Φθηνότερη τεχνολογία οπότε φθηνότερες τηλεοράσεις.
  • Φθηνά και ελαφριά γυαλιά χωρίς μπαταρίες.
  • Ξεκούραστο 3D, και για τα παιδιά.
  • Λιγότερα έως καθόλου είδωλα.

Τα μειονεκτήματα της Passive τεχνολογίας είναι:

  • Μισή ανάλυση εικόνας 1920X540 pixels καθώς η τηλεόραση χωρίζει την ταινία σε δυο διαφορετικές συχνότητες για το εκάστοτε μάτι.
  • “Λιγότερο 3D” από την Active τεχνολογία.
  • Μικρή γκάμα τηλεοράσεων που χρησιμοποιούν Passive 3D.

 

Στα επόμενο μέρος θα μιλήσουμε για αρχεία video 3D.

To δεύτερο μέρος είναι διαθέσιμο εδώ!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.