Με την μετάβαση στη νέα τεχνολογία δικτύων, το 5G, ορισμένες αρκετά γνωστές ιστορίες και μύθοι αρχίζουν να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Όπως για παράδειγμα, το 5G είναι συνώνυμο του καρκίνου και ότι τα smartphones θα κάψουν το σώμα μας στην ακτινοβολία. Πολλοί μύθοι σχετικά με την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής υπάρχουν στη βιομηχανία από την εποχή του 2G. Και φυσικά, πολλά από αυτά που ακούτε δεν ισχύουν.
Η ακτινοβολία, όταν ακούτε και μόνο την λέξη ακτινοβολία, σας κάνει να σκέφτεστε, τουλάχιστον πολλοί το κάνουν, για πυρνηνικές βόμβες και επικίνδυνα απόβλητα. Αν και αυτό σε κάποιο βαθμό είναι σωστό, ωστόσο υπάρχουν πολλά είδη ακτινοβολίας που είναι πολύ ασφαλlή. Υπάρχει μεγάλη διαφορά δηλαδή μεταξύ της ασφαλούς ακτινοβολίας και της μη ασφαλούς (Τσέρνομπιλ, μηχανήματα X-Ray). Και εδώ, μπαίνει η διαφορά μεταξύ της ιοντίζουσας και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η πρώτη μπορεί να καταστρέψει το DNA, προκαλώντας καρκίνο.
Τα χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα LTE, δεν μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο τύπο καταστροφής. Συγκεκριμένα, μη ιονίζοντα μήκη κύματος μπορεί να είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, καθώς παράγουν εξαιρετικά επίπεδα θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα ρεύματος. Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων, μπορεί να σας προετοιμάσει ορισμένα εξαιρετικά γεύματα, χρειάζεται όμως εκατοντάδες watts ενέργειας.
Η FCC (ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ) έχει θέσει ορισμένα ασφαλή όρια, τις γνωστές τιμές SAR. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή αυτή αγγίζει το 1.6 watts ανά kg μάζας, που απέχει ιδιαίτερα πολύ από το να είναι ικανή αυτή η ακτινοβολία να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όλα τα smartphones τα οποία προωθούνται εμπορικά στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις. Οι οδηγίες στην Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες βάζουν το όριο αυτό κοντά στα 2.0 W/kg. Πρόκειται για απόλυτα ασφαλή επίπεδα έκθεσης. Τις περισσότερες φορές, οι τιμές σε πραγματικές συνθήκες, είναι πολύ χαμηλότερες.
Πολλές είναι οι έρευνες οι οποίες προσπαθούν να εξετάσουν αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το androidauthority δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα έρευνας που να καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα που να δείχνει ότι τα κινητά και οι τεχνολογίες πίσω από αυτά, είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους. Και πολύ συχνά, κάποιοι «επιστήμονες» επικαλούνται μια συγκεκριμένη έρευνα ως απόδειξη για την παραπλήροφόρησή τους.
Το US National Toxicology Program (NTP)
Το 2016, το U.S. National Toxicology Program (NTP), παρουσίασε τα ευρήματά του που αφορούν την επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ποντίκια και στους αρουραίους. Πολλοί πληθυσμοί ποντικών και αρουραίων, δημιούργησαν μια ομάδα, με τα αρσενικά να εκτίθενται σε ακτινοβολία των κινητών τύπου CDMA ή GSM, με τα θηλυκά σε GSM. Πρόκειται δηλαδή για 2G και όχι για 4G. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις εξής τακτικές κατά τις δοκιμές τους:
- Τα ποντίκια και οι αρουραίου εκτέθηκαν σε GSM και CDMA σήματα, σε ολόκληρο το σώμα από 0-15W/Kg.
- Οι εκθέσεις έγιναν 7 ημέρες την εβδομάδα για 9 ώρες την ημέρα.
- Ένα μόνο group δεν εκτέθηκε για να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα.
Μετά από δυο χρόνια, η έρευνα βρήκε ότι πολλοί αρουραίοι και ποντίκια παρουσίασαν όγκους. Ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα, αφορούσαν κυρίως έκθεση σε όλο το σώμα και όχι σε μέρη του σώματος όπως συμβαίνει με τη χρήση του κινητού στους ανθρώπους. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της έκθεσης που έλαβε κάθε ζώο. Eίναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι μερικά ποντίκια, εμφάνισαν όγκους όταν εκτέθηκαν ως και 2-4 φορές τα επιτρεπτά όρια (1.6W/kg), κάτι που δεν συνιστά απόδειξη για τίποτα. Ποτέ δεν θα εκτεθείτε στην ίδια ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την έρευνα.
Το παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα ποσοστά καρκίνων σε σχέση με τον αριθμό των συνδρομητών κινητής. Στην πράξη τα περιστατικά καρκίνων στις ΗΠΑ αυξάνονταν, πολύ πριν από τότε που ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είχε κινητό τηλέφωνο.
Τι συμβαίνει με το 5G;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα κινητά δίκτυα με τον καρκίνο, αλλά τι συμβαίνει τελικά με το 5G; Οι περισσότερες συχνότητες των 5G δικτύων είναι αντίστοιχες με τα Wi-Fi bands επομένως δεν υπάρχει στη πραγματικότητα κάποιος κίνδυνος. Η απορρόφηση της ενέργειας περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος και όχι σε βαθύτερους ιστούς. Η διείσδυση των συχνοτήτων στα κόκαλα, είναι εντελώς εκτός συζήτησης, οπότε μην φοβάστε. Ή καλύτερα, ενημερωθείτε πρώτα. Η τεχνολογία είναι ασφαλης ωστόσο 180 επιστήμονες απαιτούσαν τον 2017 την καθυστέρηση της διάθεσης των δικτύων 5G στην Ευρώπη, προκειμένου να μελετηθούν πλήρως οι επιδράσεις στην υγεία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.