Η NASA λέει πως οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι ακόμα χαμηλές, όμως νέες παρατηρήσεις του αστεροειδή 2024 YR4 δείχνουν πως οι πιθανότητες πρόσκρουσης ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια πιθανότητα 1 προς 32 να πέσει ο αστεροειδής 2024 YR4 στη Γη και είναι πλέον ένα από τα πιο επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο αστεροειδής 2024 YR4 ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και από τότε οι διαστημικές υπηρεσίες τον παρακολουθούν στενά. Η πρώτη εκτίμηση της NASA για πρόσκρουση ήταν 1 προς 83, που είναι αρκετά μικρή πιθανότητα. Από τότε όμως και όσο παρακολουθούμε πιο στενά τον αστεροειδή οι πιθανότητες έχουν ανέβει αρχικά στο 1 προς 67, σε 1 προς 43 και σήμερα ανακοινώθηκε πως η πιθανότητες είναι πλέον στο 1 προς 31. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα 3.1% να χτυπήσει τη Γη, κατά το πέρασμά του από την γειτονία μας το 2032.

Αν και οι πιθανότητες είναι ακόμα μικρές, η αύξηση των πιθανοτήτων πρόσκρουσης σε κάθε νέα παρατήρηση, δε μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για έναρξη μελετών για την πλανητική άμυνα της Γης, ενώ και o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) υπολογίζει την πιθανότητα πρόσκρουσης στο 2.81%.

Ο 2024 YR4, δεν θεωρείται δολοφόνο πλανητών, καθώς δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Με μέγεθος 40-100 μέτρα όμως, είναι αρκετά μεγάλος για προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε μια μεγάλη πόλη. Ένας τέτοιος αστεροειδής μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη 500 φορές μεγαλύτερη από την βόμβα της Χιροσίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο περιστατικό, ήταν το 1908 με έναν αστεροειδή αυτού του μεγέθους να πέφτει στα δάση της Σιβηρίας, εξαφανίζοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Το περιστατικό είναι γνωστό ως το συμβάν τις Tunguska και ακόμα και σήμερα, στο σημείο της πρόσκρουσης δεν έχουν φυτρώσει νέα δέντρα.

2024 YR4
Η τροχιά του 2024 YR4

Για να υπολογίσουμε τον πλήρη αντίκτυπο μιας πρόσκρουσης θα πρέπει πρώτα να μάθουμε από τι είναι φτιαγμένος ο αστεροειδής. Αν ο 2024 YR4 αποτελείται από πέτρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του να καεί στην ατμόσφαιρα και να έχουμε μικρότερο αντίκτυπο. Αν όμως είναι πλούσιος σε μέταλλα, τότε η πρόσκρουση θα είναι μεγάλης ισχύος, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη. Για αυτό, η NASA θα στρέψει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb προς τον αστεροειδή, ώστε να μελετήσει την σύνθεσή του.

Ερασιτέχνης αστροφωτογράφος απαθανατίζει αστροναύτη της NASA να κάνει διαστημικό περίπατο

Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να βιαστούμε, καθώς η τροχιά του 2024 YR4, τον τοποθετεί πίσω από τον Ήλιο από τον Απρίλιο του 2025, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι το 2028 δε θα μπορούμε να τον παρατηρήσουμε. Για αυτό, έχει σημάνει συναγερμός στις διαστημικές υπηρεσίες όλου του κόσμου, καθώς έχουμε περίπου δύο μήνες παρατηρήσεων για να μάθουμε την ακριβή τροχιά του, αλλά και τη σύνθεσή του.

Στην περίπτωση που ο κίνδυνος φτάσει σε υψηλά επίπεδα, έχουμε ήδη κάποια συστήματα πλανητικής άμυνας, όπως το DART της NASA. Σύμφωνα με αυτό, θα στείλουμε ένα σκάφος σε πορεία σύγκρουσης με τον αστεροειδή, ώστε να αλλάξουμε την τροχιά του, για να μην χτυπήσει τη Γη. Όμως ένα τέτοιο χτύπημα θα πρέπει να είναι μεγάλης ακρίβειας. Την ίδια στιγμή η Κίνα και η Ευρώπη, εργάζονται πάνω σε δικά τους συστήματα πλανητικής άμυνας, όμως ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει κάτι. Όμως, αυτά τα συστήματα είναι νέα για την ανθρωπότητα και απαιτούν αρκετό χρόνο για να υλοποιηθούν και να μπουν σε λειτουργία.

Στην παρούσα φάση, οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι χαμηλά και με τους νέους υπολογισμούς δεν παρατηρούμε μεγάλη αύξησή τους. Μακάρι σύντομα να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.