Τα μικροπλαστικά έχουν σπείρει τον πανικό τελευταία, αφού πρόσφατα τα ανιχνεύσαμε σε πάρα πολλές τροφές και ποτά. Τα μικροπλαστικά περνάνε στο σώμα μας και κολλάνε σε διάφορα μέρη του οργανισμού μας, δημιουργώντας προβλήματα, ενώ τελευταίες μελέτες βλέπουν ενδείξεις πως συνδέονται και με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος άνθρωπος προσλαμβάνει 39.000 με 52.000 μικροπλαστικά κάθε χρόνο, από τα τρόφιμα, ενώ αν υπολογίσουμε και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μικροπλαστικών, ο αριθμός ανεβαίνει στα 120.000.
Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ένα ασφαλές και καθιερωμένο επίπεδο πρόσληψης μικροπλαστικών. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσα λιγότερα προσλαμβάνουμε, τόσο το καλύτερο.
Τα μικροπλαστικά περνάνε στις τροφές μας λόγω της μόλυνσης του τόπου καλλιέργειας, εκτροφής ή επεξεργασίας. Η χρήση πλαστικού εδαφοκάλυψης και πλαστικών επικαλύψεων σπόρων στη γεωργία, καθώς και η άρδευση με μολυσμένο νερό, συγκαταλέγονται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους τα μικροπλαστικά μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα. Μαζί με όλα αυτά, οι πλαστικές συσκευασίες και τα σκεύη συμβάλουν και αυτά στην μόλυνση των τροφίμων με μικροπλαστικά.
Σύμφωνα με τον FDA, τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για εμάς. Όμως, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, όπως αναπνευστικά, προβλήματα γονιμότητας, μέχρι και καρκίνους. Για αυτό, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσουμε την ποσότητα που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας και να γνωρίζουμε πια τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μικροπλαστικά.
Ποιες είναι οι τροφές λοιπόν με τα περισσότερα μικροπλαστικά;
Θαλασσινά
Οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Γης, έχουν γεμίσει με σκουπίδια από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Από πλαστικές σακούλες, πλαστικά παιχνίδια, δίχτυα κτλ., όλα καταλήγουν συχνά στον βυθό της θάλασσας, όπου διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια πλαστικού. Έτσι, τα μικροπλαστικά μολύνουν τις υδάτινες οδούς και τον βυθό, με τα ζώα της θάλασσας, όπως τα θαλασσινά, να τα καταναλώνουν.
Τα μικροπλαστικά στη συνέχεια προσλαμβάνονται από το πλαγκτόν και τα ψάρια και τα οστρακοειδή τα εκλαμβάνουν λανθασμένα ως τροφή. Στη συνέχεια συσσωρεύονται στη σάρκα και το κρέας, μέχρι που τελικά φτάνουν στο πιάτο μας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ανακάλυψε μια ποικιλία μικροπλαστικών σε 180 από τα 182 δείγματα θαλασσινών που εξετάστηκαν. Οι μικροΐνες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μικροπλαστικών, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τύπος που καταλήγει στους ωκεανούς μας.
Φακελάκια τσαγιού
Αν είστε λάτρης του τσαγιού, σας έχουμε άσχημα νέα. Ένα πλαστικό που ονομάζεται πολυπροπυλένιο, βρίσκεται στα περισσότερα φακελάκια τσαγιού, αλλά και τα χάρτινα μπορεί να περιέχουν μικροπλαστικά. Αυτά τα μικροπλαστικά έρχονται σε επαφή με το ζεστό νερό και απελευθερώνονται στο τσάι μας ή σε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα έρχεται σε φακελάκι.
Ερευνητές στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανακάλυψαν ότι τα φακελάκια τσαγιού από πολυπροπυλένιο μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού , ενώ τα φακελάκια τσαγιού από νάιλον και κυτταρίνη μπορούν να τα απελευθερώσουν εκατομμύρια.
Για αυτό, καλύτερα να αγοράσετε χύμα τσάι και αν επενδύσετε σε ένα διαχύτη από ανοξείδωτο ατσάλι ή απλά ένα καλό σουρωτήρι. Έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε το τσάι σας χωρίς μικροπλαστικά.
Ρύζι
Το Ρύζι είναι μια από τις τροφές που εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση σε μικροπλαστικά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διαπίστωσε ότι για κάθε μισό φλιτζάνι ρύζι, υπάρχουν 3 έως 4 χιλιοστόγραμμα πλαστικού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται φακελάκια στιγμιαίου ρυζιού, αυτό πολλαπλασιάζεται επί 4, στα 12 χιλιοστόγραμμα.
Οι μελέτες δείχνουν πως το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα, μπορεί να μειώσει από 20% μέχρι 40% τα μικροπλαστικά, αρκεί να χρησιμοποιούμε νερό από φίλτρο. Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά από το τίποτα είναι σαφώς καλύτερα.
Αλάτι και Ζάχαρη
Πρόκειται για δύο υλικά που χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά σε όλες τις τροφές. Είναι δύσκολο να κόψουμε το αλάτι και ακόμα πιο δύσκολο να κόψουμε τη ζάχαρη. Την ίδια στιγμή, είναι δύο συστατικά, που σε μικρές ποσότητες, συμβάλουν στην υγεία μας.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των 39 δειγματοληπτικών μαρκών αλατιού παγκοσμίως περιείχαν μικροπλαστικά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας, η οποία περιλαμβάνει το πλαστικό. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί και στη ζάχαρη.
Αν θέλετε να μειώσετε τα μικροπλαστικά στο αλάτι και τη ζάχαρη, αναζητήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε γυαλί.
Εμφιαλωμένο νερό
Το εμφιαλωμένο νερό είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές μικροπλαστικών και νανοπλαστικών. Μελέτες βρήκαν μέχρι και 240.000 πλαστικά σωματίδια, σε ένα λύτρο εμφιαλωμένου νερού. Αυτό γιατί τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή πλαστικό PET, οπότε είναι πολύ λογικό να περνάνε στο νερό. Τα πλαστικά σωματίδια διασπώνται όταν τα μπουκάλια πιέζονται ή εκτίθενται σε θερμότητα, κάτι που συμβαίνει έντονα κατά την αποθήκευσή τους και τη μεταφορά τους.
Προτιμάτε γυάλινα μπουκάλια ή απλά χρησιμοποιείστε φίλτρο για να γεμίσετε κάποιο μεταλλικό θερμός, για να έχετε δροσερό νερό παντού μαζί σας.
Μέλι
Αυτό είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Κι όμως το μέλι περιέχει μικροπλαστικά, ακόμα και αν βρίσκεται σε γυάλινο βάζο. Αυτό γιατί τα μικροπλαστικά μεταφέρονται στα φυτά και από εκεί προσλαμβάνονται από τις μέλισσες. Μια μελέτη που διερεύνησε το κατά πόσον τα μικροπλαστικά που καταπίνονται ή μεταφέρονται από τις μέλισσες ενσωματώνονται στη συνέχεια στις κυψέλες διαπίστωσε ότι οι μέλισσες μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά των μικροπλαστικών μέσω του μελιού.
Η αγορά του μελιού από τοπικούς μελισσοκόμους, που χρησιμοποιούν πιο φυσικές μεθόδους για τη συγκομιδή, μπορεί να μειώσει τα μικροπλαστικά, ιδιαίτερα όταν τα μελίσσια τους είναι μακριά από πόλεις, που η ρύπανση με μικροπλαστικά είναι πιο έντονη.
Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικό μέρος της διατροφής μας. Όμως και αυτά, όπως όλα τα φυτά, περιέχουν μικροπλαστικά. Μια μελέτη που έλαβε δείγματα φρούτων και λαχανικών διαπίστωσε ότι τα μήλα ήταν τα πιο μολυσμένα φρούτα και τα καρότα ήταν το πιο μολυσμένο λαχανικό.
Τα φυτά απορροφούν μικροπλαστικά από τις ρίζες τους και με τα εδάφη μας να έχουν μολυνθεί από τις τεράστιες ποσότητες πλαστικού που πετάμε στις χωματερές όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά πέρασαν τώρα και στα φυτά.
Για αυτό, πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, η ξεφλουδίστε τα τρόφιμα για να απομακρύνετε όσα περισσότερα μικροπλαστικά γίνεται.
Ίσως έχεις σιωπηλό SMS – Δεν κάνει ήχο και δεν εμφανίζεται πουθενά!
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Από ότι φαίνεται τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν μικροπλαστικά. Όμως, πρόσφατα ανακαλύψαμε την ύπαρξή τους σε ότι καταναλώνουμε και χρειάζονται πολλές μελέτες για να δούμε πόσο μας επηρεάζουν και μέχρι ποια επίπεδα κατανάλωσης είναι ασφαλές. Μαζί, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την μακροπρόθεσμη έκθεση σε μικροπλαστικά.
Μέχρι στιγμής έχουμε βρει μικροπλαστικά που περνάνε από τις τροφές, στο κυκλοφορικό σύστημα και σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς.
Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι οι ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούνται από τις χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και βρίσκονται στα πλαστικά. Τα μικροπλαστικά μπορούν επίσης να απορροφήσουν άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες και να τις εισαγάγουν στο σώμα.
Γενικά, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, να αποφεύγουμε τρόφιμα που είναι τυλιγμένα σε πλαστικό, όπως τα συσκευασμένα και να πετάξουμε τα πλαστικά σκεύη στην κουζίνα. Όσο λιγότερη επαφή έχουν τα πλαστικά με τα τρόφιμά μας τόσο το καλύτερο. Καλό είναι να επενδύσουμε σε ένα καλό φίλτρο νερού ή σε ένα ψυγείο που έχει παροχή νερού και φίλτρο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.