Μέχρι το 2024, το φεγγάρι δεν είχε και πολλά για να διαβάσει κάποιος,δεν υπήρχε άλλωστε μια βιβλιοθήκη στο φεγγάρι, όμως αυτό άλλαξε. Μέχρι σήμερα, μόνο 4 προτάσεις ήταν χαραγμένες σε παλιά σκάφη που βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Δύο στο Apollo 11 και δύο στο Apollo 17. Όλες οι φράσεις ήταν με την υπογραφή του Richard Nixon. Άλλα κείμενα περιλάμβαναν τους πεσόντες αστροναύτες και μετά έχουμε λογότυπα από παλιό εξοπλισμό. Ένας επισκέπτης του φεγγαριού, δώρισε ένα βιβλίο, ο λόγος για τον αστροναύτη David Scott, που άφησε την Βίβλο, πάνω σε ένα σεληνιακό ρόβερ. Βέβαια τώρα δε θα έχει μείνει τίποτα από το βιβλίο, αφού το ηλιακό φως και οι ακτίνες γάμμα, θα έχουν διασπάσει το χαρτί και σίγουρα δε θα διαβάζεται.

Τώρα όμως, στα τέλη Φεβρουαρίου, το φεγγάρι έλαβε μια τεράστια δωρεά βιβλίων, 30 εκατομμυρίων σελίδων. Στην συλλογή υπάρχουν και 25.000 τραγούδια και πολλά έργα τέχνης.

Πως έγινε αυτό όμως; Θυμάστε τον Οδυσσέα, το σκάφος που προσσεληνώθηκε τον Φεβρουάριο στη Σελήνη; Δεν πήγε μόνο για βόλτα μέχρι εκεί, αλλά μετέφερε και επιστημονικά προγράμματα, αλλά και την πρώτη αποθήκη του ανθρώπινου πολιτισμού, εκτός της Γης. Το Galactic Legacy Archive, είναι το επίσημο όνομα, όμως ανεπίσημα μπορούμε εύκολα να το ονομάσουμε σαν βιβλιοθήκη του φεγγαριού.

Όμως, μη νομίζετε πως αν ανέβετε μέχρι το φεγγάρι θα πάτε απλά και θα πάρετε ένα από τα βιβλία. Όλα τα κείμενα είναι χαραγμένα σε νικέλιο και είναι τόσο μικροσκοπικά που θα χρειαστείτε ένα πολύ δυνατό τηλεσκόπιο για να τα διαβάσετε. Το ψηφιακό ηλιακό με μουσική και εικόνες, απαιτεί αποκωδικοποίηση, καθώς βρίσκεται και αυτό στην πλάκα νικελίου.Όλη η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια πλάκα νικελίου που μπορεί να χωρέσει στην παλάμη μας και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα. «Το νικέλιο δεν αποσυντίθεται ποτέ και ποτέ δεν διαβρώνεται», εξηγεί ο Nova Spivack, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Arch Foundation που έκανε την τρίτη του προσπάθεια να παραδώσει την πρώτη βιβλιοθήκη εκτός της Γης. (Αυτή τη φορά συνεργάστηκε με μια εταιρεία που ονομάζεται Space Blue, η οποία πρόσθεσε περισσότερα από 70.000 ψηφιακά αντικείμενα από 222 καλλιτέχνες της Γης.)

Τώρα που οι μικροί δίσκοι είναι τοποθετημένοι στην επιφάνεια της Σελήνης, θα μείνουν άθικτοι για δισεκατομμύρια χρόνια, εκτός και αν κάποιος μετεωρίτης χτυπήσει το σημείο που βρίσκονται. Αν επιβιώσουν από μετεωρίτες, τότε θα καταστραφούν σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ήλιος μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και καταστρέψει όλο το ηλιακό σύστημα.

Το ίδρυμα Arch δεν έχει αρκετά προγράμματα για να στείλει μέρος της πολιτιστική κληρονομιάς του πλανήτη στο διάστημα. Άλλωστε καλό είναι να έχεις backup σε διαφορετικές τοποθεσίες, έτσι; Όμως το επέλεξαν για να στείλουν στο διάστημα από την πολιτιστική μας κληρονομιά;

  1. Η αρχαιότερη τέχνη
   Οι ζωγραφιές των σπηλαίων, από τους πρώτους ανθρώπους χρονολογούνται τουλάχιστον 45.000 πίσω. Αυτή είναι η πρώιμη τέχνη και ήταν μια μορφή συνεργασίας μεταξύ των γενεών. Έχουν βρεθεί τέτοιου είδους ζωγραφιές που εξελισσόταν μαζί με τους ανθρώπους, με κάθε γενιά να προσθέτει την δική της παλάμη πάνω στα τοιχώματα των σπηλαίων. Το σίγουρο είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν φαντάστηκαν ποτέ πως η τέχνη τους θα έφτανε το φεγγάρι και το διάστημα.
  2. Μια έκδοση της Wikipedia
   H βιβλιοθήκη του φεγγαριού περιέχει μια έκδοση της Wikipedia, σε παλαιότερη μορφή της. Τα 6 εκατομμύρια άρθρα της στην αγγλική, ήταν η εικόνα της το 2021. Από αυτά τα άρθρα οι 10.000 πιο διαβασμένες αναρτήσεις, ενημερώθηκαν το 2022. Αυτό σημαίνει πως περιέχει το λήμμα για τον Elon Musk, πριν εξαγοράσει το Twitter και το χαλάσει.
  3. Dogecoin
   Το 2021 οι λάτρεις του Dogecoin έφτιαξαν μια μελωδία για την αποστολή του νομίσματος στο φεγγάρι. Βέβαια σήμερα η τιμή του Dogecoin έχει πέσει πολύ από το υψηλό του για το 2021. Όμως έμεινε στην ιστορία, αφού βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης. Κάτι είναι και αυτό.
   βιβλιοθήκη στο φεγγάρι
  4. 25.000 τραγούδια σε μια παλάμι
   Τι κοινό έχουν οι Queen, o Jimmy Hedrix, οι Who και οι Led Zepellin; Από ότι φαίνεται δεν είναι όλοι απλά θρύλοι της ροκ μουσικής, αλλά είναι θρύλοι της ροκ που έφτασαν στο φεγγάρι.

   Η Space Blue σχημάτισε μια συνεργασία με την Melody Trust , μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα των masters για περίπου 25.000 κλασικές ροκ μελωδίες στη βιβλιοθήκη. υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στις ηχογραφήσεις του 1969 για να τιμήσουν την πρώτη προσγείωση σε φεγγάρι.

   Οι θαυμαστές της ροκ μπορούν επίσης να χαρούν το γεγονός ότι μεταξύ των πολλών εικόνων στο ψηφιακό αρχείο είναι το εμβληματικό εξώφυλλο του άλμπουμ των Pink Floyd Dark Side of the Moon . Το “See you at the south pole of the moon ” δεν έχει ακριβώς το ίδιο δαχτυλίδι, αλλά εκεί θα τα βρείτε.

  5. Τα μαγικά μυστικά του David Copperfield
   Θέλεις να μάθεις πως να κάνειες τα μαγικά του Copperfield; Πάρε το δυνατό του μικροσκόπιο και πήγαινε στο φεγγάρι. Αυτό είχε δηλώσει ο Copperfield στο Space.com για μια επερχόμενη παράστασή του, που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
   βιβλιοθήκη στο φεγγάριΆσχετα με την παράσταση όμως, το αρχείο του Copperfield περιέχεται στην βιβλιοθήκη, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες γα το πως έκανε τις διάσημες ψευδεσθήσεις του. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξαφάνιση του αγάλματος της Ελευθερίας, το πέρασμα μέσα από το Σινικό Τοίχος της Κίνας και πολλά άλλα.
  6. Γλωσσικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά κειμήλια
   Στα κείμενα που υπάρχουν στο φεγγάρι υπάρχουν όλα τα γλωσσικά κείμενα, που αναλύουν όλες τις γνωστές γλώσσες. Παράλληλα έχει όλα τα θρησκευτικά βιβλία, ενώ υπάρχουν και εικόνες και ιστορίες από ιθαγενείς παραδόσεις των έξι ηπείρων.

   Εκτός από χιλιάδες αγαπημένα μυθιστορήματα, ο Spivak λέει: “Αν είναι ένα σημαντικό βιβλίο, είναι εκεί… Χάρι Πόττερ, η Τριλογία του Θεμελίου, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Dune.” Για το τελευταίο, ελπίζω να μην βάλει ιδέες σε εξωγήινους πολιτισμούς, για την κατάκτηση όλου του Σύμπαντος.

Βρήκαμε πλανήτη που ίσως είναι πιο κατοικήσιμος από την Γη

Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς βρίσκεται λοιπόν στην επιφάνεια της Σελήνης και αυτό είναι φανταστικό. Όχι σαν πράξη, αλλά σαν ιδέα, πως ο πολιτισμός μας ταξίδεψε εκτός του πλανήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.