Το Youtube είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία streaming. Είναι εύκολο να ξεχαστείς και να παρακολουθήσεις αρκετά βίντεο ή ακόμη και ώρες. Και, ιδίως στην Ελλάδα, όπου τα δεδομένα προς το παρόν είναι λίγα και ακριβά, καλό είναι να ξέρουμε πόσο καταναλώνει στις διάφορες αναλύσεις, για να μην έχουμε εκπλήξεις. Μπορείς αρχικά να κάνεις κάποιες σωστές υποθέσεις. Τα μικρότερης ανάλυσης video προφανώς δεν χρησιμοποιούν τόσα πολλά δεδομένα όσο τα υψηλότερης ανάλυσης.

Η μέθοδος δοκιμής είναι απλή. Το Android έχει από μόνο του ένα monitoring tool στο OS ενσωματωμένο. Για να πιστοποιήσουν όμως τις μετρήσεις, το androidauthority χρησιμοποίησαν το Datally App της ίδιας της Google όπως και το Glasswire. Χρησιμοποίησαν το βίντεο 8K ανάλυσης (στο τέλος του άρθρου) και επειδή αυτό το βίντεο έχει διαθέσιμη κάθε ανάλυση στο Youtube. Είδαν το βίντεο σε μια “κλειδωμένη” ανάλυση για τρία λεπτά και στη συνέχεια μέτρησαν τα δεδομένα. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι αναλύσεις διαθέσιμες στο mobile, επομένως σε αναλύσεις 4K και 8K τις παρακολούθησαν στο PC. Όλες οι μετρήσεις, κατά προσέγγιση ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα.

 Tο 30fps video που δεν είναι HDR χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα από ένα 60fps HDR video. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι, πως το Youtube φορτώνει τα δεδομένα. Φορτώνει τα δεδομένα σε φάσεις παρά σαν ένα συνεχόμενο stream δεδομένων. Σε χαμηλότερης ποιότητας βίντεο κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολα ορατό, επειδή το Youtube φορτώνει μεγάλες ποσότητες του βίντεο μια φορά. Στα 144p το Youtube φορτώνει ολόκληρο το video. Όπως σημειώνει το androidauthority η υπηρεσία κάνει buffer περισσότερο βίντεο από αυτό που παρακολουθείτε στη πράξη και κάτι τέτοιο επηρεάζει την χρήση ανά λεπτό.

Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση video σε χαμηλότερη ανάλυση, προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση δεδομένων. Αν μεταβείς από τα 1080p στα 720p μειώνεις την κατανάλωση στο μισό περίπου. Να σημειωθεί τέλος για ακόμη μια φορά ότι οι παραπάνω μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση και ό,τι όλα εξαρτώνται από το περιεχόμενο που παρακολουθείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.