Skip to content

Παράνομο το μπλοκάρισμα των ad blockers στο Youtube – Εγκαθιστά spyware

Baladis Koumpouras
Baladis Koumpouras
Κοινοποίηση:
Παράνομο το μπλοκάρισμα των ad blockers στο Youtube – Εγκαθιστά spyware

Καθώς το Youtube εντείνει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς στους ad blockers, υπέρμαχοι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ στοιχηματίζουν ότι η κυβερνητική ρύθμιση είναι η μόνη η οποία μπορεί να βάλει ένα τέλος στο μπλοκάρισμα των ad blockers εκ μέρους της Google.

Πιο συγκεκριμένα, ο Alexander Hanff σε επιστολή του προς την αρχή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), σημειώνει ότι το σύστημα ανίχνευσης του ad blocker εκ μέρους του Youtube αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας του χρήστη και παράνομο υπό την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα scripts της Google ανίχνευσης Adblock είναι spyware, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να περιγραφθούν, αναφέρει ο Hanff.

Ο Hanff για πρώτη φορά είχε ασχοληθεί με το θέμα το 2016, με επίσημη επιστολή στη Κομισιόν. Τότε η απάντηση που έλαβε επιβεβαίωσε ότι η ανίχνευση των ad blockers εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου ePrivacy Directive, ο οποίος απαιτεί από τις ιστοσελίδες να ζητούν τη συναίνεση του χρήστη πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή αποθηκεύσουν cookies. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά αλλά αφορά κάθε τεχνολογία, μεταξύ αυτών και των scripts που χρησιμοποιεί η Google για ανίχνευση των cookies.

Αν η Κομισιόν αποφανθεί ότι η ανίχνευση που εφαρμόζει το Youtube παραβαίνει τη νομοθεσία, τότε το πρόστιμο είναι σίγουρο και η επιβολή αλλαγής. Ο Hanff πάντως επισημαίνει από την μεριά του, ότι δεν μπορεί το Youtube να νομίζει ότι θα εγκαθιστά spyware στις συσκευές μας και θα αποφύγει τις συνέπειες.

Αυτό που ισχυρίζεται ο Hanff είναι πως η Google τρέχει ένα javascript στην συσκευή μας που ελέγχει αν έχουμε εγκαταστήσει κάποιο adblocker. Αυτό γίνεται φυσικά χωρίς την έγκριση του χρήστη, για αυτό και ο Hanff το χαρακτηρίζει σαν spyware.

Πηγή: theverge

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Baladis Koumpouras

Baladis Koumpouras

Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για τα κινητά τηλέφωνα και την επιστήμη. Ξεκίνησε το 2018 να εργάζεται στο techmaniacs.gr μετά από ένα σύντομο πέρασμα από myphone.gr και digitallife.gr. Από τότε συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει αυτό που αγαπάει. Περισσότερα στο https://baladiskoumpouras.link/

Tags: youtube
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.