Πριν λίγες ημέρες είδαμε αναλυτικά το Sony Xperia Z1 Compact, σε ένα αναλυτικό review. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση, μας γεννήθηκε η εξής απορία: Πως τα πάς σε σχέση με το Sony Xperia Z1; Τι κοινά έχουν και τι διαφορές;

Xperia Z1 vs Zperia Z1 Compact

Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με την Sony Hellas και την επόμενη μέρα παραλάβαμε ένα Xperia Z1 για να κάνουμε ένα συγκριτικό ανάμεσα στις δύο συσκευές. Δοκιμάσαμε εκτενώς τις συσκευές και σας ετοιμάσαμε ένα αναλυτικό hands on συγκριτικό βίντεο αλλά φροντίσαμε να τραβήξουμε και αρκετά δείγματα από τις κάμερες σε διαφορετικές συνθήκες, για να κάνετε τις συγκρίσεις σας. Πάμε λοιπόν να δούμε την συσκευή πιο αναλυτικά.

Εμφάνιση

Οι δύο συσκευές έχουν σχεδόν το ίδιο σχεδιασμό, με βασική τους διαφορά το μέγεθος. Το Sony Xperia Z1 Compact, όπως και το Xperia Z1, έχουν πάρα πολύ καλή ποιότητα κατασκευής αφού αποτελούνται από γυαλί και αλουμίνιο. Το θέμα εμφάνισης έχει να κάνει καθαρά με τις προτιμήσεις σας στο μέγεθος. Και οι δύο συσκευές είναι πάρα πολύ όμορφες και έχουν πολύ καλή αίσθηση στο χέρι.

Οθόνη

Και εδώ η βασική διαφορά είναι το μέγεθος χωρίς όμως να είναι η μοναδική. Το Sony Xperia Z1 έχει οθόνη 5 ιντσών με ανάλυση 1080p (441ppi), ενώ το Sony Xperia Z1 Compact διαθέτει οθόνη 4.3 ίντσες με ανάλυση 720p (341ppi). Το ανθρώπινο μάτι με δυσκολία μπορεί να ξεχωρίσει διαφορά στις δύο οθόνες από απόσταση άνω των 15 cm, οπότε δεν τίθεται θέμα ανάλυσης στις συσκευές, ούτε το Xperia Z1 Compact είναι κατώτερο λόγω ανάλυσης, στην πράξη. Στα χαρτιά το Xperia Z1 έχει καλύτερη οθόνη, αλλά… το Sony Xperia Z1 Compact έχει πολύ καλύτερες γωνίες θέασης και πιο βαθιά μαύρα και λειτουργία χρήσης με γάντια, πράγμα που σημαίνει καλύτερη απόδοση στο σύνολο. Αν όμως είστε άνθρωπος που αρέσκεται στην θέαση βίντεο και φωτογραφιών στο smartphone του, τότε το Xperia Z1 είναι η συσκευή για εσάς, ανάμεσα στα δύο smartphones. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει το μέγεθος της οθόνης και προτιμάτε κάτι μικρότερο, τότε το Xperia Z1 Compact είναι η συσκευή σας.

Ήχος

Στο θέμα του ήχου δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ο ήχος είναι πανομοιότυπος και στις δύο συσκευές. Σίγουρα θα τον θέλαμε πιο δυνατό αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε καμία από τις δύο συσκευές. Η ποιότητα εκτοξεύεται με την χρήση ακουστικών, πράγμα το οποίο συνιστάμε ανεπιφύλακτα.

Κάμερα

Οι κάμερες των δύο τηλεφώνων είναι πανομοιότυπες. Έχουμε τον ίδιο αισθητήρα των 20.7ΜΡ, τον ίδιο G Lens φακό, με το φοβερό f/2.0 και την ίδια ακριβώς εφαρμογή. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε μεγάλες διαφορές στις φωτογραφίες, καθώς οι μοναδικές που θα βρείτε έχουν να κάνουν με τις μικροδιαφορές στην γωνία από την οποία τραβάμε τα το θέμα. Μια μικρή απόκλιση μπορεί να αλλάξει την φωτομέτριση και άρα την έκθεση.

Με χαρά μπορούμε να πούμε πως και οι δύο συσκευές τραβάνε πολύ καλές φωτογραφίες σε συνθήκες με καλό φωτισμό, ενώ σε καταστάσεις με πολύ χαμηλό φωτισμό, η Sony τα πηγαίνει πολύ καλά, λόγω του f/2.0 και του υψηλού ISO που διαθέτει (είδαμε να φτάνει μέχρι 3200 ISO).

 Δείτε τα δείγματα από τις κάμερες των συσκευών. Από τα πλήκτρα ελέγχου μπορείτε να ζουμάρετε στις φωτογραφίες μέχρι να φτάσετε στο 100% του μεγέθους της φωτογραφίας (είτε με pinch to zoom αν διαθέτετε touch συσκευή ή οθόνη).

Φωτογραφίες Sony Xperia Z1

[zoom_pan id=’35561′ /]

Φωτογραφίες Sony Xperia Z1 Compact

[zoom_pan id=’35584′ /]

Βίντεο Sony Xperia Z1

 

Βιντεο Sony Xperia Z1 Compact

Επιδόσεις

Το Sony Xperia Z1 και το Sony Xperia Z1 Compact, μοιράζονται το ίδιο ακριβώς hardware όπως και software. Οι μόνες διαφορές που παρατηρήσαμε είναι σε εφαρμογές 3D, στις οποίες το Xperia Z1 Compact επωφελείται από την χαμηλότερη ανάλυση.

Έτσι λοιπόν αρχικά τρέξαμε ένα 3DMark. Όπως ήταν αναμενόμενο και οι δύο συσκευές χτύπησαν «Max Out» σε Ice Storm και Ice Storm Extreme. Στο Ice Storm Unlimited το Xperia Z1 σκόραρε 16326 πόντους, ενώ το Xperia Z1 Compact 19289 πόντους. Και τα δύο σκορ είναι πάρα πολύ υψηλά και σίγουρα δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους.

Στην συνέχεια τρέξαμε το παραδοσιακό AnTuTu στο οποίο το Z1 Compact σκόραρε 35119 πόντους, ενώ το Xperia Z1 35326. Η διαφορά είναι τόσο μικρή που οι συσκευές θεωρούνται ισόπαλες.

Σειρά είχε το Geekbench 3, στο οποίο το Xperia Z1 Compact σκόραρε 933 πόντους στο Single Core και 2884 πόντους στο multi-core. Το Xperia Z1 σκόραρε 920 πόντους στο Single Core και 2756 στο multi-core. Και πάλι η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή για να μην θεωρηθούν ισόπαλες οι συσκευές.

Τέλος τρέξαμε ένα Basemark OS II με το Xperia Z1 Compact να φτάνει τους 941 πόντους και το Xperia Z1 τους 956, ενώ στο Quadrant το Xperia Z1 Compact σκόραρε 21200 πόντους και το Xperia Z1 20673 πόντους.

Η μεγάλη διαφορά φάνηκε στο BaseMark X όπου σε on-screen στο Xperia Z1 σκόραρε 17058 πόντους με το Xperia Z1 Compact να το ξεπερνά κατά πολύ λόγω χαμηλότερης ανάλυσης, φτάνοντας τους 32011 πόντους.

Αυτονομία

Και οι δύο συσκευές με αρκετή χρήση κατάφεραν να βγάλουν την ημέρα, με το Xperia Z1 Compact να αντέχει λίγο περισσότερο, παρά την μικρότερη μπαταρία του. Από ότι φαίνεται τα πάντα είναι θέμα οθόνης στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και οι δύο συσκευές έχουν αρκετά καλή αυτονομία και σίγουρα θα βγάλουν μια εργάσιμη μέρα.

Συμπεράσματα

Και οι δύο συσκευές είναι στην κατηγορία των high end και το αποδεικνύουν συνέχεια, εντυπωσιακά σκορ στα benchmarks και απίθανή κάμερα. Μεταξύ τους έχουν πιο πολλά κοινά από ότι διαφορές, οπότε στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να επιλέξετε με βάση το μέγεθος αλλά και την τιμή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραιο βιντεάκι, αλλά εκεί π είχα καταλήξει για το Ζ1 compact τωρα σκεφτομαι το Ζ1…? και τι να παρω τελικα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.