Η Xiaomi, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλει να βάλει τέλος στην πρακτική του extracting των apks από συσκευές Android, ωστόσο όμως η Google φαίνεται να διαφωνεί με την ιδέα αυτή.

Με την πάροδο των ετών, η ευκολία εξαγωγής και κοινής χρήσης αρχείων APK αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για το οικοσύστημα του Android. Για παράδειγμα, αν μια πρόσφατη ενημέρωση μιας εφαρμογής προκαλεί σημαντικά προβλήματα, μπορείτε να μεταβείτε στο APKMirror, όπως σημειώνει το 9to5google,  για να κατεβάσετε μια παλαιότερη έκδοση μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρήστης δεν έχει δεδομένα, μπορεί να ζητήσει από έναν φίλο να του στείλει τοπικά το αρχείο APK ενός παιχνιδιού ή μιας ενημέρωσης εφαρμογής.

Ωστόσο όμως, δεν φαίνεται να αισθάνονται όλες οι εταιρείες το ίδιο. Όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο Mishaal Rahman στο Twitter, ένας προγραμματιστής της Xiaomi κατέθεσε μια πρόταση στο Android Open Source Project, η οποία θα εμπόδιζε εντελώς τους κατόχους συσκευών Android να αντιγράφουν αρχεία APK από το τηλέφωνό τους. Ο λόγος που αναφέρεται, είναι η επιθυμία προστασίας των private resources.

Αντ’ αυτού, ο developer της Xiaomi προτείνει οι εφαρμογές να είναι διαθέσιμες μόνο από το Google Play Store ή κάποιο άλλο αξιόπιστο κατάστημα εφαρμογών. Ευτυχώς, η Google φαίνεται να αντιτίθεται άμεσα στην πρόταση. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος από την Google επισημάνει τα μειονεκτήματα της εν λόγω πρότασης της Xiaomi και ότι  όντως θα μπλόκαρε την εξαγωγή αρχείων APK σε μια κανονική έκδοση του Android. Οι enthusiasts,  απλά θα εγκαθιστούσαν μια debug build του Android και θα συνέχιζαν να εξάγουν APKs κανονικά. Εν ολίγοις, η πρακτική που προτείνει η Xiaomi δεν προστατεύει στην πραγματικότητα τίποτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι developers της Google οι οποίοι σημειώνουν πως γιατί να θέλει κάποια εταιρεία να είναι κρυφά τα περιεχόμενα ενός APK και πως ακόμη και αν το ήθελαν, η αλλαγή αυτή δεν διασφαλίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.