Το Xiaomi 13 Lite είναι η πρόταση της Xiaomi για την μεσαία κατηγορία και αυτή την φορά είναι πολύ καλά εξοπλισμένο. Η συσκευή έρχεται στα καταστήματα με τιμή από €549 για την έκδοση με τα 256GΒ αποθηκευτικού χώρου, που το κάνει πολύ ελκυστική πρόταση.

Η μεσαία κατηγορία είναι ίσως η πιο σκληρή σε ανταγωνισμό και η Xiaomi έχει να τα βάλει με πολύ δυνατές προστάσεις, όμως φέτος φαίνεται πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το Xiaomi 13 Lite και έχει κρατήσει τις παραχωρήσεις στο ελάχιστο.

Ας δούμε την συσκευή πιο αναλυτικά.

Σχεδιασμός

Το Xiaomi 13 Lite έρχεται με ένα πολύ όμορφο σχεδιασμό που δεν συναντάμε εύκολα σε αυτή την κατηγορία εδώ και καιρό. Με κυρτή οθόνη και γυαλί στην πλάτη, δίνει την αίσθηση του premium με το πρώτο άγγιγμα.

Το πλαίσιο είναι από πλαστικό, όμως είναι καλής ποιότητας και έχει επίστρωση από νικέλιο για να μοιάζει με μέταλλο, ενώ έχει και αντίστοιχη αίσθηση.

Το 13 Lite έρχεται με πιστοποίηση IP53, που το κάνει ανθεκτικό σε πιτσιλιές, ώστε να μην ανησυχούμε αν θα μας πιάσει βροχή και πέσουν λίγα νερά στην συσκευή.

Βρήκαμε την συσκευή ιδιαίτερα λεπτή, αφού έχει πάχος μόλις 7.2mm και πολύ άνετη στο κράτημα, λόγω της κυρτότητας στην πλάτη, αφού το χέρι μας την αγκάλιαζε όμορφα.

Η κάμερα έχει μια προεξοχή που δεν είναι πολύ μεγάλη, ώστε να ενοχλεί. Οι δύο από τις τρεις κάμερες βρίσκονται σε ένα κυκλικό σχήμα, που η αλήθεια είναι πως δεν μας ενθουσίασε τόσο, αλλά δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα. Με το σημείο που τοποθετήθηκε η νησίδα των καμερών, η συσκευή δεν είναι σταθερή όταν την ακουμπάμε σε επίπεδες επιφάνειες, όμως αυτό το διορθώνει αρκετά η χρήση της θήκης.

Το γυαλί στην πρόσοψη είναι Gorilla Glass 5, για να έχει αρκετά καλή προστασία από γρατζουνιές και χτυπήματα.

Εργονομικά η συσκευή είναι πολύ άνετη, με τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα δάχτυλά μας, ενώ η χρήση με το ένα χέρι είναι άνετη, αφού λόγο της κυρτότητας στην πλάτη, η συσκευή δεν γλιστράει τόσο εύκολα από το χέρι μας.

Τα bezels γύρω από την οθόνη είναι πολύ μικρά, δίνοντας μια αίσθηση ακριβότερης συσκευής, ενώ διατηρούν και μια συμμετρικότητα, που προσθέτει στην όμορφη εμφάνιση.

Στο πάνω μέρος της οθόνης έχουμε notch σε σχήμα χαπιού, για της δύο κάμερες της πρόσοψης. Στο πάνω πλαίσιο φιλοξενούνται και δύο μικρά LED flashes για τις selfies μας.

Συνολικά, ο σχεδιασμός του Xiaomi 13 Lite είναι τρομερός. Έχει αίσθηση premium, είναι λεπτό και παρά την μεγάλη οθόνη, εργονομικό στην χρήση με ένα χέρι. Αν αλλάζαμε κάτι, πιθανότατα θα ήταν η θέση του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, που είναι αρκετά χαμηλά στην οθόνη και δεν είναι τόσο άνετη εκ πρώτης.

Οθόνη

Το Xiaomi 13 Lite έρχεται με μια οθόνη 6.55 ίντσες, τεχνολογίας OLED και ανάλυσης 1080x2400px. H οθόνη έχει ρυθμό ανανέωσης 120Hz και υποστηρίζει HDR10+ και Dolby Vision, πράγμα που την κάνει εξαιρετική για θέαση περιεχομένου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την φωτεινότητα που φτάνει τα 950nits, δημιουργούν την εικόνα μιας από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει στην μεσαία κατηγορία. Μάλιστα η οθόνη είναι 12 bit, που σημαίνει ότι έχει τεράστια χρωματική παλέτα, που όμως το Android στην παρούσα φάση δεν εκμεταλλεύεται, αφού υποστηρίζει μέχρι 10bit.

Η οθόνη είναι σχεδόν στο 100% του sRG και παράγει ρεαλιστικά χρώματα, έντονα όσο πρέπει και έχει μια ζωντάνια που ζωντανεύει το περιεχόμενό μας.

Ο ρυθμό ανανέωσης ρυθμίζεται αυτόματα από την συσκευή και πάει μέχρι 120Hz όταν υποστηρίζεται από κάποια εφαρμογή. Οι περισσότερες εφαρμογές υποστηρίζουν πλέον τα 120Hz, οπότε στα 60Hz πέφτει όταν αφήνουμε την συσκευή στο idle ή όταν βλέπουμε βίντεο.

Στο σύνολο έχουμε μια εκπληκτική οθόνη, που κάλλιστα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε αρκετά ακριβότερες συσκευές. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ικανοποιήσει όλους τους χρήστες της κατηγορίας της και ακόμα και κάποιους πιο απαιτητικούς.

Ήχος

Η Xiaomi προκειμένου να κρατήσει τις τιμές κοντά στα περσινά επίπεδα, έπρεπε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Έτσι έχουμε μονοφωνικό ηχείο, που όμως υποστηρίζει Dolby Atmos.

Από την άλλη η ένταση του ηχείου δεν μας ικανοποίησε καθώς ήταν χαμηλότερη τον μέσο όρο. Σε θέματα ποιότητας του ήχου, τα κομμάτια που ακούσαμε ήταν λίγο πιο flat από όσο θα θέλαμε, κάτι που διορθώνεται κάπως με την ενεργοποίηση του Dolby Atmos.

Ηχητικά δεν μείναμε στο σύνολο πολύ ευχαριστημένοι, οπότε προτείνουμε την χρήση Bluetooth ακουστικών, αφού η συσκευή έχει σαφώς καλύτερη απόδοση στα ακουστικά.

Κάμερα

Το Xiaomi 13 Lite έρχεται με μια βασική κάμερα στα 50MP με τον γνωστό IMX 766 για αισθητήρα, που είναι πιθανότατα και ο ικανότερος αισθητήρας της μεσαίας κατηγορίας. Το μέγεθος του αισθητήρα είναι 1/1/56” και προσφέρει μεγάλα pixels στα 1.0μm. Ο φακός μπροστά από τον αισθητήρα έχει διάφραγμα f/1.8.

Σε καλό φωτισμό η συσκευή έχει μεγαλύτερη οξύτητα από τον προκάτοχό της, παρά την χαμηλότερη ανάλυση. Όπως έχουμε πει άλλωστε, τα megapixels καλό είναι να υπάρχουν όμως δεν κάνουν την διαφορά. Η κάμερα έχει άριστο δυναμικό εύρος, ακόμα και με τον ήλιο μέσα στο πλάνο μας, καθώς φροντίζει να είναι όλα σωστά φωτισμένα. Η λεπτομέρεια στις φωτογραφίες είναι σε πολύ καλά επίπεδα και τα χρώματα αρκετά ρεαλιστικά και ζωντανά.

Σε χαμηλότερο φωτισμό έχουμε καλές λήψεις, ειδικά για την κατηγορία της συσκευής, με καλή χρωματική αναπαράσταση και καλό δυναμικό εύρος. Η οξύτητα όμως μειώνεται και η παρουσία θορύβου είναι εμφανής, ειδικά όσο ο φωτισμός μειώνεται. Η λειτουργεία νυκτός βελτιώνει κατά πολύ τα πράγματα και θα λέγαμε πως είναι απαραίτητη για νυχτερινές λήψεις, με τις φωτογραφίες να έχουν πολύ καλή απόδοση, ειδικά όταν υπάρχει πηγή φωτός στο σημείο που είμαστε, όμως σε φωτογραφίες δρόμου σε αστικό περιβάλλον.

Προχωρώντας στην δεύτερη κάμερα, που έρχεται στα 8MP, πίσω από υπερευρυγώνιο φακό διαφράγματος f/2.2, θα πούμε αυτό που λέμε κάθε φορά. Τα 8MP δεν είναι ποτέ αρκετά για τόση πληροφορία που διαθέτει ένα τόσο ανοιχτό πλάνο. Το ελάχιστο κατώτατο όριο που θα βάζαμε σε ultrawide φακό θα ήταν τα 12MP, όμως η μεσαία κατηγορία, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνει χρήση αισθητήρων 8MP.

Όπως και να έχει η Xiaomi έχει κάνει τις παραμετροποιήσεις της, κυρίως σε θέματα software για να βελτιώσει όσο μπορεί τον αδύναμο αισθητήρα και τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Σε καλώ φωτισμό, οι φωτογραφίες παράγουν καλό αποτέλεσμα για την κατηγορία, με πολύ δυνατό δυναμικό εύρος, που φροντίζει να είναι όλα καλά φωτισμένα ακόμα και όταν το contrast είναι πολύ έντονο. Τα 8 MP όμως παράγουν πιο soft εικόνες, χωρίς καλή οξύτητα, κάτι που είναι λογικό. Όμως, προς τιμή της Xiaomi, η υλοποίησή της είναι μια από τις καλύτερες που έχουμε δει στην μεσαία κατηγορία, μένοντας πίσω μόνο από τις συσκευές που κάναν χρήση 12MP αισθητήρα για την υπερευρυγώνια κάμερα.

Σε χαμηλό φωτισμό η υπερευρυγώνια κάμερα δυσκολεύεται πάρα πολύ, ακόμα και σε night mode. Οι φωτογραφίες δεν έχουν λεπτομέρεια και δεν είναι πάντα καλά φωτισμένες, ενώ τα χρώματα πολλές φορές δεν είναι τόσο έντονα. Ο ίδιος ο αισθητήρας είναι πολύ μικρός σε φυσικό μέγεθος, φτάνοντας τις 1/ 4.0”, που σημαίνει πως δεν έχουμε μεγάλα pixels για να απορροφήσουν αρκετό φως και αποτελεί το αδύναμο σημείο στην φωτογραφία του Xiaomi 13 Lite.

Τις κάμερες στο πίσω μέρος, συμπληρώνει μια 2MP macro, που είναι χωρίς autofocus συνήθως είναι εκεί για να φαίνονται περισσότερες οι κάμερες της συσκευής.

Στην πρόσοψη έχουμε μια κάμερα 32M, με φακό διαφράγματος f/2.4. Η συσκευή μας αφήνει αν επιλέξουμε ανάμεσα σε 0.6x, 0.8x και 1x, όμως στην ουσία η διαφορά είναι ψηφιακό ζουμ από τον ψηφιακό ζουμ από τον 32MP αισθητήρα.

Οι φωτογραφίες είναι αρκετά ποιοτικές για την κατηγορία, με καλά επίπεδα λεπτομέρειας σε καλό φωτισμό και όμορφο bokeh σε λειτουργία πορτρέτου, καθώς έχουμε την δεύτερη κάμερα για υπολογισμό βάθους πεδίου.

Σε χαμηλό φωτισμό η κάμερα χρειάζεται περισσότερο φως, που το παίρνει από δύο κρυμμένα LED στο πάνω bezel της συσκευής. Γενικά έχουμε μια αξιποπρεπέστατη selfie κάμερα για την κατηγορία σε θέματα φωτογραφίας.

Στο κομμάτι του βίντεο, έχουμε δυνατότητα λήψης 4Κ@30fps βίντεο από την βασική κάμερα και [email protected] από την υπερευρυγώνια. Η απόδοση είναι αρκετά καλή, με ικανό δυναμικό εύρος και αρκετά καλή σταθεροποίηση για μεσαία κατηγορία. Τα χρώματα είναι αρκετά ζωντανά και όμορφα, οπότε είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν αξιοπρεπές βίντεο.

Επιδόσεις

Το Xiaomi 13 Lite έρχεται με τον Snapdragon 7 Gen 1, που είναι ένα chip του 2022 και δεν έχει μπει σε πολλές συσκευές. Όμως είναι βασισμένο στην λιθογραφία 4nm και έχει βελτιώσεις σε σχέση με τον Snapdragon 778, που είναι η νόρμα στην μεσαία κατηγορία. Συγκεκριμένα φέρνει 20% αύξηση στις επιδόσεις, αύξηση στο framerateκαι 30% αύξηση στις λειτουργίες ΑΙ. Εκεί που έχει μεγάλη διαφορά, είναι στον ISP, που είναι και ο βασικός λόγος που η συσκευή τα πηγαίνει αρκετά καλά στην φωτογραφία, δεδομένων των αισθητήρων που χρησιμοποιεί

Η συσκευή έτρεξε χωρίς προβλήματα ότι και αν της ρίξαμε, που είναι και αυτό που θέλουμε από την μεσαία κατηγορία. Δεν είχαμε προβλήματα με υπερθέρμανση, με την συσκευή να κρατάει τις επιδόσεις της για αρκετή ώρα.

Τα γραφικά αναλαμβάνει μια Adreno 644, που είναι αρκετή για τα περισσότερα παιχνίδια του Play Store.

Ο αποθηκευτικό χώρος είναι στα 256GB, χωρίς δυνατότητα επέκτασης με microSD, ενώ είναι UFS 2.1.

H συσκευή είναι ιδιαίτερα ικανή σε απρόσκοπτη εκτέλεση όλων των καθημερινών διεργασιών και μια από τις πιο δυνατές της μεσαίας κατηγορίας, αν και με την άνοδο τιμών από τον Οκτώβρη του 2022, ίσως μπορείτε να βρείτε περσινές και δυνατότερες συσκευές σε αυτή την τιμή.

Αυτονομία

Στο θέμα της αυτονομίας, η συσκευή έρχεται με μπαταρία 4500mAh, μεγαλύτερη σε σχέση με τις 4300mAh του 12 Lite, ενώ και ο Snapdragon 7 Gen 1 είναι λιγότερο πεινασμένος για ενέργεια. Η συσκευή μετά το τελευταίο της update, βγάζει με ευκολία την ημέρα με μέτρια προς βαριά χρήση, που είναι και το ζητούμενο.

Ακόμα και αν χρειαστούμε μια φόρτιση μέσα στην ημέρα, θα βρούμε στην συσκευασία φορτιστή στα 67W, που φορτίζει την συσκευή σε 40 λεπτά περίπου. Η ύπαρξη φορτιστή στην συσκευασία και πόσο μάλλον ταχυφορτιστή, δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό από την Samsung που δεν έχει καθόλου φορτιστή στη συσκευασία. Σε μισή ώρα η φόρτιση η συσκευή φορτίστηκε μέχρι το 83%, από κλειστή, που είναι αρκετά καλή επίδοση.

Συμπεράσματα

Το Xiaomi 13 Lite είναι μια συσκευή με πολύ δυνατό σχεδιασμό που σπάνια συναντάμε σε αυτή την κατηγορία, ενώ η οθόνη του είναι εξαιρετική και από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει σε αυτή την τιμή. Η κυρτή οθόνη προσφέρει και το γυαλί στην πλάτη προσφέρει την αίσθηση της πολυτέλειας.

Η κάμερα δεν είναι άριστη αλλά παραμένει καλή για την κατηγορία και οι επιδόσεις είναι πολύ καλές και πρακτικά αρκετές για απρόσκοπτη χρήση της συσκευής σε κάθε σενάριο. Η μπαταρία είναι ικανοποιητική, ενώ έρχεται με πολλή καλή φόρτιση.

Αν αλλάζαμε κάτι στην συσκευή θα ήταν η ήχος της, που είναι κάτω του μέσου όρου, αλλά και η υπερευρυγώνια κάμερα, που σε αυτά τα χρήματα θα θέλαμε κάτι καλύτερο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σχεδιασμός
10
Οθόνη
10
Ήχος
6
Κάμερα
8.5
Επιδόσεις
9
Τιμή
9
Προηγούμενο άρθροYouTube Vanced: Οι καλύτερες διαθέσιμες εναλλακτικές
Επόμενο άρθροΝέα σειρά τηλεοράσεων της Samsung
Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!
xiaomi-13-lite-review-omorfo-kai-poly-ikanoΤο Xiaomi 13 Lite είναι η πρόταση της Xiaomi για την μεσαία κατηγορία και αυτή την φορά είναι πολύ καλά εξοπλισμένο. Η συσκευή έρχεται στα καταστήματα με τιμή από €549 για την έκδοση με τα 256GΒ αποθηκευτικού χώρου, που το κάνει πολύ ελκυστική πρόταση. Η...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.