Οθόνη

Η εταιρία σε αυτό το κομμάτι έχει κάνει μια πιο ξεχωριστή επιλογή. Έχουμε ένα AMOLED panel, που όμως έχει ανάλυση στα 1220p. Συγκεκριμένα έχουμε 1220×2712, που είναι ανάμεσα στο FHD+ και στο QHD+. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση, με την πυκνότητα των pixels να φτάνει τα 446ppι. Μάλιστα η διαφορά από ένα panel QHD+ είναι τόσο μικρή που πρακτικά είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος διαφορά με γυμνό μάτι.

Χρωματικά έχουμε πάρα πολύ εντυπωσιακές επιδόσεις, με ένα panel 10-bit που φτάνει τα 1 δισεκατομμύριο χρώματα. Φυσικά η συσκευή υποστηρίζει HDR10 στις συμβατές εφαρμογές, όπως το YouTube και το Netflix, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ εντυπωσιακά.

Μια συσκευή με χαρακτηριστικά ναυαρχίδας επιβάλετε να έχει ρυθμό ανανέωσης τουλάχιστον 120Hz και το Xiaomi 12T Pro φυσικά και προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό. Μπορούμε να το ρυθμίσουμε χειροκίνητα, αλλά και στο αυτόματο, ώστε να ανοίγει σε όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν. Προτιμούμε το δεύτερο, για οικονομία στην μπαταρία. Η οθόνη μπορεί να πέσει μέχρι 30Hz για στατικές εικόνες, που είναι ίσως και το καλύτερο σημείο, αφού το όφελος σε αυτονομία κάτω από τα 30Hz είναι ελάχιστο και προϋποθέτει αύξηση στην φωτεινότητα.

Η οθόνη προστατεύεται από Gorilla Glass 5 και η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε τουλάχιστον Gorilla Glass Victus, όμως δεν θα λέγαμε πως αποτελεί deal breaker η συγκεκριμένη απόφαση. Το Gorilla Glass 5 παραμένει πολύ λεπτό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη διάθλαση σε πιο ακραίες γωνίες και άρα να μην έχουμε χρωματικές αλλοιώσεις και μείωση φωτεινότητας όταν κοιτάμε την οθόνη υπό γωνία.

Σε θέματα φωτεινότητας η οθόνη φτάνει τα 500 nits όταν ελέγχεται χειροκίνητα, ενώ στο αυτόματο και όταν παραστεί ανάγκη (όπως η χρήση κάτω από τον ήλιο) η οθόνη ανεβαίνει στα 900nits, παρέχοντας άνετη θέαση ακόμα και δύσκολες συνθήκες.

Συνολικά η οθόνη είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα και δύσκολα θα βρει κάτι που να μην του αρέσει ο υποψήφιος αγοραστής. Μπορεί να μην έχει την φωτεινότητα μιας ναυαρχίδας του 2022, όμως παραμένει μια πάρα πολύ καλή οθόνη, που είναι πολύ καλά εξοπλισμένη.

Ήχος

Στο ηχητικό κομμάτι η συσκευή έρχεται με στερεοφωνικά ηχεία, με το ένα ηχείο να βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής και το δεύτερο να είναι στο ακουστικό της. Στο ακουστικό δεν έχει μόνο ένα κανάλι, αλλά δύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ισορροπία του ήχου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η ένταση είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με της μεσαίες να είναι γεμάτες και οι ψηλές πολύ καθαρές. Τα μπάσα είναι σε πολύ καλά επίπεδα για όμορφη ισορροπία ανάμεσα στις συχνότητες.

Αυτό που μας άρεσε όμως ιδιαίτερα, ήταν η υποστήριξη Dolby Atmos, που κάνει τον ήχο ακόμα καλύτερο.

Η Xiaomi έχει συνεργαστεί με την Harman Kardon και με την Dolby, για τον ήχο της συσκευής και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Κάμερα

H Xiaomi επέλεξε ένα σύστημα με τρεις κάμερες. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, έχουμε σημεία που είναι εντυπωσιακά και σημαία που απογοητεύουν. Προφανώς το αστέρι του συστήματος είναι ο 200MP αισθητήρας από την Samsung. Όμως ο 8MP υπερευρυγώνιος και η 2MP, μας απογοητεύουν σε αυτά τα χρήματα. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Η βασική κάμερα είναι έχει τον Samsung HP1 για αισθητήρα με ότι σημαίνει αυτό. Η κάμερα συνδυάζει 16 γειτονικά pixels σε ένα για την τελική φωτογραφία των 12,5MP. Κάθε pixel έχει μέγεθος -.64μm, οπότε όταν συνδυάζονται 16 pixels σε ένα, το συνολικό μέγεθος είναι στα 2.56nm, που σημαίνει πως έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αισθητήρες στην αγορά, με συνολικό μέγεθος 1/1.22″. Σίγουρα αποτελεί αναβάθμιση σε σχέση με τα 108MP που είχαμε πέρσι στο Xiaomi 11T Pro (1/1.67″, 0.64µm).

Ο φακός της βασικής κάμερας έχει διάγραμμα f/1,7 και προσφέρει Οπτική Σταθεροποίηση (OIS), κάτι που δεν είχε ο προκάτοχός του.

Από αυτό τον αισθητήρα, σε καλό φωτισμό παίρνουμε πολύ δυνατά αποτελέσματα σε θέμα ποιότητας και λεπτομέρειας. Τα χρώματα είναι αρκετά ρεαλιστικά, λίγο πιο κορεσμένα από την πραγματικότητα, όμως αυτό μας προσφέρει πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στο μάτι. Αυτό δε σημαίνει πως η εταιρία κάνει υπερβολές, όπως είχαμε δει στο παρελθόν. Το δυναμικό εύρος είναι πολύ καλό και η αντίθεση σε άριστα επίπεδα.

Οι παραγόμενες φωτογραφίες είναι στα 12.5MP, που είναι καλή ανάλυση, με το τελικό αποτέλεσμα να έχει καλές ισορροπίες στην οξύτητα και την λεπτομέρεια. Ο ψηφιακός θόρυβος είναι στο ελάχιστο και πρακτικά ανύπαρκτος.

Η λειτουργία ΑΙ θα σας δώσει πιο βαθύ μπλε στον ουρανό και πιο ζωντανά χρώματα στα λουλούδια, όμως ανεβάζει τον κορεσμό.

Από αυτή την κάμερα μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες και στα 50MP, αλλά και 200MP. Η λήψη στα 50MP είναι η πιο ενδιαφέρουσα, αφού έχουμε αύξηση στην λεπτομέρεια, όμως έχουμε λίγη παρουσία θορύβου, ειδικά σε πιο χαμηλό σημεία της φωτογραφίας που έχουν σκληρές σκιές. Το μέγεθος της φωτογραφίας κυμαίνεται από 15-30MB, αλλά η έξτρα λεπτομέρεια το κάνει να αξίζει.

Οι λήψεις στα 200MP γίνονται χωρίς pixel binning, και παράγονται φωτογραφίες 45-85MB. Η λεπτομέρεια δεν είναι αντίστοιχη με αυτή των 50MP και ο θόρυβος είναι εμφανής όταν είμαστε σε 100% crop.

Εν συντομία καλύτερα να προτιμήσετε την λήψη στα 50MP.

Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι η τυπική κάμερα της μικρομεσαίας κατηγορίας. Η αλήθεια είναι πως σε αυτά τα χρήματα θα θέλαμε τουλάχιστον 12MP αισθητήρα για αυτή την κάμερα. Με τα 8MP δεν έχουμε την λεπτομέρεια που θα θέλαμε, αλλά ούτε και την οξύτητα. Τα χρώματα είναι πιο κορεσμένα σε σχέση με την βασική κάμερα, αλλά και πιο θερμά. Στα θετικά, το δυναμικό εύρος είναι πολύ καλό και οι παραγομένες φωτογραφίες θα φαίνονται αρκετά όμορφες για χρήση στα social media, όμως δεν είναι για εκτυπώσεις ή για θέαση σε πιο μεγάλες οθόνες. Τι σίγουρο είναι πως είναι από τις καλές κάμερες 8MP που έχουμε δει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δε θα θέλαμε παραπάνω.

Η 2MP macro, είναι τρομερά βασική. Θα θέλαμε σίγουρα autofocus, οπότε και να μην υπήρχε δεν θα μας πείραζε καθόλου. Συγκεκριμένα, θα προτιμούσαμε μεγαλύτερο ultrawide, αντί αυτής της κάμερας.

Περνάμε τώρα στο κομμάτι του χαμηλού φωτισμού, που είναι και το βασικότερο.

Η κάμερα μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία νυκτός όταν ο φωτισμός είναι χαμηλότερος από το ιδανικό. Αν και καλό είναι να γυρίζετε χειροκίνητα στη λειτουργία νυκτός, ώστε να μην το αφήνετε στην κάμερα να αποφασίσει.

Ο χρόνος λήψεις σε λειτουργία νυκτός είναι γύρω στο 1-2 δευτερόλεπτα, ανάλογα την κάμερα που χρησιμοποιείται και τον φωτισμό. Από την βασική κάμερα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η κάμερα δεν έχει υπερβολές στο πόσο θα φωτίσει το πλάνο, οπότε παίρνουμε αποτελέσματα κοντά σε αυτό που βλέπουμε και ίσως λίγο πιο φωτεινά αν είναι πολύ σκοτεινό το πλάνο. Το δυναμικό εύρος σε χαμηλό φωτισμό είναι πάρα πολύ καλό, με την κάμερα να φωτίζει καλά τα πιο σκοτεινά σημεία, ενώ δεν καίει τα πιο φωτεινά.

Τα χρώματα παραμένουν σε καλά επίπεδα αποχρώσεων και δεν έχουμε αλλαγές στην τονικότητά τους. Η λεπτομέρεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα και ο θόρυβος παραμένει χαμηλά, ώστε να μην χαλάσει την φωτογραφία. Παρατηρήσαμε λίγο αυξημένη οξύτητα στις λήψεις, όμως δεν ήταν σε ενοχλητικό βαθμό, που δημιουργεί προβλήματα.

Οι λήψεις με την κάμερα στο night mode χειροκίνητα έχουν καλύτερο δυναμικό εύρος, ενώ στο αυτόματο το κινητό κάνει κάτι λίγο πιο ενδιάμεσο, οπότε και έχουμε σε κάποιες λήψεις υπερβολές στα χρώματα και την αντίθεση. Όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός, τότε βάζουμε εμείς την κάμερα στο night mode.

Αυτό που μας άρεσε, είναι πως η λειτουργία νυκτός δουλεύει και στο 2Χ ζουμ, που είναι ψηφιακό, με πολύ καλά αποτελέσματα!

Από τον υπερευρυγώνιο, με την λειτουργία νυκτός πήραμε καλό δυναμικό εύρος και καλά φωτισμένες φωτογραφίες. Ο μικρός αισθητήρας όμως δεν βοηθάει στον θόρυβο και την μείωση λεπτομέρειας όσο ο φωτισμός πέφτει.3

Στο κομμάτι των selfies, έχουμε έναν αισθητήρα 20MP, που αποδίδει πολύ καλά, με καλά επίπεδα λεπτομέρειας και καλά χρώματα, χωρίς υπερβολές. Το δυναμικό εύρος είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ακόμα και όταν η πηγή φωτός είναι πίσω μας. Η συσκευή σε αυτό το κομμάτι φαίνεται πολύ δυνατή!

Στο κομμάτι του βίντεο, το Xiaomi 12T Pro μπορεί να τραβήξει μέχρι 8K στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο, που είναι πιο κινηματογραφικό. Όμως το 11T Pro τραβούσε και 8Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, και είναι κάπως περίεργο που δεν το έχουμε και εδώ.

Φυσικά έχουμε λήψη σε 4Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, που είναι και το βέλτιστο, ενώ χρησιμοποιείται και σε 2Χ ψηφιακό ζουμ.

Για το 8Κ βίντεο πρέπει να ανοίξετε από τις ρυθμίσεις τον h.265 codec. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου άσχημο, καθώς παρουσιάζει αυξημένη λεπτομέρεια. Το δυναμικό εύρος και η αντίθεση παραμένουν σε καλά επίπεδα και τα χρώματα είναι πολύ όμορφα και ρεαλιστικά. Η ανάλυση στα 7680×4320, σε συνδιασμό με το bitrate που φτάνει τα 132Mbps, μπορεί να δίνουν καλή εικόνα, όμως πάνε το μέγεθος του αρχείου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικά αυτή την περίοδο η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει 8K τηλεοράσεις, οπότε αν εξαιρέσουμε την μετά επεξεργασία ενός βίντεο, ώστε να γίνει crop σε κάποια σημεία του πλάνου, δεν βλέπουμε τον λόγο λήψης σε αυτή την ανάλυση.

Η βέλτιστη λήψη γίνεται σε 4Κ, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα 60fps για πιο ομαλή κίνηση, ενώ η λήψη σε αυτή την ανάλυση έχει καλύτερη σταθεροποιηση. Τα αρχεία έχουν το 1/4 του μεγέθους, οπότε δεν θα έχουμε προβλήματα με τον αποθηκευτικό χώρο μακροπρόθεσμα.

Η βασική κάμερα έχει πολύ καλή σταθεροποιηση στο βίντεο και εξαλείφει τους κραδασμούς του περπατήματος, οπότε θα σας ικανοποιήσει η επίδοσή του σε αυτό το κομμάτι.

Από την υπερευρυγώνια κάμερα παίρνουμε καλό δυναμικό εύρος, όμως η λεπτομέρεια δεν είναι το φόρτε της και στο βίντεο και τα χρώματα είναι και εδώ πιο έντονα και πιο θερμά.

Από την εμπρόσθια κάμερα παίρνουμε μόνο 1080p βίντεο, όπως σε όλες της συσκευές της εταιρίας, χωρίς λόγο, αφού και ο αισθητήρας και ο επεξεργαστής μπορούν να σηκώσουν εύκολα 4Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Αυτό είναι πραγματικά κρίμα, αφού θα βοηθούσε όσους θέλουν να κάνουν vlogs.

Ο ήχος στο βίντεο έχει αρκετά χαμηλό bitrare, που φτάνει τα 96bkps. Αυτό σίγουρα δεν είναι το βέλτιστο για καλό ήχο σε βίντεο και θα θέλαμε αρκετά παραπάνω.

Συνολικά έχουμε μια καλή κάμερα, ειδικά όταν γίνεται λήψη από τον βασικό αισθητήρα. Θα μας καλύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών μας!

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε σχετικά με οθόνη, ήχο και κάμερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1
2
3
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σχεδιασμός
8.5
Οθόνη
9.5
Ήχος
9.5
Κάμερα
9
Επιδόσεις
9.5
Τιμή
8.5
Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι πιο απαιτητικές σε πόρους εφαρμογές
Επόμενο άρθροΟθόνη από τη Samsung για το Xiaomi 13 Pro, λεπτότερη από των 12 / Pro
Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πω κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!
xiaomi-12t-pro-reviewΜε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να έχει έρθει στο 1 προς 1, βλέπουμε μεγάλη άνοδο στις τιμές για όλες τις νέες συσκευές. Έτσι λοιπόν, όταν οι ναυαρχίδες από τον Σεπτέμβρη του 2022 και μετά κάνουν από €1400 και πάνω, μια συσκευή με χαρακτηριστικά ναυαρχίδας και...

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κανενας δεν πρεπει να παρει κινητο με τοσα λεφτα μακαρι να πεσουν εξω ολες αυτες οι εταιριες που ξαφνικα αρχισαν να ζητανε τον ουρανο και τα αστρα

  2. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό γιατί καμία εταιρία δεν τιμολογεί με βάσει τους μισθούς της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμή της συσκευής, αλλά οι μισθοί της χώρας. Όταν ο μέσος Αμερικάνος παίρνει 15 δολάρια ελάχιστο μισθό ανά ΩΡΑ και ο Ολλανδός παίρνει 5 φορές τον κατώτατο της Ελλάδας σαν κατώτατο, κανείς δεν θα κοιτάξει την ελληνική αγορά που δεν ειναι και τόσο μεγάλη εδώ που τα λέμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.