Η Apple ανακοίνωσε πριν λίγο το iOS 9 στο WWDC 2015, με αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και προσθήκες. Η βασική βελτίωση της νέας έκδοσης είναι οι επιδόσεις και η αύξηση της αυτονομίας. Εκτός από αυτό όμως η εταιρία θέλει να κάνει το λειτουργικό πιο έξυπνο, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, φέρνοντας το κινητό πιο κοντά σε όσα μπορεί να κάνει το Google Now. Αυτό σημαίνει νέα Siri, με βελτιωμένο σχεδιασμό και καλύτερη αναγνώριση φωνής, ενώ δεν λείπουν οι νέες λειτουργίες που θα ενισχύσουν την εμπειρία χρήσης. Αύξηση μέχρι 40% βλέπουμε και στην αναζήτηση μέσω της Siri.

iOS-9-main

Μια από τις λειτουργίες που μας άρεσε και ανακοινώθηκε, είναι η δυνατότητα αναζήτησης στα email μας, όταν μας καλεί ένας άγνωστος αριθμός. Η συσκευή κάτω από τον αριθμό μας γράφει ποιος μπορεί να είναι, με βάση τα emails που έχουμε λάβει. Επίσης αν ακούτε ένα τραγούδι στον δρόμο προς τη δουλειά, το κινητό θα συνεχίσει αυτόματα την αναπαραγωγή του όταν ξεκινάτε τον δρόμο του γυρισμού, ακριβώς από το σημείο που το αφήσατε. Αν αναγνωρίσει πως είστε στο γυμναστήριο και δει πως βάλατε τα ακουστικά σας, θα ξεκινήσει αυτόματα η αναπαραγωγή της λίστας σας για το γυμναστήριο.

Siri στο iOS 9
Siri στο iOS 9

Φυσικά δεν έλειψαν και οι μπηχτές για την Google, αφού η εταιρία τόνισε πως όλες αυτές οι λειτουργίες μένουν στην συσκευή και δεν μοιράζονται σε τρίτους, κρατώντας τις πληροφορίες ιδιωτικές. Ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει αποστολή κάποιων δεδομένων στην Apple, αυτό γίνεται ανώνυμα. H Apple προσπαθεί να χτυπήσει με αυτό την Google που κατηγορείται πως δίνει τα δεδομένα σε τρίτους, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί και η Apple στο παρελθόν.

Άλλες προσθήκες στο λειτουργικό, περιλαμβάνουν ανανεωμένες εφαρμογές, όπως τα Notes, που πλέον ο χρήστης μπορεί να προσθέσει ιστοσελίδες στις σημειώσεις του και μπορεί να τις επεξεργαστεί, με τρόπο που θυμίζει τη σειρά Galaxy Note.

The-new-Apple-Maps-in-iOS-9

Ανανέωση έχουμε και στους χάρτες, που πλέον ενσωματώνουν πλοήγηση και με μέσα μαζικής μεταφοράς, προσφέροντας τις ώρες που περνάει το μετρό, τα τρένα κτλ. Επίσης έχει πληροφορίες για την απόσταση από την είσοδο μέχρι τις πλατφόρμες κάθε σταθμού.

Η εταιρία αποκάλυψε επίσης και τα News, που θα ανταγωνιστεί το Flipboard, στο οποίο μοιάζει αρκετά. Ενσωματώνει βίντεο και εικόνες από κάθε σελίδα που χρησιμοποιεί για να πάρει τα νέα και επιτρέπει την εναλλαγή με ένα Swype, όπως ακριβώς και στο Flipboard. Οι πρώτοι που θα συνεργαστούν με την Apple είναι οι New York Times, το ESPN και το Conde Nast, προσφέροντας άρθρα στην πλατφόρμα της Apple.

News-in-iOS-9

Τέλος το λειτουργικό θα φέρει καλύτερη αυτονομία, αξιοποιώντας καλύτερα το υπάρχον hardware. Συγκεκριμένα μπορεί να δούμε μέχρι και τρεις ώρες παραπάνω αυτονομία.

iPad

Νέα χαρακτηριστικά έρχονται αποκλειστικά στο iPad με την νέα έκδοση του λειτουργικού, με πρώτο και καλύτερο το multitasking. Η λειτουργία του είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που έχουμε συνηθίσει στα Galaxy Note, από το Note 2 και μετά. Έτσι έχουμε νέο Task Switcher που επιτρέπει να ανοίξουμε μια εφαρμογή στο 1/4 της οθόνης, ενώ μπορούμε, πατώντας ένα κουμπί, να ξεκλειδώσουμε τα παράθυρα και να ορίσουμε εμείς πόσο θα πιάνει το καθένα. Έχουμε και την λειτουργία αναπαραγωγής βίντεο σε παράθυρο, που θα το τοποθετούμε σε όποιο σημείο θέλουμε εμείς. Δυστυχώς αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο στο iPad Air 2.

Διαδικασία αναβάθμιση

Τα καλά νέα είναι πως το νέο iOS δεν θα απαιτεί 5GB για την εγκατάστασή του, αλλά θα χρειαστούν μόνο 1.3GB για να δουλέψει το λειτουργικό στην συσκευή σας. Η νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, αλλά αν βιάζεστε μπορείτε να γραφτείτε για beta testing, γνωρίζοντας όμως πως το λογισμικό θα έχει αρκετά bugs. Θα αναβαθμιστούν τα iPhones από το 4S και μετά, ενώ στα iPad θα δουν την αναβάθμιση το iPad 2 και τα νεότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.