Σάββατο σήμερα και χωρίς το βάρος της ειδησεογραφίας της καθημερινότητας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα μικρό project. Να δοκιμάσουμε μια από τις πολλές εκδόσεις των Windows 10 που κυκλοφορούν στα torrentαδικα και οι οποίες υπόσχονται να σου προσφέρουν μια light έκδοση του λειτουργικού. Σκεφθήκαμε να τη δοκιμάσουμε εμείς για εσάς και να γράψουμε πολύ συνοπτικά τα συμπεράσματά μας.

Μακριά, μείνε μακριά εν ολίγοις και μην επιχειρήσεις να ασχοληθείς μαζί της. Οι light αυτές εκδόσεις που κυκλοφορούν, σε καμιά περίπτωση δεν είναι εγκεκριμένες από τη Microsoft, ούτε έχουν δημιουργηθεί από αυτήν. Απλά κάποιοι χρήστες, επιλέγουν να απενεργοποιήσουν τα core services του λειτουργικού και να αφαιρέσουν πολλά features που μπορεί ποτέ να μην χρησιμοποιήσεις, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά το PC.

Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας, είχε απεγκατεστημένο εντελώς το Microsoft Store, είχαν καταφέρει να βγάλουν το Windows Defender, είχαν απενεργοποιημένο το Search index, το hibernation και πλήθος άλλων υπηρεσιών. Πράγματι επρόκειτο για μια πολύ light έκδοση των Windows, μόλις 7GB κατά την εγκατάσταση, η οποία πετούσε σε συνδυασμό με τον 256GB SSD του Lenovo laptop μας. Και επιπλέον, είχε και απενεργοποιημένο το Windows Update μέχρι το 2050.

Το αμέσως επόμενο πράγμα που κάναμε είναι να κατεβάσουμε ένα antivirus, και συγκεκριμένα το Pada Dome που πληρώνουμε άλλωστε μηνιαίως για να σκανάρουμε το σύστημα και να δούμε αν έχουν βάλει κάτι. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν.

Όπως βλέπεις και στην εικόνα βρήκε ένα αρχείο, που το antivirus το χαρακτήριζε σαν trojan. Αφού το αφαιρέσαμε και κάναμε έναν δεύτερο έλεγχο, δεν έβρισκε κάτι στη συνέχεια. Όμως, κατεβάσαμε και το Malwarebytes και μέχρι στιγμής με πλήρη έλεγχο έχει ήδη 13 detections.

Όπως λοιπόν όλοι καταλαβαίνουμε, καλύτερα να μείνεις μακριά από τέτοιες πειραγμένες εκδόσεις. Δεν ξέρεις τι μπορεί να έχουν μέσα τους. Κάνει πιο γρήγορο το PC; Η άποψη μου είναι το κάνει να φαίνεται σαν πιο γρήγορο, επειδή έχει απενεργοποιημένες πολλές υπηρεσίες της Microsoft. Αλλά δεν θεωρούμε ότι αξίζει να ρισκάρεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.